tisdag 30 juli 2013

Ryssland har passerat Vitryssland när det gäller HBT-fientligaste lagarna i Europa.

Imorgon startar Stockholm Pride och därmed blir det fokus HBT-rättigheter i synnerhet i de tidningar som ges ut i Sveriges huvudstad. Som väntat handlar mycket om den allt försämrade situationen för HBTQ-personer i Ryssland. Låt oss göra en granskning av de länder i Europa som så allvarligt i sina lagar diskriminerar HBT-personer att de inte följer EU:s grundläggande krav för att få bli medlemmar i unionen, eller för de som redan är medlemmar, att de inte skulle kunna bli det idag utan att avskaffa sina diskriminerande lagar.

Förbud mot positiv information om HBT-rättigheter.
Ryssland.

Förbud mot gayparader.
Ryssland, Ukraina (polisen i Ukrainas huvudstad Kiev skyddade dock en "olaglig" gayparad för några månader sedan).

Förbud för homosexuella och bisexuella att jobba i försvaret.
Vitryssland, Turkiet.

Olika åldersgräns för manliga samkönade och olikkönade relationer.
Grekland

Förbud för transsexuella att juridiskt byta kön.
Irland.

Först kan jag meddela en positiv nyhet. Irlands regering lämnade 18 juli (efter åratal av debatter och utredningar) äntligen ett förslag till ny lag där människor ska kunna få byta kön juridiskt i sina dokument (vilket inte är möjligt idag). Transföreningen Teni riktar dock kritik mot delar av förslaget bl.a. att personen måste vara 18 år och ogift.

Diskriminerande lag om åldersgräns för sexuella relationer  i Grekland.

I Grekland är åldersgränsen för olikkönade och kvinnliga samkönade relationer 15 år. Samma gräns gäller för manliga samkönade relationer om båda är 15-17 år, om en av dem är äldre än 17 år måste dock även den andre vara det. Principiellt är det här en helt oacceptabel diskriminering som borde försvunnit för decennier sedan. Utan att förringa problemet med den skulle dock en sådan lag förmodligen betraktas som en bagatell bland ryska HBTQ-aktivister.

Turkiet och Vitryssland tillåter inte homosexuella i försvaret.

Turkiet planerar att införa en "don´t ask, don´t tell"-policy inom försvaret. Typ som den som fanns i i USA från 1993 fram till häromåret. Ett av förslagen till formuleringar är dock något otydlig.
According to the new regulation, “sexual identity and behavioral patterns should be dominant and apparent in every part of life”.
Alltså, män som har sex med män kan vara både dominanta i sängen och utanför sängen. Den informationen har tydligen inte nått ansvariga för dokumentet. Men tydligen handlar dominansen i relation till en kvinna. Det avslöjar att vad det egentligen handlar om är att upprätthålla patriarkala strukturer. Och att ha som krav att en soldat i Turkiet ska vara "dominant" är ju bara komiskt om det inte vore tragiskt. Krampiga macho-typer är väl det sista ett effektivt försvar behöver.

I Vitryssland finns ingen formell lag om att homosexuella inte får göra värnplikten eller jobba inom försvaret men i praktiken tillämpas ofta en sådan policy.

Förbud mot demonstrationer för HBTQ-rättigheter.

I Ukraina är gayparader och demonstrationer för mänskliga rättigheter för HBTQ-personer förbjudna (även om polisen i år skyddade en sådan demonstration trots att den blivit förbjuden av en domstol) precis som i Ryssland.

Gayparader har de senaste åren kunnat hållas i Vitrysslands huvudstad Minsk vilket är glädjande men också förvånande eftersom diktaturregimen i landet ofta attackerar HBTQ-rörelsen annars. Föreningen Gaybelarus berättar om polisräder (som givetvis är sanktionerade av regimen) mot gayställen och folk som är engagerade för homosexuellas, bisexuellas och transpersoners rättigheter.

Positiv information om "icke-traditionella sexuella läggningar" förbjudet i Ryssland.
Så är då Ryssland kvar. Där känner nog de flesta av er till att utvecklingen drastiskt försämrats senaste åren. Inte nog med att gayparader är förbjudna, den ryska kongressen godkände i juni i år ett lagförslag om att förbjuda positiv information om "icke-traditionella sexuella läggningar", homo- och bisexualitet. Rysslands president Vladimir Putin (bilden) undertecknade lagen för ca en månad sedan. Ryssland har också infört en lag som förbjuder att ryska barn blir adopterade av samkönade par i de länder som tillåter det. Samma förbud gäller för individuella adoptioner (oavsett sexuella läggningen hos den som ansöker om att adoptera) för ogifta människor som bor i ett land där äktenskapslagen är könsneutral.

En vidrig rysk nazistisk grupp har kidnappat och torterat manliga homosexuella tonåringar och spelat in det på filmer som de spridit till brottsoffrens släktingar. Den ryska polisen verkar inte bry sig. Ryssland har också infört en lag som förbjuder.

Juridisk situation inte alltid densamma som den sociala.

Någon kanske nu invänder att ett lands juridiska lagar inte ger hela bilden av hur HBT-vänligt eller HBT-fientligt ett land är. Och det är en befogad kommentar. Dock brukar juridiska lagar gå hand i hand med de sociala attityderna. Kanske inte så konstigt eftersom lagar ibland kan vara normbildande. Men givetvis kan det ibland vara så att HBT-fientligheten är så kompakt i ett land att dess regering inte känt de behövt stifta antihomosexuella lagar eftersom dess gayrörelse är svag. Så är det säkert i bl.a. Armenien och Azerbaijan, delvis även i Georgien. Alltså de tre kaukasiska länderna som också tillhör Europa. Att Vitryssland inte har någon speciell lag mot positiv information om HBTQ-rättigheter beror säkert inte på någon tolerans utan att landet är en diktatur där regimen inte behöver sådana lagar för att godtyckligt trakassera engagerade för homosexuella, bisexuella och transpersoner.

Men trots den reservationen är det en skamfläck för Ryssland att de idag har Europas HBT-fientligaste lagar. Om detta må vi tala.


Uppdatering 1.

‘sexual identity and behavioral patterns should be dominant and apparent in every part of life’. - See more at: http://www.gaystarnews.com/article/turkey-expel-out-gay-soldiers100213#sthash.dPA9M6t0.dpuf
‘sexual identity and behavioral patterns should be dominant and apparent in every part of life’. - See more at: http://www.gaystarnews.com/article/turkey-expel-out-gay-soldiers100213#sthash.dPA9M6t0.dp

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar