lördag 23 mars 2019

Socialstyrelsen rekommenderar utredning om införande av ett tredje juridiskt kön.


"Det är intressant att det ännu talas om synd."

En (säkert homofientlig) kristen pastor kommenterade nöjt det i en krönika 1987. Vad han missade var att grabbarna i brittiska Pet shop boys (min favoritgrupp) var homosexuella (om än inte öppet ännu) och att budskapet i It´s a sin var 100 % ironiskt. Sångaren Neil Tennant hade själv gått i en katolsk friskola. Låten blev etta på singellistan den där sommaren i 16 länder, bl.a. Sverige, Storbritannien och Västtyskland.

32 år senare.

Socialstyrelsen rekommenderar att införa ett tredje juridiskt kön i ett remissvar. Socialstyrelsen som svajade ordentligt när det gäller homorättigheter på 1980-talet. RFSL hade en hätsk debatt med dem om det.

Och givetvis ska alla få en andra (eller tredje) chans i politiska debatter. Kunskapen om HBTQ-personers ibland svåra situation har utvecklats i väst. Att Socialstyrelsen gör det här utspelet är principiellt viktigt. Och just intressant.

Lyssnar s-mp-regeringen och deras samarbetspartier c och l? Eller håller de för öronen. "La, la, la, vi hör inget".

Och det är inte en "synd" att vilja tillhöra ett tredje juridiskt kön.


Uppdatering 1.

Barbro Westerholm, som några år senare blev fp-politiker (idag l) och engagerad för HBTQ-rättigheter, beslutade som främste ansvarig att Socialstyrelsens remissvar om "Homosexutredningen" 1984 skulle förkastas och göras om.

Det är förmodligen en unik händelse hos en svensk myndighet. Men också en inledan på ett konstruktivt samarbete i decennier för att gay-rörelsen så småningom skulle vinna förtroende för svenska myndigheter.


Uppdatering 2.

Svensk gayrörelse har ofta haft som strategi att kritisera lagförslag från annat håll än konservativa.

Det betyder inte man fejkat sina åsikter men att utredningsförslaget ska betraktas som "balanserat". Ett undantag var partnerskapsdebatten 1994-1995. Det var synnerligen tveksamt om det skulle gå igenom i riksdagen. Radikalvänstern var missnöjda att det inte blev samma rättigheter men höll dessbättre tyst utåt. Om det fått massiv kritik från två håll hade det kunnat braka ihop.

"Den debatten får ni ta efter riksdagen infört partnerskapslagen. Fram till dess är mitt råd att ni håller käften inför media".

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar