torsdag 27 september 2012

Västerbotten och Västernorrland slutar diskriminera lesbiska kvinnor.


Förbundsdirektionen (styrelsen) för Norra Sveriges sjukvårdsregion (blåmarkerat på kartan) har beslutat att likställa avgifterna för lesbiska och olikkönade par när det gäller inseminationer. Från en artikel igår på RFSL:s hemsida.
Strax före klockan 11 på förmiddagen idag onsdag fattade förbundsdirektionen för de fyra norrlandslandstingen det efterlängtade beslutet att erbjuda kvinnliga samkönade par donatorinseminationsbehandlingar på samma villkor som olikkönade par. Tidigare var priset för de kvinnliga paren 15 000 kronor per inseminationsförsök, medan olikkönade par endast behövde betala patientavgift. Frågan har varit en av de mest prioriterade frågorna för flera av de lokala RFSL-avdelningarna i Norrland.

– Vi är oerhört glada att förbundsdirektionen nu har lyssnat på oss, säger Anna Galin, aktiv i RFSL Umeå och ledamot i RFSL:s förbundsstyrelse....

Innan beslutet träder i kraft krävs också ett beslut inom respektive landsting. Dessa beslut väntas tas senare i höst. Det är nu endast Östergötlands landsting som har en prisskillnad mellan olikkönade par och kvinnliga samkönade par när det gäller inseminationsbehandlingar
Dagens Nyheter avslöjar att det nu förs diskussioner om gemensamma regler för hela landet inom Sveriges kommuner och landsting (SKL)
– Vi håller på med en kartläggning om hur det ser ut i de olika landstingen. Det kan bli aktuellt med förslag om harmonisering av reglerna, säger Ulrika Eriksson, handläggare vid SKL.
Godkännande i de fyra landstingen förhoppningsvis bara en formalitet.

Norrbottens läns landsting har för några år sedan på egen hand likställt avgifterna men inte Västerbottens och Västernorrlands landsting (Folk i Jämtlands läns landsting hänvisas till Västernorrland eftersom de inte har egen inseminationsverksamhet). Att lesbiska par där varit tvungna att betala mer än 40 gånger mer för inseminationer än olikkönade par är givetvis absurt. Inte har situationen blivit bättre av att i princip alla partier i Västerbottens och Västernorrlands läns landsting försvarat den diskriminerande policyn. Men senaste åren har det förts en debatt och nu har de tagit det enda rimliga beslutet.

Förbundsdirektionen för Norra Sveriges sjukvårdsregion består av politiker både till höger och vänster från de fyra landstingen. Förhoppningsvis är landstingens senare godkännande bara en formalitet så de nya reglerna kan träda i kraft som planerat, 1 januari 2013. Socialdemokraterna och Moderaterna har sedan flera år beslut på sin kongress respektive stämma att dess politiker bör jobba för att avgifterna bör vara lika. I Östergötlands läns landsting vägrar dock ännu sossar och moderater att följa den policyn vilket är besynnerligt.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar