måndag 29 juli 2013

Att homosexuella är konstiga är etablerat bland främlingsfientliga.


När Stockholm Pride startar imorgon kommer fem Pressbyråaffärer i Stockholm att byta namn. Från Qx.
Vi ringde upp Helena Ekdahl som är HR-chef för Pressbyrån. Hur kommer det sig att ni byter namn på fem av era Pressbyråer under Pride? – Vi tycker det är ett bra tillfälle att uppmärksamma de människor inom hbtq-gruppen som fortfarande utsätts för förtryck och fördomar. Vi vill visa att Pressbyrån finns till för alla, både som handelsplats och som arbetsgivare, och det gör vi under Pride genom att tillfälligt döpa om dessa fem butiker. 
Jobbade själv på Pressbyrån i Lund två somrar i början av 1990-talet. Hade någon kommit med ett förslag att döpa om byrån till Homobyrån 1992 när RFSL hade sin kongress i staden (bara ca 100 meter från pressbyrån där jag sommarjobbat) hade hen säkert betraktats som galen. 2013 är det verklighet i Stockholm. Pressbyrån förtjänar en eloge för sin tydlighet.

Sd:s partiledare garnerar tårtan som Avpixlat bakat.

Men jag kan också förstå att en del tycker initiativet blir någon typ av politiskt korrekt ängslighet, om än i all välvilja. Ska man framföra sådan kritik gäller det dock att föra debatten värdigt (precis som när det gäller kommentarer om mångkultur och integration). Några som inte är kända för att föra en värdig debatt (om något) är dock bloggen Avpixlat, närstående Sverigedemokraterna och med Mats Dagerlind som ansiktet utåt.. Ni vet siten som kan framföra det sd-ledningen tycker men ibland inte vill säga offentligt. När sd:s främlingsfientliga, islamofoba och HBT-negativa osmakliga tårta ska bakas så gör Avpixlat grovjobbet medan sd:s ordförande Jimmie Åkesson, klädd i kostym, kan garnera den med några bär och inte har någon aaaaning om var själva tårtan är producerad..

Bloggen Slutpixlat avslöjar Mats Dagerlinds homofoba twitterkommentarer.
Genom sådana stolliga påhitt bekräftar man bara den etablerade bilden av homosexuella som konstiga.
Svenska folket är generellt homovänliga.

Nix, Dagerlind. Svenska folket generellt tycker 2013 inte att "homosexuella är konstiga". När ett opinionsinstitut för några år sedan frågade folk i olika länder om homosexuella relationer bör accepteras så svarade 86 % i Sverige ja (högsta siffran bland de granskade länderna). Institutet Yougov publicerade i januari i år sin senaste opinionsmätning bland folk i en del länder i Europa. Resultatet från Sverige.
Do you think same-sex couples should be allowed to get married? 

Should 79 
Should not 14 

Do you think same-sex couples should beallowed to adopt children? 

Should 65 
Should not 22 
Sd vill försämra HBT-personers rättigheter.

Sverigedemokraterna vill ännu sommaren 2013 avskaffa möjligheten för samkönade par att adoptera (förutom närståendeadoptioner) och partiet var emot en könsneutral när den infördes och har motvilligt accepterat den senare. Vad Mats Dagerlind kanske egentligen menar är att bilden av homosexuella som konstiga är etablerat bland främlingsfientliga, sd-politiker och folk som gillar Avpixlat. Jag brukar inte länka till Avpixlat men ska för en gångs skull göra det. Siten lämnar först en neutral notis om Pressbyråns initiativ och sedan följer den ena homofobare kommentaren efter den andra från besökare till hemsidan. Dock finns det också andra som tar ställning för att Pressbyrån som privat företag får göra som de vill.

Homofober finns bland alla partiers sympatisörer, i varierande grad. Men de tycks vara betydligt vanligare bland sd-folk än inom de flesta andra partier. Kanske inte så konstigt eftersom sd ännu 2013 är emot att samkönade par ska ha samma rättigheter som olikkönade par har. Och sd vill återinföra tvångssteriliseringar av transsexuella. Med sådana signaler från partiledningen är det inte konstigt att fördomarna frodas bland sd-svansen på internet. Precis som homohat och judehat frodas bland islamister.

Kampen emot främlingsfientlighet och HBT-fientlighet måste gå hand i hand. Mänskliga rättigheter gäller för alla.

Alla.


Uppdatering 1.

Påven mer mediatränad än sina företrädare.

Det har varit mycket notiser i media idag om att den nye påven, Fransiscus, skulle vara homovänligare än tidigare påvar. Men vad han egentligen förtydligar är den gamla doktrinen om att "vi har inget emot de homosexuella, det är deras kärlek vi ogillar". Men den ny påven är tydligen mer mediatränad, vilket Göran Hägg i Svenska dagbladet har en artikel om, än de tidigare och får det att låta som att katolska kyrkans reaktionära och homofientliga attityd skulle ändrats något.

I det avseendet påminner påven om Jimmie Åkesson. Var intolerant - men lägg till något om att "givetvis har alla samma värde".

Uppdatering 2.

Emelie Mire Åsell och Theo Berggren från RFSL-Ungdom har en debattartikel i Svenska dagbladet om att minderåriga ska ha rätt att byta kön juridiskt, något som inte är tillåtet idag. Jag har själv inte tydligt tagit ställning för den reformen men vill att den borgerliga regeringen snarast tillsätter en utredning som den lovat tidigare.2 kommentarer:

  1. Behövs det något mer än att tycka att homosexuella inte är konstiga? Varför skulle det behövas mer åsikter om homosexuella än om rödhåriga eller de som gillar breda bakar?

    Det jag har mycket åsikter om är människor som odlar hat. De som älskar är vanliga människor och behöver de mer åsikter än ett uppskattande leende?

    SvaraRadera
  2. Magnus jag har aldrig påstått att folk ska ha andra åsikter om homosexuella än andra.

    Bengt

    SvaraRadera