torsdag 13 september 2018

Vad händer om majoriteten i ett folk släpper alla gränser?


Vad händer när de flesta i ett folk släpper alla spärrar? Som ni nog känner till är jag germanofil, gillar tysk kultur. Men 30-talets vanvett tar vi demokratiska Tysklands-vänner avstånd från givetvis. Landet har dock också lärt sig sin läxa vilket Ryssland inte gjort.

Det finns en ökänd nazistisk propaganda-film om en karneval där "hängda judar" ringlar runt i en karusell. Det var många tyskar som accepterade det men inte skulle gillat att judar blev gasade (regimen visste det var känsligt och höll tyst om det förutom i Östeuropa).

Rasistpartiet Alternativ för Sverige som förvisso inte är ett nazistparti släppte alla spärrar sista månaden före valet.

Deras politiker har blivit åtalade för hets emot folkgrupp. De spred bilder med folk med judiska kroknäsor. De vill med tvång deportera alla som invandrat senast decennierna.

Alternativ för Sverige har gjort ett katastrofresultat men vad skulle hända om de fick majoritet i riksdagen tillsammans med Sverigedemokraterna? Förhoppningsvis behöver vi aldrig förhålla oss till det.

Uppdatering 1.

Nederlag för högerextremister.

Nordiska motståndsrörelsen har som paroll "Vi är folket". Men de har fått 1502 röster. Svenskarnas parti (som nu inte finns) fick runt 4000 i förra valet men så gick de inte heller runt och misshandlade folk igen och igen.

Högerextrema Alternativ för Sverige har fått 0,3 %. Det är egentligen inte ett katastrofresultat för ett helt nytt parti. Om det inte vore för att flera f.d. sd-riksdagsledamöter kandiderade för dem. Den här typen av partier har dessbättre svagt folkligt stöd.


Uppdatering 2.

Det fanns givetvis folk i det nazistiska Tyskland som var emot regimen.

Men varje regimkritik bestraffades hårt. När diktatorn Adolf Hitler höll tal i Berlin var det en del som gick in i närmaste gränd tillsammans och låtsades må dåligt. Det var en kod för att vara anti-nazist.

Uppdatering 3.

Matbrist i Berlin.


Att ge hjälp till svältande folk i arbetsläger bestraffades också hårt. Det fanns matbrist även bland folk som var "fria" i Berlin. Matkuponger delades ut. I princip inga dog av svält men det var ibland nära 1943-1945. En del välbeställda i kostym eller dräkt gick förbi ett arbetsläger (ej koncentrationsläger), kollade intensivt på en fånge och låtsades få problem med sina skor 20 meter efteråt. De lade en sten över en matkupong.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar