onsdag 19 juli 2017

HBTQ-kultur. Brorsan är kung - Jenny Jägerfeld.Från en presentation av Brorsan är kung (2016) av Jenny Jägerfeld.
.... Måns är elva år och bor i vanliga fall i Stockholm där allt är ganska trist och jobbigt. När hans mamma får jobb i Malmö över sommaren bestämmer sig Måns snabbt för att följa med. Nästan direkt träffar han på Mikkel som ser livsfarlig ut med smala arga springor till ögon och armarna täckta av tatueringar. Mikkel och Måns börjar hänga och det verkar bli den bästa sommaren i Måns liv. Men vad händer när ens nyfunna vän inte tycker att man har varit helt ärlig med allt?...
Den här recensionen innehåller en "spoiler".

Att som vuxen få ihop en bok om 10-12-åringar är inte enkelt. Det handlar inte främst om det litterära värdet, där klarar sig för övrigt Jenny Jägerfeld relativt bra. Utan om trovärdigheten. Det finns risk både att det blir för "barnsligt" eller för "vuxet". Men här finns en balans. Humorn är en central del. Men också svärtan att vara "annorlunda". Måns är en transkille som kämpar både med att bli accepterad för det och våga berätta det för nya bekanta.

Jenny Jägerfeld har gjort sin hemläxa när det gäller Malmö. För oss som bor i staden blir det extra intressant eftersom vi vet var "personerna" befinner sig. Här finns en del information om hur det är att vara minderårig transperson. En del recensenter har kritiserat det för att bli för informativt. Något som är orättvist eftersom det integreras i berättelsen. Brorsan är kung är en av de bästa svenska böckerna hittills när det gäller unga transpersoner. 

Boken vänder sig främst till 9-12-åringar.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar