fredag 26 juni 2015

Yes, yes, yes!


Beslutet i USA:s högsta domstol är en "boost" för HBTQ-rörelsen i hela världen.

Visst hade jag hoppats men var inte säker på vilket beslut det skull bli. USA är "bara" ett land med drygt 300 miljoner men dess kulturella påverkan på delar av världen är betydande. Dess beslut kommer få påverkan på länder från Sydkorea till Chile.

När brittiska politiker kommenterar saker framför de ibland "I am delighted" om något de gillar. Och jag är "delighted" över högsta domstolens beslut.

Ikväll firar vi HBTQ-akvister.

Imorgon fortsätter vårt arbete emot nya framgångar.

Jag önskar mina bloggbesökare en trevlig helg.

6 kommentarer:

  1. “I believe marriage is between a man and a woman. I am not in favor of gay marriage. But when you start playing around with constitutions, just to prohibit somebody who cares about another person, it just seems to me that’s not what America’s about.” - Nov. 2, 2008, while running for president, in an interview with MTV.

    “I have been to this point unwilling to sign on to same-sex marriage primarily because of my understandings of the traditional definitions of marriage. But I also think you’re right that attitudes evolve, including mine.” - Oct. 27, 2010, as president, in an interview with a group of liberal bloggers.

    Obama...

    SvaraRadera
  2. Barack Obama har betytt mycket för HBTQ-rättigheter i USA, han har gjort mer än alla tidigare presidenter tillsammans vill jag hävda. Han svajade visserligen till en början om homoäktenskap men han var också hårt trängd av högerpolitiker som ville utmåla honom som "vänsterextremist". Men sedan han tog ställning för reformen har han varit oehört tydlig. Ingen svensk partiledare kan jämföra sig med honom där.

    SvaraRadera
  3. Domslutet ger inte någon skyldighet för
    religiösa samfund att viga samkönade par.

    SvaraRadera
  4. Nej, och så är det i Sverige också.

    jag är själv emot att villkora religiösa samfunds vigselrätt med att de måste viga alla par. För samfund är vigslar främst en teologiskt ritual och politiker har inte teologisk kompetens att avgör hur alla samfund ska viga follk.

    Gillar man inte det är det alternativet att helt avskaffa samfundens juridiska vigselrätt och det är jag också för på sikt.

    SvaraRadera
  5. Jag är emotionellt kluven till politiska vindflöjlar som Barack Obama och Hillary Clinton. På ett plan är det naturligtvis bra om de är för vettiga HBTQ-reformer i dag, men på ett annat plan har jag svårt att känna respekt för personer vars åsikter i de här frågorna tycks överlappa perfekt med de åsikter som är politiskt opportuna vid en viss tidpunkt. Men den attityden kanske bara gör mig till någon slags moral-hipster; jag var för homo-rättigheter innan det var inne! :P

    Hur som helst, hurra för USA! Historiens vind tycks fortfarande främja the good guys.

    SvaraRadera
  6. Visst har du delvis rätt.

    Men politiker (i synnerhet i USA med dess "två-parti-system") måste också bli valda om de ska förändra något.

    SvaraRadera