lördag 25 mars 2017

HBTQ-kultur. Being 17.Från en presentation av Being 17 (2016) regisserad av Andre Téchiné.
.... Damien lives with his mother Marianne, a doctor, while his father is on a tour of duty abroad. He is bullied by Thomas, whose mother is ill. The boys find themselves living together when Marianne invites Thomas to come and stay with them....
Om någon homofob skulle fråga mig om filmen har som syfte att vara "gay-propaganda" hade jag kommenterat följande. "Nej, det är mycket värre än så, filmen handlar om hur svårt det ibland är att vara människa, oavsett sexuell läggning". Den här franska filmen handlar förvisso om att tonårskillarna Damien (spelad av Kacey Mottet Klein) och Tomas (Corentin Fillas) har en komplicerad relation.

Ordspråket "det är en tunn linje mellan kärlek och hat" har sällan blivit så tydligt som här. Två tonårskillar som känner begär, förvirring och aggressivitet. Till sist hamnar de i samma säng där de har sex. Båda två visar "full frontal nudity". Det här är Frankrike och inte den idag relativt pryda svenska filmbranschen. Manuset till filmen är kanske inte helt trovärdigt men skådespelarinsatserna är lysande. Kacey Mottet Klein är som Damien en söt kille.

Fokus på människor känslor.

Att reducera Being 17 regisserad av öppet homosexuelle Andre Techine till en komma-ut-film vore annars att göra den orätt. För temat handlar egentligen om hur människor hanterar sorg och förvirring. Titelmusiken är dyster, redan där blir det en indikation. Damiens mamma Marianne (Sandrine Kiberlain) får ett meddelande om att hennes man som jobbat utomlands som fransk officerare emot radikala (islamister) blivit dödad i strid. Hon hamnar i en allvarlig depression. Fotot i filmen är också bra, här finns vackra scener från södra Frankrike.

Det här är till viss del en typiskt fransk film. Fokus är inte främst på händelser som i de flesta filmer från USA och Storbritannien. Dramatik finns förvisso men det handlar om att visa människors känslor och dess nyanser.

Trailer (Youtube)
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar