onsdag 6 mars 2019

S-mp-regeringen försenar igen ny könstillhörighetslag.Sverige har fått en HBTQ-ansvarig minister som själv tillhör gruppen. Åsa Lindhagen (mp).  I en intervju i QX kommenterar hon de tre saker hon tycker är viktigast inom området.
.... Som nummer tre vill jag lyfta transpersoners situation. Vi har en ny lag gällande könstillhörighet som diskuterats länge. Det är väldigt viktigt att vi får den på plats...
Viktigt prioritera HBTQ-reformer.

Men vänta nu. När s-mp-regeringen 20 februari avslöjade vilka propositioner de planerar lämna fram till i höst fanns inte en ny könstillhörighetslag med. Något som RFSL, med rätta, kritiserat. När jag i höstas mailade info om vilka som var öppet HBTQ-riksdagsledamöter var Lindhagen den enda som besvarade mailet och tackade för infon.

Jag betvivlar inte att de senaste tre HBTQ-ansvariga ministrarna, Erik Ullenhag (l), Alice Bah Kunkhe (mp) och Åsa Lindhagen är engagerade för HBTQ-rättigheter. Men det gäller att få övriga i regeringen med sig om att det är prioriterat. Och där har det ofta brustit både när det varit en borgerlig regering eller en s-mp-regering.

S-mp-regeringen förtjänar kritik.

S-mp-regeringen har varit en expeditionsministär i flera månader, har inte fått fatta politiskt kontroversiella beslut. Genom Januariavtalet med Centerpartiet och Liberalerna ändrades det. Kanske någon invänder att det är många saker de vill göra och det här inte är främst prioriterat när det gäller regeringskansliets utredningsresurser.

Men så här är det. 30 augusti 2018 lämnade s-mp-regeringen en lagrådsremiss om en ny frihetligare könstillhörighetslag. Då är ärendet "färdigprocessat" på regeringsnivå. Vanligen blir det en proposition ca en månad efteråt, ibland med några justeringar efter eventuell kritik från lagrådet. Regeringen skulle utan problem kunna lämna en proposition närmaste veckorna. Men återigen försenar den processen. För det förtjänar den kritik.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar