fredag 7 juni 2019

Erik Ullenhag (l) avvisar inte samarbete med sd.I skånska Svalöv får Sverigedemokraterna posten som kommunstyrelsens ordförande. Partiet ska styra tillsammans med Moderaterna och Kristdemokraterna. Liberalerna är samarbetsparti. Partiledningen i l fördömer det. Men när Erik Ullenhag (f.d. ansvarig minister för HBTQ-politiken) i TV-programmet Agenda får frågan om han kan acceptera sd som samarbetsparti till en borgerlig regering vägrar han svara. Hans konkurrent om partiledarposten, Nyamko Sabuni, har meddelat att hon tycker det. 

Man kan givetvis raljera om det här. 

Att Ullenhag gör det av delvis taktiska orsaker för att bli vald, något som är sannolikt. Men det visar att debatten om relationen till sd på allvar nått även l. Och mitt tips är att den når även s och c om några år. Det finns inte bara två val, förhandlingar eller "beröringsskräck". Att förhandla med HBT-negativa, främlingsnegativa och EU-negativa sd bör inte liberaler göra. Många sd-politiker har gjort intoleranta kommentarer. I några kommuner har l bildat styre ihop med sd, det är helt fel. I Svalöv kan l rösta som de vill utan förhandlingar. Debatten är komplicerad och kräver nyanser. Det viktiga är att man aldrig kompromissar om centrala värderingar om allas lika rätt och värde. 

Uppdatering 1. 

Skandal i sd-Svalöv. 

Expo har avslöjat att Teddy Nilsson (sd) som är ny kommunstyrelseordförande (det är ledande politikern i en kommun) i Svalöv kommenterat att han vill förbjuda Prideflaggan. Han har även spekulerat i om det behövs inbördeskrig i Sverige. Det är extremt t.o.m för sd. De attityderna brukar finnas hos nazistiska Nordiska motståndsrörelsen. Han har redan tidigare gjort kontroversiella kommentarer. Men efter det här avslöjandet måste han givetvis lämna kommunalpolitiken. Om han inte gör det bör m, kd och l omedelbart avbryta samarbetet. Stefan Borg (sd) fick, med rätta, avgå som kommunstyrelsens ordförande i skånska Hörby efter att det avslöjats att han hade gjort bisarra homofientliga kommentarer. Sd fick 35 % i Hörby och 31 % i Svalöv, största parti i båda kommunerna. Det finns ett uttryck. "En gång är en tillfällighet, två gånger är en vana." 

Förändrade attityder. 

Jag har själv tidigare varit ledande politiker i Region Skåne. Mötte en del konservativa inom m och kd på borgerliga konferenser men ingen var ens i närheten att formulera sig sådär. Är själv från skånska landsbygden från början. Attityderna har förändrats. Homofobin har minskat. De flesta är antingen positiva eller neutrala till Prideparader. "Vill de ha en demonstration, så låt dem ha det". Få skåningar röstar på sd efter HBT-politiken. Många skåningar protest-röstar på sd trots sådana här kommentarer eftersom de inte känner till dem. En del bryr sig inte. Men få röstar på sd för att partiet är "emot homolobbyn" Det är ofattbart att sd-Skåne inte konstaterat det. I Lund och delar av Malmö är vi ofta mer PK. "Det är bra, att man ska få vara som den man är" ;-) 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar