lördag 22 augusti 2015

Hur reaktionär är Lars Adaktusson (kd)?



Som jag avslöjat tidigare r på bloggen har majoriteten i Kristdemokraternas partistyrelse tagit ställning för att samkönade par ska få adoptera på samma villkor som olikkönade par. Alltså den lag som gäller sedan 2003. Men det blir kd:s riksting (kongress) i oktober som slutgiltigt avgör om partiet ska byta åsikt.

Enligt kristna tidningen Dagen är det flera i partistyrelsen som reserverat sig emot beslutet. För de som är emot nuvarande jämlika adoptionslag är nog det viktigaste att EU-parlamentsledamoten Lars Adaktusson (bilden) meddelat att han håller med dem.
I vårt partiprogram står det att det vid adoptioner ska eftersträvas att barnet får en ny mamma och pappa som ersättning för de biologiska föräldrarna. Och jag tycker inte att det finns någon anledning att ändra på det, säger Lars Adaktusson.... För egen del har jag landat i att det som har gällt i flera år även bör gälla framöver. Dessutom stämmer det här väl överens med hur kristdemokratiska partier i andra länder resonerar. Europaparlamentarikern menar att adoptionsfrågan varken handlar om rättvisa eller om jämlikhet: - Ingen vuxen har rätt till barn, men varje barn har rätt till sina föräldrar. Vid adoptioner gäller i dag att den vuxna inte bör vara äldre än 42 år, det handlar inte heller om diskriminering.
I princip all forskning (jag har många gånger länkat till sådan här på bloggen) visar att barn i samkönade familjer mår lika bra som andra. Sant är att bli prövad som adoptivförälder är inte någon absolut rättighet. För någon. Men att hindra just samkönade par blir godtyckligt när forskningen är tydlig att det inte är motiverat.

Ungefär lika många kristdemokratiska partier i Västeuropa som är för som emot homoadoptioner.

Sedan har Lars Adaktusson fel i att det finns en enighet bland andra kristdemokratiska partier att vara emot homoadoptioner. Fine Gael som blev största partiet (33,6 % i senaste parlamentsvalet)  på Irland i förra valet var med som regeringsparti och tillät homoadoptioner tidigare i år. När Luxemburgs parlament 2014 röstade för en jämlik adoptionslag var CSV (33,7 %) positiva till det. Sedan flera år är CDA (8,5 %) i Nederländerna samt CD&V (11,6 %) och CDH (5,0 %) i Belgien för att samkönade och olikkönade par ska kunna adoptera på samma villkor. I ÖVP (24,0 %) i Österrike förs det nu en debatt om partiet ska bli för en jämlik adoptionslag efter att författningsdomstolen i landet förklarat nuvarande lag som bara tillåter närståendeadoptioner för samkönade par inte är förenligt med landets konstitution. Om vi granskar kristdemokratiska partier i Västeuropa blir det tydligt att det finns en betydande oenighet där ungefär lika många partier är för som emot en jämlik adoptionslag.

Att vara emot nuvarande jämlika adoptionslag måste inte betyda en person är homofientlig - om hen är för homoreformer i övrigt. Men när det gäller Adaktusson har han tidigare blivit anklagad för att vara homofob. Inför EU-valet granskade jag Lars Adaktusson i en bloggpost. I en artikel av Petter Ljunggren i Arena 2003 fanns följande med.
.... Och är det verkligen så – som Adaktussons själv hävdar – att hans frikyrkliga bakgrund inte alls färgar programmets utformning? Det senare vill jag fråga om eftersom jag stött på röster på SVT som hävdar att Adaktusson lider av homofobi och anklagar honom för att konsekvent ha hindrat och saboterat inslag och studiodebatter med homosexuella.... 
Adaktusson jobbade för en kristen extremisttidning.

Lars Adaktusson började jobba på den kristna tidningen Dagen på 1970-talet. Idag har den förvandlats till en kristet-konservativ tidning utan extremism. På 1970-talet var dock Dagen extrem, hade ett budskap jämförbart med högerkristna i USA. I en artikel i tidningen hävdades att homosexuella var "besatta av demoner" och att demonutdrivning var "boten". 1978 likställdes åldersgränsen för samkönade och olikkönade relationer till 15 år (innan hade den varit 18 år för homorelationer) En synnerlig viktig seger för gayrörelsen. Och för mänskliga rättigheter, rätten att inte diskrimineras. I den situationen skrev Lars Adaktusson och en kollega från Dagen en bok där den reformen kommenterades som ett negativt tecken på hur samhället utvecklats. Absurt.

Givetvis är det möjligt, och troligt, att Adaktusson, precis som många andra, radikalt bytt åsikter om homosexuellas rättigheter sedan 1970-talet. Men han borde faktiskt "göra en pudel" för sitt engagemang hos en extremisttidning på 1970-talet och att då publicerat en bok med extremt homofientligt innehåll. Precis som någon politiker idag borde göra det om hen för 35 år sedan jobbat för en rasistisk tidning.

När nu majoriteten i Kristdemokraternas partistyrelse sent omsider vill att partiet ska bli för en jämlik adoptionslag försöker Adaktusson stoppa det.

Hur reaktionär är Lars Adaktusson egentligen?


Uppdatering 1.

Tolerans och respekt.

En bög skrev en kommentar i samband med att majoriteten i riksdagen 2002 röstat för en jämlik adoptionslag.

"Vi homosexuella har ofta varit diskriminerade - även av staten. Sedan började politikerna tolerera oss. De gillade inte riktigt våra relationer men vi fanns, de måste hantera det. Nu föreslår politiker att vi ska få ta ansvar för barn, det finaste och viktigaste som finns i heterosamhället. Vi ska kunna ta hand om deras barn och bli erkända för det. Därmed är vi inte bara tolererade utan även respekterade".






2 kommentarer:

  1. Huh, visste inte att Dagen brukade vara tok-konservativ, förknippar sån't mer med Världen idag. Jag brukar faktiskt läsa Dagen rätt regelbundet, tycker de skriver en hel del intressant om kristna frågor som jag inte skulle känna till annars — även om jag inte är kristen själv så vill jag gärna hålla koll på vad som händer inom Sveriges och världens största religion.

    Fast jag brukar hålla mig borta från opinionsmaterialet, tycker mig se en viss tendens till förföljelsemani där.

    SvaraRadera
  2. Tidningen Dagen var på 1970-80-talet ungefär som Världen idag är nu. Dagen har dock senaste decennierna utvecklats från extremist-tidning till mer konventionellt konservativ på ledarplats.

    SvaraRadera