fredag 19 juli 2013

HBT-kultur. Kära passagerare.


När jag skulle recensera filmen Paraden från Serbien skrev jag följande.
Ibland har det sagts att humorn i södra Europa är annorlunda än i norra Europa men jag har väl aldrig riktigt trott på den tesen - tills jag sett den här filmen. Den här filmen är ähhh... kanske kul. I en annan kultur.
Nåja, nu ska man ju aldrig generalisera som bekant. Även om vi alla gör det ibland. Kära passagerare (2013) av den välkände spanske regissören Pedro Almodovar (öppet homosexuell) har även den ibland en humor som är annorlunda än traditionellt svensk. Och jag gillar faktiskt det, de extremt skruvade skämten. Där man driver med viljan till våld (kanske har att göra med Spaniens närhistoria som en fascistdiktatur) men också att inget verkar vara tabu. Knark är en del av filmen utan moraliserande, kanske för att man respekterar att publiken är vuxen nog att fatta att det är humor det handlar om, inte ett tips om att börja använda narkotika.

Visst är många av rollerna karikatyrer, en del politiskt korrekta människor kanske reagerar när de fjolliga bögarna som är stewards och den hysteriska kvinnan visas. Men Almodovar driver även med det hyckleri som finns bland heterosexuella (en del av dem bisexuella på fyllan) män och som låtsas vara macho. Han raljerar med många grupper men ser man bortom karikatyrerna har hans filmer (även de lättviktiga som den här) ett budskap att folk ska få vara som de är.

Joserra (spelad av Javier Camara), en av de tre män som är stewards spelar sin roll så perfekt som oskyldig (han vill ju ingen illa) men som inte kan låta bli att skvallra när han han får reda på något och som dricker den ena groggen efter den andra på jobbet. Novio (Miguel Angel Silvestre) är så snygg som en av passagerarna (som har flickvän som han har sex med på planet men som även smugglar knark i sin rumpa, medel som sedan används för att söva ner oroliga passagerare).

Givetvis kan hela storyn tolkas som en satir över den ekonomiska krisen i Spanien. Där "passagerarna" helst ska sövas ner förutom på första klass-platserna och de som styr. Men att reducera Almodovar till att göra politiska pamfletter vore att göra honom orättvisa. Och den här filmen är faktiskt lättviktig. Det är inget mästerverk. Definitivt inte en av hans bästa filmer. Den är gjord för att folk ska ha kul för stunden. Gott nog ibland.

Trailer för Kära passagerare (Youtube)

Jag önskar mina bloggbesökare en trevlig helg.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar