söndag 1 januari 2017

Trumps ideologiska "armé" är inte oslagbar.


"Den liberala västerländska demokratin med fokus på yttrandefrihet och individens rättigheter kommer nu bara nå fler och fler länder." Det var det optimistiska budskapet från många debattörer i Sverige när kommunistdiktaturerna i Östeuropa brakade ihop och rasist-regimen i Sydafrika avvecklades i början av 1990-talet. Då hade demokratiseringen i Latinamerika redan nått längre än någonsin. På 1990-talet skulle det följas av mer frihet i en del länder i Afrika. Demokratins seger tycktes vara given.

Med facit i hand vet vi att utvecklingen så småningom skulle stanna av generellt. Senaste 10 åren finns allvarliga bakslag i länder som Ryssland, Ungern och Turkiet. En extra besvikelse känner en del av oss när det gäller utvecklingen i Ungern. Inga har varit så i fronten i Europa efter 1945 för demokratin som just ungrarna - från revolten som brutalt slogs ner av kommunistdiktaturen Sovjetunionen 1956 till demokratiseringen i slutet av 1980-talet där Ungern igen och igen testade Moskvas gränser.

Inga system är givna - varken demokratiska eller auktoritära.

Den homofientliga propagandan har närmast förvärrats i många länder i Asien och Afrika som en motreaktion emot HBTQ-framgångar i väst och att fler inhemska HBTQ-grupper startats. Efter Brexit och Donalds Trumps seger i USA sprids nu spekulationer om att EU brakar ihop och till sist kanske även den liberala västerländska demokratin som sakta men säkert utvecklats som en institution för individer och i synnerhet HBTQ-personer. Vad det då skulle bli ersatt av - auktoritär demokrati som Ungern eller än värre halvdiktatur som i Ryssland och Turkiet - vet vi givetvis inte. Men då finns det orsak att - igen - konstatera att utvecklingen inte är given.

Om det är något historien lärt oss är att det inte finns någon oslagbar armé som Tysklands kallades 1940 efter att på 3 veckor ha erövrat rivalen Frankrike. Och inga system som är givna. Det gäller för både demokratiska och auktoritära system. Idén om demokrati och mänskliga rättigheter måste erövras för varje ny generation.

Det positiva är att det är vi som avgör.

Det negativa är osäkerheten - vi människor vill gärna hoppas att det bara ska bli bättre. Det är så vi fungerar.

Det positiva är att vi har framtiden i vårt öde. Som det egentligen alltid varit. Till sist är det du och jag - i vår vardag genom vår aktivism - som påverkar hur det ska bli.

Lagen om åtgärder emot diskriminering skärps.

Idag 1 januari 2017 skärps lagen om diskriminering i Sverige så att arbetsgivare och utbildningsansvariga blir skyldiga att aktivt förebygga samtliga 7 grunder i lagen. Hittills har arbetsgivare bara haft skyldighet att bedriva aktiva åtgärder emot diskriminering p.g.a. kön, etnicitet och religion. För utbildningsansvariga även för sexuell läggning och funktionshinder. Hittills har lagen om aktiva åtgärder inte gällt könsidentitet och ålder. Vissa lär kalla det en bagatellartad förändring. Och givetvis är det så - i relation till terrorattentat och inbördeskrig.

Men det är många reformer - var för sig "bagatellartade" - som tillsammans förändrar samhället på allvar. Det är så en västerländsk demokrati fungerar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar