torsdag 12 januari 2017

M saknar trovärdighet när de kritiserar röd-gröna för kulturrelativism.


Moderaterna har hittat sin roll i svensk politik 2017. Närhelst Socialdemokraterna hojtar "vi måste ha ordning och reda" kontrar m "vi vill minsann ha ännu mer ordning och reda".

För någon månad sedan hade Moderaternas partisekreterare, öppet homosexuelle Tomas Tobé (bilden), en debattartikel i Expressen där han - med rätta - kritiserar identitetspolitiken som blivit hyfsat vanlig i Sverige senaste 10 åren. Alltså att människor främst reduceras till en egenskap och bara individer från en viss grupp egentligen har rätt att vara med i debatten om gruppens situation. Vi lämnar därhän den partipolitiska moderat-propagandan i artikeln. Även problematiska (något populistiska) formuleringar som "godhetssignalering" och "politiska elitprojekt". Kvar finns då ett budskap som är relevant.
.... Både en rad debattörer samt Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Vänsterpartiet och Feministiskt initiativ har lyft godhetssignalering till norm. Det har varit viktigare med politiska elitprojekt än vad de allra flesta upplever i sin vardag. Uppenbara målkonflikter har sopats under mattan i stället för att debatteras. Det har bidragit till en ton i det politiska samtalet som utgår från att avsiktligt missförstå sin omgivning. Ett exempel är att det har varit lätt att bli stämplad som rasist om invandringsfrågan diskuterats. Andra delar har varit identitetspolitiska inslag i public service, ideologisk styrning av museiverksamhet, turerna kring Tintinböckerna på Kulturhusets bibliotek eller att försvara olika typer av separatism. Moderaterna har inte varit tillräckligt bra på att markera mot detta och hålla samhällsdebatten kring de breda reformer som Sverige behöver....
Tidigare moderat riksdagsledamot vice ordförande i islamist-förening.

Tobé har rätt när han kritiserar Röd-gröna inom identitetspolitiken (även om det funnits en del till vänster som gjort motstånd emot den). Men problemet för Moderaterna och Tomas Tobé är att de saknar trovärdighet. Abdirisak Waberi är idag vice ordförande i en förening för islamister i Europa. Tidigare var han ordförande i Islamiska förbundet i Sverige. Båda har nära kopplingar till ökända HBTQ-fientliga, sexistiska, anti-semitiska och islamistiska Muslimska brödraskapet. Nu ska Waberi starta en muslimsk friskola i Borås. Ledarredaktionen hos moderata Borås tidning är - med rätta -  kritisk emot planerna.
.... Förutom de frågetecken som ovanstående väcker är det bekymmersamt att en av skolans styrelseledamöter är Abdirizak Waberi, i dag rektor för skandalomsusade Römosseskolan i Göteborg. 2009 uppmärksammades han i SVT-programmet ”Slaget om muslimerna”. Waberi sa då att han ”definitivt” vill leva i en muslimsk stat, där Koranen och profetens traditioner styr, och att ”i islam är det självklart att män och kvinnor inte dansar med varann. Vi dansar inte med varandra”, liksom att ”vi tar inte kvinnor i hand”. Att ha sex mellan pojkvän och flickvän menade han är ”totalt förbjudet”. En man med dessa åsikter ska alltså styra en skola i Borås som hoppas på 500 elever....
Waberi argumenterade för att en man har rätt att slå sin fru.

I riksdagsvalet 2010 placerade Moderaterna i Göteborg islamisten Waberi på femteplatsen till sin riksdagslista. Partiet tyckte att han var en fin-fin representant. Waberi argumenterade för att islam inte tillåter sex utanför (heterosexuella) äktenskapet. Inget muslimskt samfund i något land  - förutom de som startats av modiga HBTQ-muslimer - erkänner samkönade relationer bland muslimer. Från en artikel i Aftonbladet 2013.
.... 2006 intervjuades Waberi i RFSU:s sexualpolitiska tidning Ottar. I intervjun uttalade han sitt stöd för konservativa muslimska åsikter om mäns och kvinnors sexualitet. Han uppgav för tidskriften att en man kan få ha fyra fruar och att han kan få slå sin hustru om hon är otrogen. Waberi sa även i intervjun att kvinnor som inte följer de muslimska klädreglerna skapar ”oro i samhället”....
Moderaterna pudlar av fel orsak.

När Gefle dagblad, med rätta, kritiserade Waberi, hade man kunnat förvänta sig att Tobé som bög och moderat skulle hållit med. Istället attackerade Tomas Tobé tillsammans med en annan moderat riksdagsledamot tidningens granskning.
.... Skribenten hänvisar till en flera år gammal TV-intervju där den numera moderata riksdagsledamoten Abdirizak Waberi från Göteborg ger teologiska förklaringar och resonemang utifrån olika texter i Koranen, inte uttryck för personliga åsikter, såsom framställdes i programmet.... Vi är kollegor med Abdirisak Waberi och känner honom som en seriöst arbetande ledamot av Sveriges Riksdag. Han har återkommande dock blivit föremål för främlingsfientliga krafter som anklagat honom för en rad uppfattningar han inte delar. Detta är något vi beklagar och ser som oroande....
Det där är bara nonsens. Det var patetiskt att Tobé beskyllde Gefle dagblad för att sprida  främlingsfientlighet. Det blir även tydligt i TV-programmet Slaget om muslimerna att det är just Waberis personliga åsikter han framför. Och ledarredaktionen för Gefle dagblad kontrade också med att de mailat Waberi för att ge honom möjlighet att förtydliga sig men att han inte gjort det.

Tobé pudlar alltså nu med rätta. Men av fel orsak. Han borde erkänna att han var med i ett drev emot de som tog fighten emot islamister och kulturrelativister som Waberi.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar