söndag 8 april 2012

Pet shop boys - top ten videos.Så här på påskdagen kan det vara dags att påminna er, gott folk, om en av de popgrupper som kanske påverkat folk mest i HBT-vänlig riktning. Mina favoritartister Pet shop boys. Deras sångare Neil Tennant kom ut offentligt som bög i mitten av 1990-talet och det betraktades som ett statement även för hans kollega Chris Lowe. En del av er som är yngre kanske inte vet vilken betydelse Pet shop boys haft. Ni vet kanske inte känner till att gruppen gjort ett antal sevärda videos. Många av dem med HBT-koppling. Så därför bjuder jag här på tips om Pet shop boys 10 bästa videos.


Det här är 1980-talsestetik. En låt med romantiskt tema och med passande video. Inget dramatiskt eller konstnärligt nyskapande men alright.


I videon till Pet shops cover av en låt av Elvis Presley händer inte mycket. Neil Tennant och Chris Love kör en taxi med en passagerare i svart hatt. Och hade det inte varit för den där passageraren hade inte videon hamnat på 10-i-topp-listan. Men skådespelarn Joss Ackland gör en formidabel insats som galen och excentrisk.


Här släpper Pet shop boys loss alla spärrar när det gäller homoerotik. Den här videon gjordes ungefär samtidigt som sångaren Neil Tennant offentligt berättade att han är bög. Den visar så mycket lättklädda män att du nog måste söka dig till bögporren om du letar något mer än det här. Och ni ska veta att det krävdes mod för att göra en sådan här video 1995, ett år då bara tre länder i världen, Danmark, Norge och Sverige, hade lagar som erkände samkönade relationer. Videon är också typiskt 1990-tal med influenser från estetiken inom house och techno som då var populära musikgenrer.


Det här var det första "seriösa" tecknet från Pet shop boys om att de är bögar. Tidigare hade de gett många diskreta antydningar men kolla den här videon, Neil Tennant rör sig "typiskt bögigt" (vet att det är en schablon som inte gäller för alla bögar) på något som verkar vara en mixad (populär både bland homo- och heterosexuella) discoklubb.Sällan har transor fått en sådan central roll som i den här videon. Till det en text som signalerar att Tennant är homo och stolt över det. Några år senare skulle Tennant komma ut offentligt men redan här är ett statement "jag bryr mig inte om vad en del av er tycker, jag är som jag är".

6. Domino dancing 1988

Är den här videon homoerotisk eller inte? Idag skulle den nog inte kategoriserats som det. Men 1988 räckte det med att någon manlig popgrupp gjorde en video där både killar och tjejer var "sexobjekt". För egentligen har den som centralt tema att två unga män bråkar om en ung kvinna. Efter det här började Pet shop boys betraktas som en "gaygrupp" i USA (som då generellt var ett homofobt land) vilket minskade deras försäljning medan de fortsatte vara en "popgrupp" i Europa och många år därefter nå högt på listorna. Men visst är de två killarna i videon söta och den är väl kanske något homoerotisk om än oskyldigt.


Pet shop boys skrev den här låten i mitten av 1980-talet som en ironisk kritik mot den "yuppiementalitet" som spridit sig i Västeuropa där kortsiktiga vinster och spekulation var de främsta målen, och definitivt i finanscentra som New York, London och Frankfurt. Pet shop boys är dock inte socialister utan närmast vänsterliberaler. Men även vi som gillar kapitalismen måste konstatera att de här fångat att inget system är perfekt, bara bättre än alternativen. Och när de visar hur allt går runt, och där pengar till sist förvandlas till blod, så blir det aktuellt även 2012 när Sverige exporterar vapen till diktaturen Saudiarabien för att "främja svenska jobb". Neil Tennant är härligt teatralisk utan att spela över. De "syntetiska molnen" är bonus, typiskt 1980-talet.

4. Being boring 1990

Videon, i svart och vitt, är producerad av modefotografen Bruce Weber. Ett centralt tema är livsglädje på en fest med unga lättklädda män och kvinnor. En ung man visar också sin nakna röv, något som stoppade videon från att visas i den versionen på MTV i dubbelmoralistiska USA men däremot sändes i Europa. Att få till en bra video är färg är svårt nog, att göra det i svart-vit ännu värre om du ska nå ut till ungdomar som gillar popmusik. Men det här funkade. Trots det positiva budskapet i texten finns det en melankoli i musiken. Neil Tennant avslöjade att låten bl.a. handlar om en vän till honom som dog av aids.

3.  Heart 1988

Precis som i "Dr Jekyll och Mr Hyde" har Heart ett tema som kombinerar "ondska" med kyrkor (i början av videon där kyrkklockor ringer för ett bröllopspar). Dracula spelas väl av Ian McKellen (som 1988 var en av de första kända brittiska skådespelarna att komma ut som gay) som börjar en maktkamp med Neil Tennant om vem som ska gifta sig med bruden. Eftersom Rumänien då var en kommunistdiktatur var det inte möjligt att spela in videon där men den ger trots det associationer både till Östeuropa och ett konservativt klassamhälle (notera hur pigorna niger diskret när "herrskapet" lämnar slottet i sin vagn)..Som bonus är Chris Lowe en arrogant chaufför. Det enda som ger minus är de överdrivna effekterna med fladdermössen.

2. It´s a sin 1987

Låten har inte blivit en av deras främsta klassiker men av de singlar de gjort är It´s a sin nog den som varit populärast när den getts ut. It´s a sin blev nr 1 på 7 av 16 singellistor i Västeuropa sommaren 1987 bl.a. i Sverige, Storbritannien och Västtyskland. Den välkände bögen Derek Jarman producerade videon som har "synd" och kristendom som tema. Det ironiska är att både Neil Tennant och Derek Jarman varit i katolska skolor som barn. Kanske det är en av orsakerna till att det blev en sådan bra video med de katolska synderna, ("frosseri" etc), munkar och annat i fokus. Estetiskt är det här nog det bästa från Pet shop boys, kolla koreografin, sminket och ljussättningen. Att den "bara" hamnar på andraplatsen är orsakat av att det händer betydligt mer i den låt jag placerat på förstaplatsen.Videon startar med att en söt tonårskille ligger hemma i sin säng i sitt pojkrum och har tråkigt. Den följer sedan honom ut i en stad som Pet Shop Boys ofta refererat till i sina låttexter och tycks älska. Det blir besök på gator, mixade klubbar och förbi kända byggnader. Här finns också Neil Tennant med "udda" ögonbryn och en kör av svarta killar i kostym. Konstrasten mellan tonårskillens oskyldiga min och "dekadensen" runt omkring honom bara höjer stämningen. Och när han i slutet av videon lägger sig på en bänk som förvandlas till hans säng (ett klassiskt tema att sluta där man börjat) med USA-flaggan som täcke konstaterar man att den här videon är ett mästerverk. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar