torsdag 9 maj 2019

Det var inte bättre förr.Visst har vi problem idag inom HBTQ-politiken i många länder. Men det gäller att ha ett historiskt perspektiv. Nationalister och ultra-konservativa är engagerade inför EU-valet. Men det var inte bättre förr. ;-)

Om man ska vara seriös är det så att brottsligheten aldrig varit så låg i Sverige som på 1950- och 1960-talet. Det fanns ännu en betydande social kontroll men fattigdomen hade också trängts bort. Men det var också ett samhälle där homosexualitet betraktades som en sjukdom, gifta män fick våldta sin fru, kvinnor inte fick genomgå en abort utan godkännande av en (oftast manlig) läkare. Det var inte tillåtet att juridiskt byta kön.

"Folkhemmet" som sd längtar till.

Romer (zigenare) blev ofta hänvisade till baracker, det fanns inte några lagar emot diskriminering, det fanns ingen medbestämmandelag på arbetsplatser. Många blev i praktiken steriliserade med tvång. Det var tillåtet att aga barn "måttligt". Men vissa barn blev misshandlade så svårt att de fick åka till sjukhus. Det startade debatten om att förbjuda aga av barn.

Det är det "folkhem" som sd längtar till. Och en del saker fungerade bättre då. Det är sant. Men det var faktiskt inte bättre förr.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar