onsdag 5 juli 2017

Nordiska motståndsrörelsen bör portas från Almedalveckan.Nordiska motståndsrörelsen kommer från fredag till söndag den här veckan sprida nazistisk propaganda vid Almedalsveckan i Visby. Först vill jag förtydliga att jag är närmast yttrandefrihetsfundamentalism. Jag kallar mig faktiskt det, halvt på skämt, halvt på allvar. 

1. Jag vill att det ska bli svårare få någon fälld för hets emot folkgrupp.

Förbudet att "missakta" någon grupp p.g.a. av sexuell läggning, etnicitet och religion bör tas bort. I mitt samhälle får folk kalla homosexuella perversa, judar för giriga, muslimer för terrorister, svarta för obegåvade. Korkade åsikter? Givetvis. Men yttrandefriheten är en grundbult i den västerländska demokratin. En yttrandefrihet som inte tillåter det fula, skitiga och fördomsfulla är inte värd sitt namn. I mitt samhälle får folk även hävda att sd-politiker är nazister hela bunten. Även det korkat (trots att sd har ett halvnazistiskt ursprung) men också det är en del av yttrandefriheten. 

Däremot vill jag behålla förbudet att "hota" någon grupp p.g.a. sexuell läggning, etnicitet, religion och snart även könsidentitet (en lag om det kommer vara på plats närmaste åren). Tar vi bort det förbudet kan fascister och islamister dela ut flygblad utanför synagogor och gaybarer med budskapet "judar och homosexuella förtjänar att dö". Att behålla det förbudet inskränker yttrandefriheten, att låtsas som något annat är bara löjligt, men politik handlar ofta om att göra en avvägning. I Storbritannien finns det ett begrepp för hotfull hatpropaganda, "causing alarm". Det är vad det handlar om.

2. Nordiska motståndsrörelsen ska givetvis få hålla demonstrationer.

Någon har ibland frågat mig om jag även vill tillåta islamister att fritt demonstrera. Självklart ska folk få demonstrera till stöd för Saudiarabiens vidriga islamistregim. Att bevilja folk mötestillstånd är i en västerländsk demokrati inte något tecken på att man sanktionerar deras värderingar, utan just att vi har yttrandefrihet. I USA försvarar liberaler, med rätta,  att även hatiska nassar får demonstrera med argumentet "that´s what America is all about".

En ledare för Nordiska motståndsrörelsen kritiserade vid ett torgmöte i Dalarna försvarsminister Peter Hultqvist (s) som själv är från samma landskap. I samband med det pekade han tydligen på en lyktstolpe. "Lyktstolpar kan även användas till att hänga folk i". Folk har givetvis all rätt att kritisera försvarsministern men kommentaren är avslöjande.

3. Nordiska motståndsrörelsen bör portas från Almedalen.

Nordiska motståndsrörelsen ska givetvis få hålla möten även i Visby.  Men polisen måste ibland också ta hänsyn till andras säkerhet.

Även om jag är "yttrandefrihetsfundamentalist" tar jag nu ställning för att Nordiska motståndsrörelsen inte bör få mötestillstånd i samband med Almedalsveckan. Även högerdebattören Tove Lifvendahl, ledarskribent hos Svenska dagbladet, har gjort detsamma. Att Region Gotland hyr ut tältplats till nazistiska Nordiska motståndsrörelsen är oacceptabelt.

Jag vill citera välkände liberale anti-nazisten Torgny Segerstedt som strax efter Adolfs Hitlers tillträde som rikskansler i Tyskland 1933 i en kolumn kommenterade bl.a. följande.
.... Att tvinga all världens politik och press att sysselsätta sig med den figuren, det är oförlåtligt. Herr Hitler är en förolämpning.
Nazister ska givetvis tillåtas få yttra sig. Men vi har inte någon som helst skyldighet att bjuda in nassar till evenemang om demokrati. Precis som att Region Gotland inte måste tillåta våldsbejakande islamister få tältplats vid Almedalsveckan.


Uppdatering 1.

Torgny Segerstedt hade alltid med sig ett självmordspiller.

I Göteborg betraktades Torgny Segerstedt som en udda individ. Han var välkänd för att vara ute och promenera med sina hundar. Han eftersträvade aldrig att bli populär. "Om folk inte tål sanningen är det deras problem" var hans attityd.

En del hyllade honom. Men många som inte själva sympatiserade med nazismen kritiserade honom för att hans anti-nazistiska ledarartiklar ökade risken för att Tyskland även skulle ockupera Sverige.

Torgny Segerstedt hade alltid med sig ett självmordspiller. Han konstaterade att om Tyskland invaderade Sverige skulle han inte hinna att fly till London. Det var säkert en rätt analys. Han ville inte bjuda en nazistregim på att få honom som fånge. Därför hade han alltid med sig ett självmordspiller fram till sin död 1945.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar