fredag 7 augusti 2015

Kd:s partistyrelse svänger och blir för homoadoptioner.


Kristdemokraterna bör bli positiva till homoadoptioner. Det föreslår partistyrelsen inför dess riksting (kongress) i oktober. Från kristna tidningen Dagen.
Partiledaren tycker en sak, partiet en annan. Så såg det ut förra veckan, då Ebba Busch Thor frågades ut under Pride-veckan i Stockholm. Där sa hon att hennes personliga åsikt var att homosexuella ska ha rätt att adoptera, något som Kristdemokraterna motsatt sig hittills. Nu ser det ut som om partiledaren också kommer att få med sig partiet i den här frågan, för nu har också partiledningen svängt. – Vi har i partistyrelsen föreslagit att vi ska ändra partiets hållning i den här frågan, även om det ännu inte är offentliggjort, säger Emma Henriksson, andre vice partiordförande. – Därmed ställer vi oss bakom den lagstiftning som finns i dag, att det inte ska finnas någon restriktion för homosexuella personer att bli prövade som adoptivföräldrar. Emma Henriksson berättar att partistyrelsens nya hållning kommer att presenteras inför rikstinget i oktober. Det är i ett svar på en motion från Samuel Körner Lilja, KDU-ordförande i Lund, handlingar som ännu inte är offentliga. Om det innebär att partiet kommer att gå på partistyrelsens linje återstår att se. – Det är alltid rikstinget som är vårt högsta beslutande organ, men partistyrelsen är tydlig att vi bör ändra ståndpunkt, säger Emma Henriksson.
Partiet har successivt svängt om homoadoptioner.

Kd kampanjade tydligt emot när riksdagen 2002 beslutade om reformen. I många år var de även negativa till s.k. närståendeadoptioner för homopar. Alltså att någon i ett samkönat par adopterar sin partners barn. Där gjorde dock kd en helomvändning 2010. Nu vill alltså partistyrelsen att de ska göra detsamma om även övriga typer av adoptioner. Våren 2014 bytte kd åsikt till att partiet accepterade nuvarande jämlika adoptionslag (alltså inte ville förändra den) även om de ännu var emot den principiellt.

I februari i år meddelade  Ebba Busch Thor, som senare blev ny ordförande i kd, att hon stödjer nuvarande adoptionslag. Enligt en opinionsmätning från april i år är det bara 31 % av partiets sympatisörer som är emot homoadoptioner. Bland de som har kd som "näst bästa parti" är andelen 34 %. I artikeln i Dagen är Erik Slottner, öppet homosexuell och partiets ledande politiker i Stockholm stad, positiv. Däremot är partiets mest reaktionära riksdagsledamot, Tuve Skånberg, som väntat negativ.
Det här innebär att vi skulle få en ny inriktning på kristdemokraternas familjepolitik. Hittills har vi alltid satt barnets bästa först. Om vi nu ska ändra på det måste det till en ordentlig debatt. Tuve Skånberg kallar frågan om homosexuellas rätt att adoptera för en ”vattendelare”, och ändrar sig partiet här kan man säga att KD börjat bedriva en mer hbtq-vänlig politik. Och det är en utveckling som veteranen Skånberg inte vill se.
Alla barnrättsföreningar positiva till samkönade pars adoptioner.

Skånberg blir allt mer isolerad bland partiets politiker av betydelse i sin extrema HBTQ-fientlighet. Avslöjande är att han hävdar att det i sig är ett problem om partiet blir mer HBTQ-vänligt. I princip all forskning visar att barn i samkönade familjer mår lika bra som andra barn. Alla barnrättsföreningar stödjer idag nuvarande jämlika adoptionslag i Sverige.

Moderaterna var vid riksdagsbeslutet 2002 för närståendeadoptioner men emot övriga typer av adoptioner för homopar. Nuvarande m-ordförande Anna Kinberg Batra var en av få ledamöter från partiet som röstade för en jämlik lag. Efter att beslutet genomförts blev Moderaternas policy att de inte skulle jobba för dess avskaffande. 2007 tog partiet tydligt ställning för nuvarande adoptionslag.

Sverigedemokraterna är emot att samkönade par ska kunna få adoptera förutom närståendeadoptioner. Sd vill också avskaffa nuvarande jämlika adoptionslag även om de inte prioriterat att lämna förslag om det i riksdagen.


Uppdatering 1.

Kristdemokraterna förtjänar kritik.

Om kd på rikstinget ställer sig bakom partistyrelsen i oktober (vilket jag tror blir resultatet) är det givetvis positivt. "Bättre sent än aldrig". Men det finns också orsak att problematisera om en del nu hävdar att partiet skulle blivit HBTQ-vänligt.

1. Det mest självklara är givetvis varför det dröjde till 2015 innan de fattade det folk i nästan alla andra svenska partier förstått för länge sedan. Att det avgörande för att barn ska få det bra inte är könskonstellationen av ett par. Eller vårdnadshavarnas sexuella läggning. Reaktionshastigheten inför forskningen verkar vara dålig inom kd. För att uttrycka det milt.

2. Sedan bör kd förklara, om inte annat vid deras riksting, vad partiets attityd är idag om nuvarande lag om att lesbiska kvinnor ska kunna bli inseminerade vid kliniker. Det blir givetvis extra känsligt för dem eftersom de planerar att i riksdagen i höst rösta emot att ensamstående kvinnor ska kunna få samma möjlighet. Jag accepterar själv den reformen men visst finns det en problematisk aspekt. Men det handlar inte om att barnet inte får bo med en vuxen man utan att det är tuffare för en person att ha ansvar för ett barn. Det är enligt mig viktigt att det förtydligas att det ska finnas socialt stöd runt en kvinna för att hon ska få bli inseminerad som ensamstående. Kd bör reda ut hur de resonerar där.4 kommentarer:

 1. Undrar vad som händer i KD, egentligen. Om nu Ebba Busch Thor har lyckats bli osams med både Tuve Skånberg och Peter Althin, vilka finns kvar? Om vare sig tokkristendomen eller den mer kontinentala kristdemokratin (som jag uppfattar Althin höra hemma hos, är ingen expert) får bestämma riktningen, vilket slags parti skapas? SD Junior?

  Det kanske ligger rätt i tiden, men tycker själv vi har haft nog av den varan. Skånberg är i alla fall underhållande — och så uppenbart knäpp att ingen tar honom på allvar, ändå. Jag är mer rädd för den (relativt) icke-religiösa konservatismen, den tycks frodas i dagens klimat.

  SvaraRadera
 2. Hej Pink Jenkin!

  Nu finns ju dock kd.

  2018 kan det bli en borgerlig regering. Och då lär kd finnas i den om de klarar 4-%-gränsen. Klarar de inte gränsen lär det inte bli en borgerlig regering om det inte händer någon tydlig högervridning av hela väljarkåren. Alltså har det betydelse vad kd tycker även om de idag (dessbättre) saknar direkt makt inom HBTQ-politiken.

  SvaraRadera
  Svar
  1. HBT-politiken?

   Är det ett särskilt utgiftsområde?
   Skall vi ha en HBT minister?
   Jag vet att du är fanatiskt intresserad
   av frågan och jag vet också att partierna
   är trötta på sina ständiga frågeformulär.
   Men det kostar att hålla en fråga på topp.
   Se upp så du inte överanstränger dig.

   Radera
  2. Din kommentar visar hur det svider för er som är HBT-negativa. Att ni nu helt håller på att förlora värdekampen. Och det glädjer mig. På allvar. ;-)

   Radera