torsdag 6 augusti 2015

M-arbetsgrupp vill utreda fler än två vårdnadshavare för barn.


Tillåt surrogatmödraskap och embryodonationer. Utred om barn ska kunna få fler än två vårdnadshavare. Det är några av förslagen från en arbetsgrupp inom Moderaterna inför partiets stämma (kongress) i oktober. Anna König Jerlmyr avslöjade det i en debattartikel i Aftonbladet för någon vecka sedan.

Hittills har samtliga borgerliga partier varit emot att ens utreda om barn i vissa situationer ska kunna få fler än två juridiska vårdnadshavare. Det är därför intressant och positivt om Moderaterna på sin stämma i höst vill pröva reformen som förvisso inte är enkel och har många aspekter. När det gäller surrogatmödraskap har hittills Centerpartiet och Folkpartiet tagit ställning för reformen, m kan i höst bli det tredje riksdagspartiet att fatta samma beslut. Embryodonation handlar om att tillåta att både sperma och äggceller lämnas av någon utanför ett par eller en kvinna vid en provrörsbefruktning.  Förra borgerliga regeringen tillsatte en utredning om bl.a. surrogatmödraskap och embryodonation. Den ska lämna sin rapport februari 2016.

M håller på att bli queer-vänligt parti.

Även Moderaternas ordförande Anna Kinberg Batra (bilden) kommenterar vad hon tycker om några reformer. Från en artikel på partiets hemsida.
Det var på ett seminarium fredagen den 31 juli anordnat av RFSL som Anna Kinberg Batra gav ett antal besked: Transpersoner ska inkluderas i såväl hetsbrotts- som hatbrottslagstiftning. Sänk åldersgränsen för juridiskt könsbyte. Utred embryodonation. Ställ högre krav på kommuner och landsting i bemötandet av HBT-personer. Avskaffa informationsplikten för hiv-smittade. Tillåt reglerat surrogatmödraskap. Värna asylrätten och stärk kunskapen hos Migrationsverket om HTBQ-frågor och följ upp att de direktiv Alliansregeringen gav Migrationsverket efterlevs.
Att Kinberg Batra så tydligt argumenterar för en del reformer som först ska avgöras på partiets stämma måste vara ett tecken på att partiledningen bedömer att det blir majoritet för dem. M har dock ännu inte som parti avgjort om det ska bli för att sänka åldersgränsen för juridiska könsbyten, att avskaffa informationsplikten för hiv-positiva, att tillåta surrogatmödraskap och embryodonation samt att en utredning bör startas om barn ska kunna få fler än två vårdnadshavare.

Moderaterna har förändrat sin HBT-politik dramatiskt senaste decenniet. Det finns nu alltså signaler om att partiet snart också kommer få en tydligt queer-vänlig politik.


Uppdatering 1.

Moderaterna kan bli Alliansens HBTQ-vänligaste parti inför valet 2018. 

Folkpartiet är idag det parti som kommit längst bland de fyra borgerliga partierna i riksdagen. Men ställer sig m bakom de nya interna förslagen kommer partiet ikapp Centerpartiet i sin helhet om vi även tar med Q förutom HBT. Och m närmar sig nu snabbt också Folkpartiet. 

Att m skulle kunna passera fp hade jag betraktat som helt uteslutit fram till för något år sedan. Det ska bli intressant följa utvecklingen.

6 kommentarer:

 1. Intressant debattartikel från Jerlmyr, måste ha missat den. Det glädjer mig att M rör sig i en mer liberal riktning, det borde ge KDs mer reaktionära idéer mindre inflytande i en eventuell framtida alliansregering. Visserligen kan det säkert leda till ett ännu större SD, men det vore ju behändigt att ha alla "värdekonservativa" samlade under samma paraply. :)

  Har du koll på hur de olika partierna ställer sig till surrogatmödraskap i dagsläget? Du har säkert skrivit om det någonstans, men jag kan inte erinra mig att jag har sett det.

  SvaraRadera
 2. Hej Pink Jenkin!

  Bland riksdagspartierna är som jag skriver i bloggposten fp och c för att tillåta altruistiskt surrogatmödraskap. Alltså där den som är gravid får ersättning för omkostnader och förlorade inkomster pga graviditeten men inte "lön" för att vara surrogatmamma. M lär bli för det i höst.

  Vänsterpartiet och Kristdemokraterna är emot surrogatmödraskap medan Socialdemokraterna, Sverigedemokraterna och Miljöpartiet ännu inte tagit ställning utan avvaktar den utredning som ska lämnas februari 2016. S och mp var dock pådrivande för att en utredningen skulle startas om reformen.

  Bland partiet utanför riksdagen är Piratpartiet för medan Feministiskt är emot reformen.

  När det gäller Kristdemokraterna rör de också på sig vilket jag ska avslöja i en bloggpost snart.

  SvaraRadera
 3. Intressant. Verkar som om (många) feminister och (många) konservativa delar uppfattning när det gäller kvinnors rätt att bestämma över sina kroppar: "Gör som du vill, så länge du gör som vi vill!"

  Slår vad om att det finns en klar korrelation mellan att vara mot surrogatmödraskap och att vara mot porr och prostitution, både till höger och vänster. Vissa politiker och aktivister ser andra människors kroppar som spelpjäser i ett politiskt spel snarare än något som tillhör individerna själva.

  Men men, nu skall jag inte raljera om mina favoritämnen. :) Ser fram emot KD-posten!

  SvaraRadera
 4. Barnets rättigheter, har nån tänkt på det i denna egosmörja?

  SvaraRadera
 5. Hej Anonym!

  På vilket sätt är det mer egosmörja att barn kommer till planerat av vuxna som längtar efter det än av misstag en lördagkväll av en man och en kvinna som har sex?

  För det andra så handlar alla reformerna med koppling till familjepolitiken just om prioritera barnperspektivet. Om Sverige tillåter barn att få fler än två vårdnadshavare kommer det aldrig bli en RÄTTIGHET för någon vuxen i någon familjetyp utan det kommer vara en myndighet eller en domstol som bara ger godkännande om det bedöms vara till barnets bästa.

  SvaraRadera
 6. Pink Jenkin

  Visst är det så. Konservativa delen av svensk höger och radikalfeministiska delen av svensk vänster kan förenas i kamp emot porr, surrogatmödraskap, stripp-klubbar och att politiker faktiskt ska lyssna även folk som säljer sex.

  De må ha olika "ingångsvärden" men de förenas i sin iver av "det rena Sverige".

  SvaraRadera