lördag 3 augusti 2013

M, kd och sd vill inte ta avstånd från heteronormen.


Jag fortsätter här publiceringen av min senaste HBT-rapport (som Dagens nyheter hade en artikel om i onsdags). Vi kan konstatera att statsminister Fredrik Reinfeldts (bilden) eget parti, Moderaterna, vägrar ta avstånd från heteronormen.

2. Partiernas åsikter om heteronormativitet.

Jag har skickat en enkät till partierna om vad de har för åsikter om heteronormativitet.

Heteronormativitet

Något förenklat kan man säga att heteronormativitet är en värdering om att olikkönade relationer är mer normala och mer rätt än samkönade relationer. Och att det är mer normalt och rätt att män och kvinnor följer traditionella könsroller än att man avviker helt från dem.  Ett samkönat par avviker från heteronormen, en transsexuell människa gör det men även många heterosexuella som lever otraditionellt, det kan t.ex. vara att mannen och kvinnan i en heterorelation vägrar följa könsrollerna, eller för den delen att det är fler än två människor som har en kärleksrelation tillsammans.

Observera att en heteronormativ människa inte måste vara homofob. En typiskt heteronormativ kommentar är att säga "Jag respekterar homosexuella relationer men det är mer normalt att ha en heterosexuell relation". Även politiska strukturer i samhället kan vara heteronormativa t.ex. när ett lands lagar eller politiska debatter likställer familj med ett olikkönat par.

Vad är ditt partis OFFICIELLA åsikt om heteronormativitet? (officiell betyder att du bedömer att du kan uttala dig för partiet som helhet, sedan måste inte varje individ i partiet dela den åsikten)

Vilket alternativ av följande beskriver bäst ditt parti?

Alternativ 1. Mitt parti menar att heteronormativiteten i samhället är ett problem, vi vill bekämpa heteronormativa strukturer och menar att samkönade relationer ska betraktas som likvärdiga med olikkönade relationer. Att kraftigt avvika från traditionella könsroller ska respekteras lika mycket som att inte göra det.

Alternativ 2. Mitt parti har ännu inte någon officiell åsikt om heteronormativitet. Men vi är generellt för allas lika värde och rättigheter oavsett sexuell läggning och könsidentitet.

Alternativ 3. Mitt parti är för heteronormativiteten i samhället. Samkönade relationer ska respekteras men olikkönade relationer bör vara normen i samhället.

Här är partiernas svar.

Alternativ 1. Emot heteronormen.
Socialdemokraterna, Centerpartiet, Folkpartiet, Vänsterpartiet, Miljöpartiet, Piratpartiet, Feministiskt initiativ

Alternativ 2. Ingen officiell åsikt om heteronormen.
Moderaterna, Sverigedemokraterna, Kristdemokraterna

Alternativ 3. För heteronormen.3 kommentarer:

 1. Pappa, pappa! jag vill också bli bög!

  SvaraRadera
 2. Grattis till publiceringen av Dina artiklar & rapporter i media!!
  Du gör ett bra och tyvärr nödvändigt arbete.Andre' Sinclair

  SvaraRadera
 3. Tack André.

  Gubbens.

  Din hånfulla kommentarer är ett tecken på att HBT-rörelsen kommit långt. Jag frågade Barbro Westerholm 1998 när jag var politiker i fp (idag är jag inte medlem i något parti)"Du får en massa kritik av delar av fp för ditt engagemang, hur orkar du? Jag frågar dig inte som politiker utan som människa"

  Barbro svarade "våra motståndare är tröttare än vi tror". Och visst hade hon rätt.

  Idag orkar homofober som nicket Gubbens inte argumentera utan bara väser fram något raljerande. De har fattat de förlorat värdekampen om homosexuellas rättigheter som mänskliga rättigheter.

  Bengt

  SvaraRadera