onsdag 28 december 2011

Språkrör från Grön ungdom ointresserad av HBT-information.


Jag blev synnerligen förvånad när jag imorse fick ett mail från ena språkröret, Björn Lindgren (bilden), i Grön Ungdom att han inte ville få mina HBT-nyhetsbrev.
Hej Bengt!

Jag uppskattar verkligen, och delar, ditt engagemang för HBT-frågor! Tyvärr får jag redan så många mail och nyhetsbrev att jag inte hinner med det ordentligt, så därför skulle jag gärna se att du tar bort mig från din mallista.


Med vänliga hälsningar

Björn Lindgren
Hittills är det bara ett ungdomsförbund, Sverigedemokratisk ungdom (sdu), som meddelat samma sak. Och av de drygt 600 inom media, politik, RFSL, Amnesty, religiösa samfund, invandrarföreningar etc. som jag skickat nyhetsbrevet till har bara ett 10-15 meddelat att de inte vill få brevet. Jag har därför idag mailat ledande personer i Miljöpartiet och Grön Ungdom om det här och riktar även kritik emot att mp och gu nedprioriterat sitt HBT-engagemang sedan de bytte språkrör. Det här ska jag påminna om inför riksdagsvalet 2014.
Hej Björn!

Tack för mailet.


Hittills är det bara ett ungdomsförbund som tackat nej till nyhetsbreven, Sverigedemokratisk ungdoms, du är den förste "ordföranden-språkröret" från något annat ungdomsförbund som avbeställer mitt nyhetsbrev med motiveringen att du inte ens orkar läsa rubrikerna till nyhetsbrevet för att avgöra om det är något intressant.


Det är en så viktig nyhet att jag kommer att publicera ditt mail och mitt svar på min blogg och visa som ett tecken på att Grön ungdom (och mp för den delen) nedprioriterat sitt HBT-engagemang sedan partiet och grön ungdom bytte språkrör. Att ni har en partisekreterare som är öppet HBT och en annan mycket central människa i mp som är bisexuell internt i partiet (vilket flera mp-politiker avslöjat för mig) men aldrig velat berätta det offentligt (du vet givetvis vem jag syftar på men vederbörande ska inte vara orolig, jag outar inte någon på min blogg) betyder då inget. Det är vad man gör som räknas, inte att ha en viss andel som är HBT och definitivt inte att man är smyg-HBT.


Hade du tackat nej om du fått ett nyhetsbrev om invandrares rättigheter? Berätta vilka sådana nyhetsbrev du tackat nej till. Eller vilka andra föreningar överhuvudtaget du tackat nej till info om.


Kanske du haft svårt för att jag förtydligat att alla muslimska samfund är homofientliga enligt islamologer från Lunds universitet, något som varken du eller någon annan från ditt parti vågat ta upp. Homofientlighet finns även bland kristna och judiska samfund men där är det även många som är homovänliga. Annars kanske du kan tipsa Björn om vilka muslimska samfund i Sverige eller andra länder som accepterar samkönade relationer, välsignar och viger homopar.
Sedan är det en del muslimska individer som är homovänliga, jag har själv träffat några av dem.

Var det inte du som i ett Almedalstal hyllade Koranen för att där är många "kloka saker". Hade du gjort samma sak om Bibeln? Det är naivt av en ordförande för ett ungdomsförbund, och i synnerhet för ett ungdomsförbund som kallar sig feministiskt, HBT-vänligt, sekulärt och radikalt att hylla Koranen utan någon som helst kritik, lika fel vore det för den delen om du hyllade Bibeln "för att innehålla mycket klokt" utan någon kritik. I Tyskland vågar Gröna kritisera både homofientliga invandrarföreningar och imamer. Här tiger mp fegt om de problemen trots att det varit flera artiklar om det i media.
Men så blir det när ett parti och ungdomsförbund inte vågar konstatera att det finns målkonflikter när det gäller mångkultur. I mp:s retorik offentligt är det bara etniskt svenska heteromän som är intoleranta. Muslimer reduceras till att bara vara offer för islamofobi - trots att imamer borde granskas lika kritiskt som präster.

Mp-politikern Thomas Martinsson, som annars gör mycket bra när det gäller HBT, sa i ett tal vid Göteborgs prideevenemang att inte alla homofober är invandrare. Som om det vore "default" att alla skulle komma från den gruppen och sedan bli överraskad för att även en del kristna är homofober. Istället hade han kunnat tydligt fördöma att en muslimsk förening som fått statsbidrag och bidrag från Göteborgs stad, Tuff,
några veckor tidigare bjudit in talare som argumenterat för dödsstraff för homorelationer. Hade det här hänt i Tyskland eller de flesta andra länder med gröna talare hade det nog varit självklart. Men inte för mp-politiker i Sverige.

Du hamnar nu på samma lista som Sverigedemokraternas ungdomsförbund Sdu. Grattis Björn. Och kom ihåg - är jag islamofob är du antisemit eftersom du är mycket kritisk emot Israels politik. Får man inte kritisera muslimska samfund ska man inte få kritisera Israel heller givetvis. :-) Jag kan lova dig att jag tagit debatten med islamofober, argumenterat emot förbud mot nya minareter och moskeer, argumenterat emot att Koranen i sig skulle vara mycket värre än Bibeln (det är de muslimska samfundens tolkningar som är problemet, precis som katolska kyrkans tolkningar) och haft tuffa debatter med sd-sympatisörer.


Vad har du och Grön ungdom och Mp gjort när det gäller HBT sedan maj 2011? Varit med vid Stockholm Prides parad. Skulle du tycka att vara med i en demonstration mot rasism en gång om året vore tillräckligt för ditt engagemang mot rasism? Givetvis inte. Era nya språkrör, eller du för den delen, nämnde inte HBT med ett ord i Almedalen vilket tidigare språkrör gjort senaste åren. Inte heller hade Mp något om HBT i sin alternativbudget vilket mp haft i flera år.
Jag googlade snabbt på "Björn Lindgren" och HBT med inställningen "senaste året" och hittade ingenting om dig. Inte heller sa du eller din språkrörskollega vad jag vet något om HBT på den kongress där ni blev valda. Och inte mp:s nya språkrör på sin kongress. Etc.

Jag konstaterar att inget parti helt får godkänt när det gäller HBT-engagemanget i relation till det engagemang man visar när det gäller diskriminering pga kön och etnicitet. Men Miljöpartiet är det parti som kommit närmast godkänt 2006-2010. Men tydligen var det en parantes för er del. Det är tråkigt för HBT-personer men lika mycket för er. Opinionssiffror kan snabbt förändras, det har andra partier fått erfara, ta inte det stöd ni fått de senaste åren från många HBT-personer eller från andra grupper för givet. Det är ett stöd som ni måste förtjäna igen och igen som andra partier.


Vill tipsa om en synnerligen retoriskt bra Newsmillartikel av Jonathan Lindborg från Socialdemokratiska ungdomsförbundet, Ssu. Det visar dels att kampen mot unken kulturrelativism inte är någon höger-vänster-fråga utan kan bedrivas från båda håll. Dels att Ssu har medlemmar som vågar ta den här debatten, något som Grön ungdom tydligen saknar och där har ni språkrör ett viktigt ansvar.

Jag vill förtydliga att jag publicerat det här mailet på min blogg och ni får givetvis svara där om ni vill eller maila här. Jag reserverar mig dock rätten att publicera varje mailsvar på min blogg.


Mvh


Bengt Held

Malmö

Uppdatering 1.

Främst två riksdagspartier undviker frenetiskt att kritisera homofientliga imamer.

Främst två riksdagspartier, Miljöpartiet och Vänsterpartiet, undviker frenetiskt att rikta någon som helst kritik emot homofientliga samfund, tvärtom kritiserar de bl.a. Lars Vilks som inte är främlingsfientlig men däremot utmanat muslimska homofientliga extremister vilket hedrar honom. Dagens Nyheter har en artikel om Vänsterpartiets kongress i januari. I Danmark och Norge är Socialistisk folkeparti och Socialistisk venstre tydliga emot kulturrelativism och har kritiserat muslimska homofientliga extremister men här tiger v fegt om problemet.

Ett exempel på islamofobi är vissa reaktioner på att en imam fått tala i Sveriges Radio på juldagen. Imamen Abd al Haqq Kielan är homofientlig men det är den katolske påven också. Och om den senare fick visas på TV på julafton varför skulle då imamen inte få vara med i radio (en repris av ett tidigare program) dagen efter? De som inte gillar det måste inte lyssna på programmet eller titta på påven i TV.

Bra med skattepengar till teater riktad mot ett parti?

Dagens Nyheter berättar att Region Skånes kulturnämnd gett bidrag till en ny pjäs om Sverigedemokraternas ordförande Jimmie Åkesson. Sd är ett obehagligt, främlingsfientligt, HBT-negativt och islamofobt parti. Och teater måste vara få kritisk mot politiker från diverse partier - och trots det få offentliga bidrag. Men det är något med motivationen från teaterns sida som jag tycker är problematiskt.
Pjäsen utspelar sig under valåret 2014. Teaterrepubliken vill inte skapa en nidbild över Jimmie Åkesson, snarare är det partiets politik man vill rikta kritik mot.
Vi kan ju byta ut sd mot v och att teatergruppen skulle granskat avgående ordföranden Lars Ohly och hans tidigare bagatelliserande av förtrycket i kommunistdiktaturer. Då blir det följande.
Pjäsen utspelar sig under valåret 2014. Teaterrepubliken vill inte skapa en nidbild över Lars Ohly eller den som är partiets ordförande efter honom, snarare är det partiets politik man vill rikta kritik mot.
Hade Region Skåne gett bidrag till en sådan pjäs? Och om ja, hade inte Vänsterpartiet reserverat sig emot det precis som sd nu gjorde?

Hade Teaterrepubliken meddelat att de vill granska främlingsfientlighet i samhället (och kopplat det till sd) hade det varit en sak, men när syftet bara är att kritisera ett parti, som dessutom är tredje största i Region Skåne, då blir det kanske udda att ge det regionala skattepengar. Samma sak hade jag tyckt om det handlat om Vänsterpartiet.

6 kommentarer:

 1. imponerad av hur mycket du kan. bra inlägg!

  SvaraRadera
 2. Anonym

  Tack. Jag har ofta berömt mp de senaste åren så ofta att det nästan känts som att jag gör det för att jag skulle vara mp-sympatisör vilket jag inte är. Men mp har förtjänat berömmet inom HBT-politiken. Men nu tycks de bytt policy. Kanske de precis som en del andra riksdagspartier gör den, felaktiga, policyn, att prioritering av HBT hindrar ett parti från ett bli populärare. Inget tyder på det. Det visar om inte annat mp:s framgångar 2006-2010 när partiet prioriterade HBT i sitt offentliga budskap.

  Bengt

  SvaraRadera
 3. Förvånad är väl bara förnamnet över vad jag blev efter läsningen av detta inlägg, och att Grön Ungdoms språkrör bett dig ta bort ungdomsförbundet från mejllistan, med motiveringen att han inte orkar läsa dom.

  Här verkar det som om fel man (?) hamnat på fel plats.

  Förresten vet jag också, som gammal (f.d.!) miljöpartist, vem smygisen är, men det behåller vi för oss själva ;-)

  SvaraRadera
 4. Hej Christian!

  Vill först förtydliga att jag skickar mitt nyhetsbrev till själva ungdomsförbundet och även till språkrören (ordföranden i andra ungdomsförbund. Björn Lindgren har alltså inte bett mig att sluta skicka nyhetsbrevet till gu, men det är illa nog att han är ointresserad av att få det själv.

  Det finns folk som jag förstår är överlamrade med mail och arbete bl.a. på regeringskansliet eller folk på myndigheters infoavdelning. Men här handlar det om ett ungdomsförbund som just har som uppgift att driva på sitt parti och samhället när det gäller värderingar. Att då tacka nej till mer kunskap är för mig en gåta. Jag fattar ju att inte alla som accepterar nyhetsbrevet läser det från början till slut men att inte ens orka läsa de 6-8 rubriker jag har i nyhetsbrevet för att se om något är av intresse tycker jag är ganska slött faktiskt.

  Haha kan berätta för dig i ett privat sammanhang vem jag syftar på men vederbörande får själv komma ut ur garderoben om människan vill det. Men det är ju välkänt även bland många politiska motståndare (som har koll på HBT-politiken)till mp i riksdagen vem jag syftar på.

  Bengt

  SvaraRadera
 5. Mycket märkligt uttalande från Grön Ungdoms språkrör, med tanke på Miljöpartiets inställning till HBT-människor.

  Svar: Varsegod. Jag tycker att ditt inlägg var intressant, därför länkade jag till det.
  Angående resten av din kommentar: Bra att du tog upp det också, jag kunde inte ta med allting eftersom jag skrev om annat som har med SD att göra också.

  Gott Nytt År på dig förresten!

  SvaraRadera
 6. Karpstryparn

  Även om vi verkligen inte har alla värderingar gemensamma önskar jag även dig Gott Nytt År.

  Bengt

  SvaraRadera