torsdag 21 januari 2016

C och v kritiska emot regeringens beslut om HBTQ-asylsökande.Förra veckan avslöjade jag att s-mp-regeringen i sitt regleringsbrev för 2016 till Migrationsverket beslutat ta bort återrapporteringskravet att myndigheten ska förklara hur HBTQ-asylsökandes situation ska bli mer rättssäker. Den dåvarande nya borgerliga regeringen införde det för första gången inför 2007 och det har sedan varit med varje år, även s-mp-regeringen beslutade det för 2015. Därefter har jag mailat de sex riksdagspartier som inte är med i nuvarande regeringen om vad de tycker. Inger Fredriksson, politiskt anställd inom Centerpartiet, kommenterar följande.
Centerpartiet är kritiskt mot regeringens beslut. Den som söker asyl i Sverige ska kunna lita på att få en rättssäker bedömning av sina skyddsbehov. I dag finns brister i detta avseende och bland annat måste kunskapen om HBTQ-personers situation öka. Regeringens förslag går i motsatt riktning mot detta. I situationen som vi befinner oss i är det förstås viktigt att minska Migrationsverkets arbetsbörda, men det får inte ske på sätt som riskerar rättssäkerheten i asylprövningar.
Förvånande att l hittills inte velat lämna någon kommentar.

Även Vänsterpartiet (som samarbetar med regeringen när det gäller budget-förslag men i övrigt är ett oppositionsparti) är kritiska. Partiets HBTQ-politiske talesperson Hans Linde kommenterar följande.
Vänsterpartiet kan inte se något skäl till att stryka skrivningarna om hbtq-flyktingar och återrapportering i regleringsbrevet till Migrationsverket. Vi står inte bakom regeringens beslut.
Trots många påminnelser har Sverigedemokraterna, Moderaterna, Liberalerna (f.d. fp) och Kristdemokraterna ännu inte mailat vad de tycker. Att sd struntar i att svara är jag inte ett dugg förvånad över. De stödjer givetvis regeringen i det här men jag ville ge dem en formell chans att förklara det. Mer förvånande är att tre borgerliga partier hittills inte orkat svara. I synnerhet gäller det Liberalerna som profilerat sig inom HBTQ-politiken generellt men som också 2015 var det parti som tydligast engagerade sig i riksdagen för HBTQ-asylsökande.

Men jag kommer kontakta l, m och kd tills de redogör för om de stödjer eller är kritiska emot regeringens beslut att Migrationsverket framåt inte ska redogöra för hur de ska öka rättssäkerheten för HBTQ-asylsökande.


Uppdatering 1.

Inget problem i sig att sd stöder s-mp-regeringen om det här.


Vill förtydliga att jag inte vill tillämpa någon "guilt by association" när jag hänvisar till att sd stödjer s-mp-regeringens beslut. I svensk debatt blir det ofta "ni tycker som sd" (vilket nästan alltid är ett fånigt argument eftersom sakdebatten är viktigast) men mitt syfte med kommentaren att sd stödjer regeringens beslut handlar bara om att redovisa fakta.

Problemet med s-mp-regeringens beslut att ta bort återrapporteringskravet till Migrationsverket om att förbättra rättssäkerheten för HBTQ-asylsökande är inte att sd råkar tycka likadant. Problemet är att det är fel i sak när vi vet att även ansvariga inom Migrationsverket själva erkänner att de måste bli bättre på att göra bedömningar för HBTQ-asylsökande. Förbättringar har gjorts senaste åren - det ska verkligen inte förnekas - men än verkar Migrationsverket inte vara i mål. Att ta bort ett krav som funnits i närmare 10 år skickar helt fel signal till myndigheten.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar