söndag 2 september 2018

S-mp-regeringen lämnar lagrådsremiss om ny köntillhörighetslag för unga.Vi kan tycka det är en bagatell. En rent teknisk debatt. Men när s-mp-regeringen sent omsider släpper en lagrådsremiss strax före valet om unga transpersoner inleds en process som förmodligen inte konservativa kan stoppa oavsett hur valresultatet blir i höst.

Om Ulf Kristersson (m) blir statsminister i höst lär han få genomföra reformer inom det här området om än kanske inte exakt så där i varje detalj.  I Alliansen finns l på ena kanten, kd på den andra. Kristoffersson har förmodligen inga problem själv med förslagen, han fattar säkert att nuvarande lagen måste moderniseras, men avgörande blir att få med sitt parti och våga ta fighten med kd som tvekar. Det lär bli ett av hans första test på sitt ledarskap i Alliansen om det blir en borgerlig regering i höst.

Uppdatering 1.

Mitt tips är att Liberalerna och Centerpartiet driver att lagrådsremissen blir en proposition i höst om det blir en borgerlig regering

Moderaterna kommer föreslå att någon ska vara 15 år istället för 12 år (enligt lagrådsremissen) för att få byta juridiskt kön. Kristdemokraterna ger stöd åt m eftersom de fattar att nu handlar det inte om åldersgränsen ska sänkas utan hur den ska bli. Politik handlar dock inte bara om partiers åsikter utan hur viktiga de är.

För m är det inte viktigt, egentligen inte för kd heller, för l är det så däremot. Givetvis måste l "betala" för det i någon detalj inom något m prioriterar. Kd kan kräva att regeringen inte ska ha med genuspedagogik i sina pressmeddelanden för att ge sitt stöd.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar