tisdag 20 december 2011

Julinsamling för HBT-flyktingar är också metod emot högerextremism.


RFSL arrangerar precis som förra året en julinsamling till stöd för HBT-flyktingar. I år i samarbete med föreningen Ingen människa är illegal (IMÄI). Den insamling som startade december 2010 fick ihop drygt 20 000 kronor. Visst ska det vara möjligt att slå det om vi är många som skänker pengar. Redan efter fyra dagar har ca 6 000 kronor kommit in på kontot.

Du kan ge pengar anonymt eller få ditt namn med på hemsidan för insamlingen. Måste inte vara något stort belopp, själv har jag gett 200 kronor. Kanske du kan 50? Eller 500?

Från hemsidan.
Det är många hbt-flyktingar som kommer i kontakt med RFSL och IMÄI:s hbtq-grupp, för att få såväl juridiskt som ekonomiskt och socialt stöd. Stödfonden gör det möjligt för oss att hjälpa till med resor för att kunna träffa ett juridiskt ombud med hbt-kompetens, boende, matpengar, vinterkläder etc. Vi bedriver också social verksamhet för att skapa ett nätverk med asylsökande och papperslösa hbt-personer.

En av de personer som har varit i kontakt med RFSL och IMÄI berättar:
– Jag kom i kontakt med aktivister genom RFSL och de hjälpte mig att hitta ett boende. Innan var jag orolig för att stå utan bostad. Jag var rädd för att bli placerad på flyktingförläggning. I mina papper står det att jag är man men jag identifierar mig som kvinna. Eftersom de utgår ifrån vad som står i passet när de delar upp män och kvinnor, skulle jag ha hamnat bland männen. Jag var rädd för att utsättas för sexuella trakasserier. Nu bor jag med andra hbt-personer som jag kan känna mig trygg med.

Hbt-personer tvingas ofta fly på grund av förföljelse från myndigheter eller från familjen. Samtidigt blir det allt svårare att få asyl i Sverige. Fler asylsökande får avslag och många tvingas gömma sig eftersom det är omöjligt för dem att återvända. Som gömda eller papperslösa tvingas människor leva helt utanför samhället och saknar så gott som helt de rättigheter som svenska medborgare har.

Avslag på hbt-flyktingars asylansökan motiveras ofta av Migrationsverket och Migrationsdomstolen med att en person kan leva dold i sitt hemland utan att någon behöver få veta om dens sexuella läggning eller könsidentitet. Detta trots att det i Migrationsverkets ställningstaganden och svensk asyllagstiftning tydligt framgår att en person som levt öppet i Sverige inte ska behöva återvända om det innebär att den måste dölja sin sexuella läggning eller könsidentitet för att undgå förföljelse.

En person som råkat ut för detta är en homosexuell man från Irak som fick avslag på sin asylansökan med motiveringen att han kan åka tillbaka eftersom det inte är känt att han är homosexuell och att han inte behöver berätta något om sin sexuella läggning. Migrationsverket menar också att kan återvända till en annan del av landet och därför kan känna sig säker. Om han tvingas att återvända till Irak, kommer han inte kunna leva öppet utan att riskera förföljelse.
HBT-fientliga och rasistiska Nationaldemokraterna i kris.

Tidningen Expo avslöjar något som indirekt har en koppling till HBT-flyktingar. Rasistiska, HBT-fientliga och halvnazistiska Nationaldemokraternas förfall fortsätter, glädjande nog. Efter ett avhopp i Nykvarn, en av två kommuner där de fick mandat efter valet 2010, saknar de nu representation där. Det betyder att de bara är kvar i Södertälje. I riksdagsvalet 2010 minskade antalet röster på nd från ca 3000 till ca 1000. Nästan 30 % av partiets röster kom från Södertälje 2010. Nd har också drabbats av allvarliga interna konflikter. Bl.a. har deras ordförande Marc Abramsson i deras partilokal blivit misshandlad (!) av folk. Från Expo.
Den anmälda personen är känd som en ledande aktivist från Förbundet Nationell Ungdom. Misshandeln kom efter en längre konflikt inom den rasistiska rörelsen. Enligt en källa till Expo började bråket efter att flera nationaldemokrater beväpnat sig med batonger och knivar för att ge sig på FNU-aktivisten.
Att ge pengar till HBT-flyktingars stödförening är också en metod att bekämpa värderingar bland högerextremister.

4 kommentarer:

 1. Nu blev det lite fel. Marc Abrahamsson blev inte misshandlad av folk från Expo.

  SvaraRadera
 2. Lova

  Haha Problemet är att det inte blev punkt mellan meningarna. Det ska vara.

  Marc Abramsson i deras partilokal blivit misshandlad (!) av folk. Från Expo.

  Har rättat till det.

  Bengt

  SvaraRadera
 3. Tack för tipset m RFSL's kampanj
  Lämnat ett bidrag
  God fortsättning 2012 m fortsatta framgångar m Din mycket viktiga blogg!
  // Andre' Sinclair

  SvaraRadera
 4. Hej André!

  Kul. Det har idag kommit in 19800 :-, bara 200 kronor från målet och bara några tusenlappar för att slå förra årets summa (den insamlingen höll på från mitten av dec 2010 till början av dec 2011.

  Gott nytt år.

  Bengt

  SvaraRadera