onsdag 19 september 2018

Kd:s framgång är inte tecken på ökade HBTQ-negativa attityder.


Kristdemokraterna fick oväntat bra resultat i valet. En del kanske tolkar det som stödet för en HBTQ-negativ politik ökat. I själva verket är det tvärtom. Det är partiets nyansering senaste åren som möjliggjorde framgången. Som liberal skulle jag inte röstat på partiet men det är en annan sak.

Ni som inte är eller varit politiker blir kanske förvånade. Men jag har varit hyfsat ledande regional och lokal politiker även om jag inte är medlem i något parti sedan 2007. Folkpartiet (idag Liberalerna) hårdlanserade sin skolpolitik från slutet av 1990-talet. Man skulle ta väljare från både sossarna och övriga borgerliga partier. Men partiledningen konstaterade att det var svårt att locka en del m-sympatisörer eftersom de betraktade fp som ett "förbudsparti" inom alkoholpolitiken.

Kd har velat få fokus på sin vårdpolitik.

När det blev omröstning om att tillåta lördagsöppna systembolagsbutiker (något som är brett accepterat idag) för ca 15 år sedan valde fp att tillsammans med m rösta för propositionen från s-regeringen. Övriga riksdagspartier röstade emot. Det betydde inte att fp trodde att man skulle bli populärare för att folk gillade partiets alkoholpolitik utan att få möjlighet att fokusera på skolpolitiken. De flesta i partiet tyckte också att reformen inte var något problem.

Och jag tror kd-ledningen resonerat likadant senaste åren. De har velat få fokus på sin vårdpolitik, inte en debatt om de är homofober. Det är därför de varit med i Pride-parader men precis som inom fp tidigare tror jag inte de flesta haft problem med att göra en förändring. Lars Adaktusson har dock haft invändningar, han bör göra en analys om hans kritik emot kd:s deltagande i Prideparader var befogad.


Uppdatering 1.

Intern oenighet i kd.


Ebba Busch Thor har personligen varit drivande för att förändra partiets HBTQ-politik. Den är dock ännu inte bra. Enligt en individ som är hyfsat nära henne i partiet vill hon att kd ska ompröva sina åsikter om fler reformer. Men hon tvingas ibland vänta eftersom majoriteten i partiet inte är för.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar