tisdag 17 juli 2018

HBTQ-kultur. Ingen jämfört med dig - Jonas Brun.Från presentationen av Ingen jämfört med dig (2018) av Jonas Brun.
.... Sommaren är ovanligt het. På radion går Sinéad O'Connors Nothing compares 2 U i ständig loop. Stewe är på landet med sina föräldrar, tristessen och hemligheterna är lika tryckande som värmen. Men i det tomma lantstället en bit ner för älven har någon flyttat in, en äldre kille med solblont hår. Deras blickar hakar i varandras. Många år senare möts Stewe och John igen. De har förvandlats men hålls fortfarande samman av sommaren de delade, den som fick ett ödesdigert slut....
Min första reaktion är att Jonas Brun själv måste vara bög. För en icke-bög kan inte berätta så trovärdigt om en ung killes känslor och ambivalens. Så explicit om två män som har sex (det finns många detaljer där). Det må var hur som helst med Bruns sexuella läggning men det här är en av de 10 bästa böckerna jag recenserat.

Känslomässig thriller.

Jag är vanligen skeptisk emot böcker där nutid och dåtid varvas men här fungerar det perfekt, det driver berättelsen framåt. Det är delvis en thriller men inte en ordinär sådan utan känslomässigt. Dels det som hände för 20 år sedan, det där som slutade med en katastrof. Men också vad Stewe och John ska göra när de möts igen. Misstron som långsamt försvinner. Om Stewe ska välja trygga men ibland tråkiga tillvaron med sin pojkvän eller följa sina känslor för John som varit i fängelse. Det där är ett allmänmänskligt tema.

Jonas Brun är en bra författare. Den enda kritik jag har är att han fokuserar något för mycket på att Stewe skulle ogillat senare att han haft sex med en äldre kille (som hävdade han var 20 år men egentligen var 24 år). Det blir inte trovärdigt. Även att han skulle varit "livrädd" för förbindelsen. 16-åriga grabbar är inte rädda för att ha sex med snubbar i 20-25-årsåldern, jag lovar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar