fredag 8 november 2013

HBT-kultur. Juli slår knut - Anette Skåhlberg. Io längtar - Rebecca Landmér.


Anette Skåhlberg är en flitig författare när det gäller att göra barnböcker med HBTQ-tema och/eller som utmanar konservativa normer. Kalle som Lucia, Känn med hen (som egentligen inte handlar om ordet hen som man kan gissa av titeln) och Jösta och Johan är bara några av böckerna från henne. Tyvärr är hennes iver att berätta hur viktigt det är med acceptans för mångfald (en vällovlig ambition givetvis) så betydande att det ofta går ut över kvalitén.

Så var det i Jösta och Johan, två giraffhanar som blir kära i varandra. De båda ville adoptera en unge och till sist hittade de den unga krokodilen Junior. Berättelsen blev bara för mycket "PK". Juli slår knut (2013) är den fjärde boken om giraffparet. Familjen har utökats med även en orm, Juli. När Jösta och Johan ska ha party för att fira de varit ihop i 10 år är till en början allt bra, det blir kalas med löv och blad som huvudrätt. Men plötsligt konstaterar någon att Juli försvunnit, boken handlar sedan om de som är på festen ger sig ut och söker efter henne.

Boken är på rim. Även om det ibland blir krystat är det faktiskt ganska kul. Bland de barnböcker jag läst av Anette Skåhlberg är nog den här den bästa. Eller minst dåliga.

Mångfald av familjetyper blir något självklart.

Om Anette Skåhlberg blivit hyfsat känd för folk i Sverige som följer barnböcker med HBTQ-tema är väl Rebecca Landmér mer okänd. Men Io längtar kom 2012. Io bor hos sin mamma, en vecka. Och hos sin pappa, en vecka. Ios pappa är bög och hans sambo kallar Io för "Uffe-pappa". Det som jag gillar med den här boken är att den beskriver situationen för många barn idag, att det finns en mångfald av familjetyper, utan att det blir ivrigt politiskt korrekt utan något självklart. En rolig sak är att först på sista sidan av berättelsen avslöjas det att Io är en kille. Jag hade gissat det var en tjej och blev förvånad. Ett tecken om något att även vi som är engagerade för HBTQ-rättigheter är påverkade av normer i samhället.

Både Juli slår knut och Io längtar vänder sig främst till barn 2-6 år.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar