söndag 23 augusti 2015

Sd skulle få ca 23 % om det hölls val idag.


Det är mitt tips. Nästan var fjärde svensk. Kolla en folksamling. 1-2-3-4. Inom vissa grupper och i en del kommuner har de nu stöd av var tredje människa. Men hur började det egentligen för sd?  Hur betraktades partiet bland folk i början av 1990-talet?

Först vill jag förtydliga att den här bloggposten inte är en del av en propagandakampanj "titta hur hemska sd var då, därför ska du inte rösta på dem idag". Jag sympatiserar verkligen inte med sd men alla borde förstå att för de flesta som idag gillar partiet är det sekundärt hur sd betedde sig för 25 år sedan. Om det är det främsta argumentet emot sd kan ju politikerna från partiet, med rätta, argumentera för att deras kritiker inte har något negativt att invända emot sd:s politik idag. Samma resonemang gäller för att Vänsterpartiet (då hette partiet Vänsterpartiet kommunisterna) så sent som 1989 skickade hyllningstelegram till kommunistdiktatorer (strax innan de föll från makten). Att dra upp sådana saker är inte fel men det är inte avgörande i en politisk debatt idag, varken i relation till sd eller v. De flesta som sympatiserar med sd eller v struntar i det där idag.

M hade kritiserat s "från andra hållet" inom flyktingpolitiken.

I början av 1990-talet blev invandringspolitiken för första gången på länge något som debatterades offentligt. Socialdemokratiska regeringen hade med stöd av oppositionspartierna Moderaterna och Centerpartiet skärpt kraven för att få asyl. Folkpartiet, Vänsterpartiet kommunisterna, Miljöpartiet och Kristen demokratisk samling (idag kd) protesterade emot det och ville tvärtom att flyktingpolitiken skulle bli mer generös. Högerpopulistiska Ny demokrati (som inte hade någon som helst koppling till nazism) rusade som nybildat parti  i opinionsmätningarna våren 1991. Redan på 1980-talet hade Moderaterna försiktigt kritiserat s-regeringen från "andra hållet", att asylreglerna borde stramas åt, men när s-regeringen gjorde just det 1989 blev Sveriges två största partier ense om migrationspolitiken. Ny demokrati kom att kräva en ännu mer restriktiv flyktingpolitik och drev det betydligt fränare än Moderaterna tidigare gjort.

De flesta främlingsfientliga ogillade skinnskallarna.

Men det fanns ett annat parti som bildades redan 1988, Sverigedemokraterna. Vad tyckte svenska folket om sd då? För det första bör det konstateras att de allra flesta inte kände till dem. Sd var ännu ett parti som kanske som bäst skulle få 0,1 % av rösterna. Och de som vill kraftigt strama åt flyktingpolitiken och visste det fanns ett parti som hette Sverigedemokraterna blev ofta bortskrämda av dess koppling till skinnskallar och symbolik som kunde tolkas fascistiskt. Det fanns för många kängor och för få slipsar inom sd 1991 för att främlingsfientliga generellt skulle vilja rösta på dem.

Vill ni veta vilket parti sd var 1991 är mitt tips den här videon (Youtube). Anders Klarström (som håller tal i videon) var partiledare i sd 1989-1995. Hans efterträdare Mikael Jansson var öppen rasist men ville få bort all koppling till skinnskallar och nazism. Sd:s nuvarande ordförande Jimmie Åkesson blev medlem i partiet ca 1995.

Anders Klarström tog 1996 avstånd från sina tidigare högerextrema politiska åsikter och blev först medlem i Moderaterna och sedan Socialdemokraterna. Han har dock senare medverkat vid ett sd-evenemang,.
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar