fredag 8 december 2017

Ny utredning om transpersoners situation.Rapporten Stärkt ställning och bättre levnadsvillkor för transpersoner har publicerats. Och den är bättre än väntat. I princip varje aktuell del av svensk transpolitik är inkluderad. Rapporten utgörs av 921 sidor (sic!). En del av oss HBTQ-aktivister granskar vissa delar av den.

Risken fanns att det bara skulle föreslås saker som visserligen är positiva men som inte ens sd-politiker skulle protestera emot. Som åtgärder emot trakasserier av transpersoner och att vården när det gäller "könsbyten" ska vara bra. Istället rekommenderas även kontroversiella men viktiga reformer som att utreda införande av ett tredje juridiskt kön och könsneutrala personnummer.  Utredningen har letts av Ulrika Westerlund, f.d. ordförande i RFSL.

Ca 10 % är tydligt transfientliga.

Det finns många citat från transpersoner. En del av dem skulle jag vilja kalla för något lättkränkta, reaktionen är inte i proportion till vad som hänt dem. Ofta handlar det mer om okunskap än illvilja från de som handlat fel. Men oftast är det förfärande berättelser. Förakt och diskriminering. 

Det är fascinerande hur folk som inte följer traditionella könsroller ännu kan provocera en del så mycket. Och det i Sverige som är ett av världens mest transvänliga länder. En opinionsmätning som kommenteras visar att ca 70-80 % av svenska folket är principiellt transvänliga. Ca 10 % är tydligt transfientliga.

Vi som är cis-personer (icke-transpersoner) bör markera emot transfoberna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar