måndag 20 mars 2017

Granskning om m eller c är HBTQ-vänligast.Centerpartiet får 14.2 % i Sifos senaste opinionsmätning. Det är den högsta nivån partiet nått sedan 1983. Samtidigt rasar Moderaterna i opinionsmätningarna och hamnar ofta runt 16-17 %. Det är osäkert vilket av de två borgerliga partierna som blir populärast sommaren 2017. Efter att stödet för riksdagspartierna varit relativt stabilt - trots många turbulenta händelser sedan valet 2014 - har det hänt något dramatiskt senaste månaderna. Här ska jag redogöra för vad förändringarna inom Alliansen kan få konsekvenser inom HBTQ-politiken. Låt oss dock först analysera poängen för Sveriges största partier. Jag gör kontinuerligt analyser av partierna efter vad de tycker om diverse HBT-reformer och ger dem poäng därefter.

Partiernas poäng mars 2017. Maxpoäng är 22.

Miljöpartiet 22 p
Vänsterpartiet 22p
Feministiskt initiativ 22p
Piratpartiet 22p
Liberalerna 21p
Moderaterna 19p
Centerpartiet 19p
Socialdemokraterna 18 p
Kristdemokraterna 14p
Sverigedemokraterna 0p

Det är enkelt att konstatera att m och c idag är ungefär lika HBT-vänliga. Ska vi jämföra m och c handlar det alltså om detaljer som dock inte är ointressanta. Jag tar här med även några queer-reformer.

Moderaterna vs Centerpartiet.

1. Centerpartiet är för att införa ett diskrimineringsförbud när det gäller könsidentitet i regeringsformen (en av grundlagarna). Moderaterna tvekar.

2. C är emot att införa ett tredje juridiskt kön. M tvekar.

3. C är emot att avskaffa informationsplikten för hiv-positiva. M tvekar men vill att ett avskaffande ska utredas förutsättningslöst.

4. C är för att tillåta embryodonationer (att både sperma och äggceller ska kunna doneras till en individ eller ett par vid assisterad befruktning). M tvekar men är försiktigt positiva.

5. C är för att Migrationsverket återigen bör få i uppdrag av regeringen att återrapportera hur rättssäkerheten för HBTQ-asylsökande kan förbättras. M accepterade utan problem att regeringen tog bort det kravet.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar