söndag 30 juli 2017

Pressmeddelande om min nya rapport.


Pressmeddelande 2017-07-30.

- När det gäller HBT-reformer är senaste året det mest händelselösa någonsin sedan jag började granska partierna 1998. Moderaterna har tagit ställning för att sänka åldersgränsen för juridiska könsbyten och har hunnit ikapp Socialdemokraterna och Centerpartiet när det gäller poäng. I övrigt behåller Sveriges 10 största partier samma åsikter idag som för ett år sedan. Sverigedemokraterna och Kristdemokraterna har inte förbättrat sin HBT-politik något som helst i sak senaste året. Det enda positiva är att politiker från de två partierna mer sällan än tidigare offentligt argumenterar emot HBT-reformer förklarar Bengt Held i samband med att han publicerar sin senaste HBT-rapport.

ILGA-Europe som gör rapporter på Europanivå avslöjar samma tendens. Sverige föll till plats 12 förra året och är kvar där i år när det gäller HBTQI-rättigheter. Bengt Held brukar ge partierna poäng efter om de är för, tveksamma eller emot aktuella HBT-reformer samt om partier vill avskaffa redan genomförda förändringar. Maxpoäng 2016 är 22. Ett parti som idag inte skulle ha någon åsikt om någon HBT-reform, kommenterat allt med "möjligen", hade fått 11p. Vi kan alltså konstatera att 9 av 10 partier hamnar på "plus" i relation till det medan sd hamnar på kraftigt "minus".

Miljöpartiet 22p
Vänsterpartiet 22p
Feministiskt initiativ 22p
Piratpartiet 22p
Liberalerna 21p
Socialdemokraterna 19p
Moderaterna +1p till 19p
Centerpartiet 19p
Kristdemokraterna 14p
Sverigedemokraterna 0p

- Många i Sverige har ännu en självbild av att vårt land är i fronten när det gäller HBT-rättigheter. Så var det förr men inte idag. Vi som är cis-personer (icke-transpersoner) bör reflektera om ett tredje juridiskt kön och könsneutrala personnummer. För 10 år sedan var jag själv tveksam till de två reformerna. Men när jag följt debatten och konstaterat att det handlar om individers vardag, att göra det enklare för en del människor, har jag omprövat min attityd avslutar Bengt Held.

1 kommentar: