torsdag 30 maj 2019

Kd rasar i poäng om HBT-reformer.


Jag har följt partiernas åsikter i 21 år. Länge var det framgångar år efter år. Senaste åren har det ofta varit få förändringar. Men nu vänder det åt det negativa hållet på allvar.

Vänsterpartiet 16p
Miljöpartiet 16p
Feministiskt initiativ 16p
Liberalerna 15p
Centerpartiet 14p
Socialdemokraterna 13p
Moderaterna 11p
Kristdemokraterna -4p till 6p
Sverigedemokraterna 1p

Sverige ska jobba för att alla länder i unionen ska vara skyldiga att ha förbud mot diskriminering p.g.a. sexuell läggning inom i princip alla samhällsområden.

Kd byter från "ja" till "nej"

Sverige ska jobba för att alla länder i unionen ska vara skyldiga att ha förbud mot diskriminering p.g.a. könsidentitet inom i princip alla samhällsområden.

Kd byter från "ja" till "nej".

Trenden är för första gången negativ sedan 1998.

2018 tog m ställning emot ett tredje juridiskt kön och könsneutrala personnummer efter att tidigare tvekat om de två reformerna. Å andra sidan svängde c från "nej" till "möjligen" om införande av ett tredje juridiskt kön. Sd ville inte längre avskaffa homoadoptioner. Men trenden är för första gången negativ sedan 1998. Det här ska inte dramatiseras för mycket. Svenska politiker från höger till vänster är generellt HBTQ-vänliga. Men ett tecken på att nya framgångar inte är självklara.

Riksdagens socialutskott har lämnat betänkandet Hälso- och sjukvårdsfrågor. En nyhet är att Liberalerna vill det ska genomföras en utredning om intersexuellas situation (reservation 100).


Uppdatering 1.

Något förenklat kan man konstatera att svenska borgerliga partier gått åt olika håll i HBT-politiken senaste två åren. Ambitionen att hålla samman har försvunnit.


Uppdatering 2.

Rättelse.

Det är än värre för kd. De ska ha 4 poäng och inte 6 poäng. Beklagar det blev fel. Jag är bra på matematik men ibland blir det för bråttom. ;-)

Maxpoäng är 16.

Vänsterpartiet 16p
Miljöpartiet 16p
Feministiskt initiativ 16p
Liberalerna 15p
Centerpartiet 14p
Socialdemokraterna 13p
Moderaterna 11p
Kristdemokraterna -4p till 4p
Sverigedemokraterna 1p

Kd är för att Sverige ska jobba i FN för en HBT-konvention (just nu, vill inte göra någon prognos om de svänger om det i höst).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar