lördag 11 maj 2013

Solidaritet.
Ibland så lämnar jag dagspolitiken och nyheterna och fokuserar på.... känslor.... relationer....filosofi....det där vi människor har att hantera. Varenda en av oss.


Solidaritet? Vad är det? Först måste vi klara ut en sak. Att jobba för saker som gynnar en själv är inte solidaritet. Om jag som gayaktivist jobbar för att få möjlighet att ingå äktenskap med en annan man så är det en kamp för lika rättigheter. Något som gynnar mig potentiellt men solidaritet är det inte.

Solidaritet är att göra något där du riskerar offra något (din tid, karriär, ditt jobb, din utbildning etc) för att du vill ge stöd åt något som inte (i alla fall direkt) gynnar dig själv. Varför berätta de här "självklarheterna"? Jo, för att jag nyss varit inne på föreningen Benjamins hemsida. En förening som presenterar sig så här.
Föreningen Benjamin är en patientförening som stöder personer som är på väg att få, har, eller har haft diagnosen transsexualism. Detta görs genom direkt personlig stödverksamhet och genom lobbyverksamhet mot landets beslutsfattare.
Jag vet att det finns konservativa värderingar i föreningen Benjamin när det gäller könsroller. Men jag blir ärligt förvånad när jag konstaterar att de skrivit ett "öppet brev" till riksdagsledamöter om att de bör avslå den borgerliga regeringens förslag om att avskaffa sterilitetskravet för att få byta kön juridiskt.
Enligt regeringens proposition 2012/13:107 skall det s.k. steriliseringskravet tas bort vid fastställande av ny könstillhörighet. Föreningen Benjamin anser dock att regeringen inte haft vår patientgrupps behov i åtanke när man skrivit lagförslaget. Tuve Skånbergs (KD) och Annelie Enochsons (KD) motion 2012/13:So14 tar i motiveringen upp just de invändningar som vår förening haft mot regeringens proposition.

För det första är begreppet "tvångssterilisering" mycket märkligt i sammanhanget eftersom ingen i vår patientgrupp någonsin tvingats till en sterilisering. En sterilisering är istället, som en följd av borttagande av könskörtlarna, en naturlig del av behandlingen. För det andra har vi inget behov av att införa ett tredje kön, kallat "person". Människor som tidigare lidit av transsexualism vill vara män och kvinnor som alla andra....
Ja, du läste rätt. Föreningen Benjamin (som är engagerade för transsexuellas rättigheter) stödjer de två mest reaktionära ledamöterna i kd:s riksdagsgrupp, Tuve Skånberg och Anneli Enochson. Men varför vara så blyga föreningen Benjamin, ni har ju ett riksdagsparti på er sida, Sverigedemokraterna? Varför inte ge det partiet stöd? Benjamin och sd har ju tydligen exakt samma konservativa värderingar när det gäller tvåkönsnormen.

RFSL, RFSL-Ungdom, KIM och FPE-S som samtliga jobbar för bl.a. transpersoners rättigheter har skrivit en debattartikel om Benjamins initiativ.

Vi, RFSL, RFSL Ungdom, KIM och FPES, ställer oss mycket frågande till detta uttalande. Vi är också bekymrade över att Benjamin försöker ge intryck av att tala för alla som berörs av denna lag. Vi vet med säkerhet att de inte gör det. Vi har många transsexuella medlemmar och medlemmar med andra transidentiteter/transerfarenheter som också berörs av frågan om ändring av juridiskt kön, både i våra styrelser och som aktiva medlemmar. Det är dessa medlemmars åsikter vi har lyssnat på när vi under flera år har hävdat att kravet på sterilisering vid byte av juridiskt kön är att likställa med tvångssterilisering...
Ni som följer min blogg vet att jag ibland riktat synnerligen skarp kritik mot bl.a. RFSL. Men jag har också gett föreningen stöd i andra situationer. Föreningen Benjamin tycks däremot närmast hata RFSL och varje annan förening som använder samlingsbeteckningen HBT. Jag får ibland "hatmail" (det är dock inte ofta), som jag inte publicerar på min blogg därför att jag betraktar det bortom en seriös debatt. Jag kan avslöja att drygt hälften av de hatmail jag får är från personer som hävdar de håller på eller genomgått ett juridiskt könsbyte och berättar vilken hemsk människa jag är som använder ord som HBT. De flesta av de andra hatmailen tycks vara från konservativt kristna.

Låt oss granska delar av Benjamins argumentation igen.
En sterilisering är istället, som en följd av borttagande av könskörtlarna, en naturlig del av behandlingen. För det andra har vi inget behov av att införa ett tredje kön, kallat "person.
Inget behov för vem? Föreningen Benjamin visar just deras pinsamma frånvaro av solidaritet. Deras medlemmar vill inte tillhöra något tredje juridiskt kön. Deras medlemmar tycker inte sterilitetskravet är något problem. Och då ska minsann inte andra transsexuella (eller andra transpersoner) klaga att bli tvångssteriliserade eller vilja tillhöra ett tredje juridiskt kön. Att visa solidaritet och jobba för rättigheter för andra grupper än deras egna medlemmars tycks främmande för ansvariga i Benjamin. Tvärtom tycks syftet vara att motarbeta andra transsexuellas rättigheter. Absurt.

Varför är då Benjamin så konservativa? Varför har de ett sådant hat mot bl.a. RFSL och i synnerhet "bögar". Ja, jag har noterat tre saker. Dels att folk som är engagerade i Benjamin dels gömmer sig fegt bakom bara förnamn, ingen av dem har vad jag vet framträtt med fullständiga namn i media eller ens på sin hemsida. Inte heller finns foto av dem där. För det andra så verkar det bara vara mtf (male-to-female)- personer bland ansvariga för föreningen. Alltså biologiska män som bytt kön juridiskt till kvinnor. För det tredje tycks aversionen mot HBT-rörelsen handlar just om "bögar".

Och kanske det är där vi har svaret på gåtan. Folk i föreningen Benjamin är främst människor som tidigare varit biologiska killar som oftast känt de har sexuell dragning till män. Då finns två alternativ. Kanske de är bögar. Eller så har de fötts i "fel kön". Jag förstår att det har varit jobbigt för många i föreningen att förhålla sig till de två alternativen, många av dem har precis som jag levt i ett samhälle där bögrelationer inte var lika accepterade idag. Jag har också respekt för de problem som transsexuella har.

Men kanske förklaringen är där. Folk i föreningen försöker (säkert ibland omedvetet) distansera sig från det alternativ som fanns, att leva som bög. Och då vill de absolut inte tillhöra gruppen HBT där de hamnar i samma grupp som män som sexuellt gillar andra män. De är ju nu kvinnor, heterosexuella kvinnor. De har gjort ett val. Och det ska man respektera givetvis. Ingen kräver att Benjamin måste kalla sig HBT eller jobba för andra grupper än transsexuella.

Men problem blir det när Benjamin aktivt motarbetar reformer för andra grupper. Som också har det svårt. Men om vi ska vara ärliga så finns det väl en "Benjamin" inom oss alla. Där vi fokuserar på de rättigheter som gynnar vår egen grupp men ibland inte visar solidaritet med andra grupper.

De flesta av oss driver det, tack och lov, inte lika långt som Benjamin. Snarare är vi ibland tysta inför de orättvisor som drabbar andra grupper än de vi själva tillhör. Men vi har alla en hemläxa, varenda en av oss, att göra.

Att visa solidaritet.

Jag önskar mina bloggbesökare en fortsatt trevlig helg.

4 kommentarer:

 1. http://www.dn.se/nyheter/sverige/nu-ska-sara-claes-slippa-bli-stamplad-som-sjuk
  Att fatta detta beslutet det tog inte Lars-Erik Holm större betänketid än en natt efter överläggningar med kompisarna.
  För att vara riktigt säker på att det inte skulle möta något som helst motstånd så tyckte han att det skulle vara onödigt att låta socialstyrelsen rättsliga råd bedöma det rimliga i detta sett ur ett vetenskapligt perspektiv....det tyckte som sagt Lars-Erik bara skulle vara en onödig omväg som han uttryckte det.
  Han tycker uppenbart även den psykiatriska klassifiseringen av människor med ett kroppskorrigeringsbehov måste finnas kvar trots att frågan inte berör psykiatrins ansvarsområde.neurobiologiskt fastlagda tillstånd faller alltid per automatik utanför psykiatrins ansvarsområde i våra hjärnor och det bevisas genom psykiatrins vetenskapliga ståndpunkt att frågan inte berör psykiatri då den har neurobiologiska korrelat.
  Anledningen till att barn i den här patientgruppen i en del fall slutar som en siffra i självmordsstatistiken det anser uppenbart Lars-Erik Holm vara en sexuell avvikelse.
  När jag kontaktar socialstyrelsen i frågan om varför man fortfarande klassifiserar patientgruppen med ett kroppskorrigeringsbehov som en psykiatrifråga trots att det inte har någonting med psykiatri att göra då får jag svaret av juristen Linda Almqvist att socialstyrelsen inte äger den frågan.....dvs att plocka bort en klassifisering rörande en patientgrupp som är direkt vetenskapligt felaktig som skulle få resultatet att frågan ses som en medicinsk sjukvårdsfråga..fel på kroppen i förhållande till neurobiologin så att fokus hamnar där det hör hemma det är en fråga som Socialstyrelsen inte äger...................
  Socialstyrelsens uppdrag vad gäller den så kallade utredningen det handlade om att utreda bristerna för vad som kallas transsexuella och intersexuella. Har den här utredningen bidragit till några som helst förbättringar för dessa patientgrupper i meningen somatisk vård...näää
  utan istället vinklades det till att fokus hamnade på någonting helt annat
  dsv det Lars -Erik Holm anser är viktigt...att barn och även vuxna människor i de patientgrupper som utredningen skulle handla om fortfarande misshandlas och som en konsekvens av det i en del fall mister sina liv...att den somatiska vården har så fatala brister att den för många av dessa människor skapar en så hopplös livssituation att vederbörande slutar som en siffra i självmordssstatistiken det verkar sakna all form av betydelse för Lars-Erik Holm.
  Att inviga pride tillställningar det tycks han däremot ha gott om tid till.
  Mvh
  Camilla

  SvaraRadera
 2. Camilla

  En motivering till att behålla transsexualitet i sjukdomslistan är att garantera att regioner och landsting ska vara skyldiga att ge vård betald med skattepengar. Resonemanget är att om det togs bort från diagnoslistan skulle det riskera att transsexuella fick betala kostnaden (eller merparten av den) själv för "könsbytesoperationer".

  För övrigt fattar jag inte varför Socialstyrelsens generaldirektör skulle kontakta rättsliga rådet för att ta bort transvetism som sjukdom, rättsliga rådet har kontakt med transsexuella som vill byta kön juridiskt men vad jag vet aldrig med transvestiter som vill behålla sitt juridiska kön.

  Jag publicerar den här kommentaren trots att du inte förtjänar det efter att igen och igen varit otrevlig. Jag vill förtydliga att varje meddelande från dig eller någon annan som har en otrevlig ton inte kommer att bli publicerad.

  Och fortsätter du att skicka otrevliga kommentarer kommer du bli portad helt från att lämna kommentarer. I en kommentar skrev du att jag och mina bloggbesökare inte fattar något. Vill du förolämpa folk så gör det, men inte på min blogg. Basta.

  Bengt

  SvaraRadera
 3. "Sveriges värsta chef utsedd" lyder rubrikerna i bland annat SvD, NyTeknik, Affärsvärlden och DI och refererar till en artikel i tidningen Chef. Cissi Elwin Frenkel, chefredaktör och vd på tidningen Chef, vill dock inte kännas vid formuleringen i andra mediers rubriker.
  – Vi utser inte Sveriges sämsta chef och vi använder inte heller den rubriken själva. Vi testar en chef i varje nummer, genom att intervjua ett antal anställda som bedömer sina chefer utifrån olika kriterier. Man kan få mellan noll och fyrtio poäng, vilket ligger till grund för något som vi kallar för Ledarligan.

  Hon poängterar att granskningen endast görs på chefer på myndigheter och stora, börsnoterade företag.
  – Det är inga klämda mellanchefer vi pratar om, utan vi gör väl det som alla tidningar gör, det vill säga, granskar makten.

  Lars-Erik Holm säger till Aftonbladet att det är oseriöst att Chef inte har intervjuat honom inför publiceringen, men Cissi Elwin Frenkel, menar att en intervju skulle bryta mot deras fastställda upplägg.
  – Vi intervjuar ofta chefer om deras syn på ledarskap, men när det gäller ledarligan låter vi inte chefen bedöma sig själv, utan vi fastställer hur hans eller hennes ledarskap är genom att tala med personer i chefens omgivning. Det fungerar ungefär som en medarbetarundersökning. Därefter får personen läsa artikeln och kommentera det som sägs.

  Hur bidrar dessa artiklar till att Sverige får bättre chefer?
  – Jag är alldeles övertygad om att allt vi gör genom att skriva om chefskap och olika ledarformer påverkar ledarskapet i en positiv riktning och bidrar till att folk inser hur viktigt det är med ett bra ledarskap. Sedan är det inget självändamål att säga att någon är sämst.

  Hur tänker du kring er formulering om att "Lars-Erik Holm har förvandlat Socialstyrelsen till ett skräckvälde"?
  – Det här handlar inte om allmänt tyckande och vi har ingen förutbestämd mening inför undersökningarna, utan vi förmedlar ju en bild utifrån.

  När Katri Linna fick bottenbetyg år 2009 skrevs det många kritiska läsarkommentarer om att ni hängde ut folk genom subjektiva bedömningar och skvaller. Har ni tagit till er av den kritiken och ändrat något i ert upplägg sedan dess?
  –Vi jobbar nog på ungefär samma metodiska sätt nu som då. Man ska veta att det ligger en enormt grundlig research bakom de här undersökningarna och det är ett dyrt inslag i vår tidning.

  Många var också upprörda över att ledarskapsporträtten baserades på anonyma kommentarer. Hur tänker du kring det?
  – Det är inte anonyma kommentarer, utan vi har intervjuat de mest inflytelserika anställda i personens närhet. Vi är också noga med att kolla av hur det har fungerat för de här personerna på tidigare arbetsplatser för att se att bilden överensstämmer.

  Jannike Runquist
  jannike.runquist@second-opinion.se

  Det är som sagt inte bara jag som anser att Lars-Erik Holm sköter sitt arbete under all kritik om det sen beror på att han är bög eller inte det vill jag inte uttala mig om.
  Dagen efter mitt mail till justitieutskottet rörande lagfrågor och missförhållande på DO vilket resulterade i att Katri Linna fick sparken dagen efter fick oerhört positiva konsekvenser för många i den personalen.
  De slapp därefter att bli utsatta för sexuella trakasserier och inte nog med det..helt plötsligt började myndigheten fungera betydligt bättre än innan.
  Den fungerar fortfarande dåligt men som sagt bättre än tidigare.

  Det är säkert många anställda på socialstyrelsen som hade dragit en lättnadens suck om lars-Erik hade gått samma väg som Katri Linna.
  Då hade säkert mötesrummet återfått sitt gamla namn igen av personalen.
  Nu kallas det för slakthuset.... där personalen tvingas backa ut ur rummet dvs det är förbjudet att visa baken för Lars-Erik som av många i personalen kallas Kung Måns.

  Mvh
  Camilla

  SvaraRadera
 4. Camilla

  "Det är som sagt inte bara jag som anser att Lars-Erik Holm sköter sitt arbete under all kritik om det sen beror på att han är bög eller inte det vill jag inte uttala mig om."

  Det här blir den absoluta sista kommentaren jag publicerar från dig. Du vet inte om en chef får dålig kritik för att han är bög eller inte.

  Grattis, du visade just den homofobi som finns bland folk från din grupp. Att bara tro att någons sexuella läggning möjligen gör hen till en dålig chef är så unket att inte ens sd skulle få för sig att lämna sådana kommntarer.

  Du får nog jobba med din bögnoja precis som många andra i föreningen Benjamin, människor som fötts som biologiska män, gillat andra män sexuellt, inte varit nöjda med sin biologiska kropp och sedan fått välja om de ska vara bögar eller byta kön juridiskt. Och sedan förfaller till bögfobi för att distansera sig från det alternativ de hade. Du visar ju att min bloggpost var klockren i sin analys.

  Förresten, innan du nästa gång sprider hat på andras bloggar, skaffa dig gutts nog att ha med foto och ditt hela namn istället för att sitta bakom ett draperi och väsa ut ditt hat din sorgliga människa.

  Jag kommer aldrig publicera fler kommentarer från dig, dont waste your time.

  Må väl. :-)

  Bengt

  SvaraRadera