lördag 11 maj 2019

Sara Skyttedal (kd) och HBTQ-rättigheter.


Kristdemokraterna lär få framgångar i EU-valet. Förmodligen får de två istället för en ledamot och hamnar runt 10 %. Sara Skyttedal är på förstaplatsen och David Lega på andraplatsen. Både partiordföranden Ebba Busch Thor och Lega har internt varit engagerade för att göra kd HBTQ-vänligare. Det har däremot inte Lars Adaktusson, som tidigare var partiets ledamot i EU-parlamentet. Tvärtom har han deltagit i en konferens med homofientliga politiker vilket Öppna kristdemokrater, med rätta, kritiserat. Och han markerade emot när kd accepterade nuvarande jämlika adoptionslag.

Tveksamt om Skyttedal låter bli att vika sig för homofober. 

Sara Skyttedal svängde häromåret och blev för homoadoptioner. Men att acceptera och vara engagerad är två olika saker. Det kommer bli tuffa debatter i EPP, den högergrupp där m och kd ingår. Mitt tips är att Moderaternas förstanamn, öppet homosexuelle Tomas Tobé inte viker sig emot homofoberna i gruppen. Samma gäller för David Lega. Men när det gäller Sara Skyttedal är det tveksamt.

Uppdatering 1. 

Det är dags att Sara Skyttedal förklarar om hon vill engagera sig för HBTQ-personers rättigheter i EU. 

Mänskliga rättigheter. Att välja bort det är verkligen inte "lagom". Rätten för samkönade par i Sverige att få sitt äktenskap erkänt om de flyttar till ett annat land. Att EU:s diskrimineringdirektiv ska omfatta sexuell läggning och könsidentitet på samma villkor som kön och etnicitet. Det här är saker som kd något motvilligt tagit ställning för. David Lega har nog inga problem med det.

Men Skyttedal bör bekänna färg före valet. Det finns en del konservativa HBTQ-personer som tvekar mellan m, sd och kd. Samtliga riksdagspartier (förutom sd) samt fi är för reformerna i EU om erkännande av samkönade äktenskap och partnerskap samt skärpta direktiv emot diskriminering.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar