fredag 27 april 2012

"Kärnfamiljen" inte med i nytt sd-dokument.

För första gången har Sverigedemokraterna som riksdagsparti inte med något som helst om HBT-rättigheter, varken positivt eller negativt i ett budgetdokument. Sd var fram till för några år sedan ett tydligt HBT-fientligt parti men har senaste åren nyanserat sin politik något. I partiets budgetdokument har de inte haft med att de egentligen vill avskaffa möjligheten för samkönade par att adoptera (förutom närståendeadoptioner som partiet är för) och avskaffa möjligheten för lesbiska kvinnor att bli inseminerade vid kliniker. Sd har dock argumenterat för en heteronormativ politik. Från sd:s vårbudgetförslag 2011.
Utan goda kunskaper om dessa byggstenar, och då framförallt gemensamma normer, värderingar och språk, är det svårt, om inte omöjligt, att bli en naturlig del av det svenska samhället. Skolan bör därför betona kärnfamiljens betydelse, tidigare generationers samlade kunskap och erfarenhet, den kristna etiken samt inte minst den västerländska humanismens centrala betydelse i vårt samhälle.
Sd omprioritetar i sitt budskap.

I en bloggpost 4 maj 2011 lämnade jag följande kommentar om partiet vårbudget.
Om man ska betona kärnfamiljens betydelse, vad är det då man inte ska argumentera för? Att samkönade familjer är värda samma respekt som olikkönade? Och vilka är de "gemensamma värderingarna"? Att alla har lika värde oavsett etnicitet? Att ett parti med ett halvnazistiskt ursprung snackar om västerländsk humanism är något udda, det var nog inte "humanism" som de flesta människor associerade till när de mötte skinnskallar som var en central del av partiet i början på 1990-talet.
Det där har varit en del av förslagen från sd när det gäller höstbudget 2010 och vår- och höstbudget 2011 men är alltså inte med i årets vårbudgetförslag från sd. Det betyder givetvis inte att partiet skulle ha övergivit de åsikterna (inget tyder på det), däremot att partiet gör omprioriteringar i sitt budskap. Sverigedemokraterna försöker rikta sig till HBT-personer i sin retorik, det har de gjort i flera år. Trots att de har en heteronormativ och HBT-negativ politik.

Partiet riktar, ofta berättigad, kritik mot muslimska grupper och föreningar för att vara HBT-negativa. Det är i princip bara i den debatten som sd framför ett HBT-vänligt budskap, när de kan slå det i huvudet på muslimer. Problemet för sd är givetvis att de själva har en HBT-negativ politik och tiger lika fegt om kristen homofientlighet som många "PK-människor" tiger fegt om muslimsk homofientlighet. Men ofrånkomligt är att sd nått ett visst stöd, i synnerhet bland bögar som oftare sympatiserar med partiet än lesbiska. 

Att utmåla Sverigedemokraterna 2012 som ett HBT-fientligt parti blir inte trovärdigt. Det finns dock andra partier som ännu är det, rasistiska Nationaldemokraterna och nazistiska Svenskarnas parti. Men det är något förvånande att vissa inom HBT-rörelsen som gillar sd inte ser de problem som ännu är tydliga.

1. Sverigedemokraterna vill diskriminera HBT-personer när det gäller föräldraskap. 

Partiet är för att avskaffa möjligheten för samkönade par att adoptera (förutom närståendeadoptioner) och ta bort möjligheten för lesbiska kvinnor att bli inseminerade vid kliniker. Sd är också emot att avskaffa sterilitetskravet i könstillhörighetslagen och emot att tillåta transsexuella att få spara könsceller (sperma respektive äggceller) för att kunna bli biologiska föräldrar efter "könsbytesoperationen". 

Det här trots att ingen forskning visat att homosexuella, bisexuella och transpersoner skulle vara sämre som föräldrar än andra. Tvärtom avslöjar forskningen att barn i homofamiljer mår generellt lika bra som andra barn. När det gäller situationen för barn i transfamiljer finns det mindre kunskap men vad jag vet har ingen barnexpert kunnat peka på något som tyder på att transpersoner skulle vara sämre föräldrar än andra.

Granskar man 25 centrala HBT-reformer (redan genomförda och nya) kan man konstatera att sd är för 8, emot 4 och tvekar om 13. Det kan jämföras med kd som är näst sämst bland riksdagspartierna, de är för 19, emot 4 och tvekar om 2 HBT-reformer.

2. Sverigedemokraterna är som ensamt riksdagsparti öppet för heteronormen.

Alltså den norm som orsakar problem i vardagen för många bögar, lesbiska, bisexuella, transpersoner och även andra som inte följer traditionella könsroller i sin relation. 

3. Sverigedemokraterna är ensamt i riksdagen om att visa ointresse för HBT-rättigheter internationellt. 

Fakta är att de är det enda partiet där som officiellt är för någon typ av kulturrelativism (sedan är en del andra partier också undfallande i praktiken), att Sverige inte ska "blanda sig i" andra länders politik när det gäller sexualitet och kön. Deras fokus är visserligen att inte kritisera de länder som har restriktiva lagar när det gäller aborter. Trots det är det tydligt att sd tycker att det är "deras problem" när HBT-personer blir förföljda i andra länder. 

4. Sverigedemokraterna vill skicka tillbaka de flesta människor som flyr hit för att de blir förföljda p.g.a. sin sexuella läggning och/eller könsidentitet.

De hänvisar formellt till att de är för att konventionsflyktingar ska få stanna och att de accepterar att Sverige tydliggjort i lagen att människor som förföljs p.g.a. sitt kön och/eller sin sexuella läggning ska kunna få asyl. Men sd:s mål, vilket de ärligt anger i sitt budgetförslag, är att 90 % av de som idag får asyl skulle avvisats med deras politik. Det är ju övertydligt att det även skulle drabbat många, från bl.a. vidriga förhållanden i Irak och Iran, som skulle fått det svårare få asyl här.

Att sd nu inte har med att det är viktigt att skolelever ska få lära sig "kärnfamiljens betydelse" är visserligen ett steg framåt. Men partiet har en lång resa kvar om de ska bli ett HBT-vänligt parti, om de själva vill bli det. 

Om man ska beskriva HBT-vänlighet som en resa med ett tåg från Stockholm till Malmö så har de flesta riksdagspartier nått till södra Skåne, Moderaterna är i Hässleholm, Kristdemokraterna är passande nog i norra Småland medan sd nått Södertälje.

Jag återkommer senare med kommentarer om budgetförslagen från alliansen, s, mp och v.


Uppdatering 1. 

Dagens Nyheter har flera nya artikel med koppling till gaydebatten. Dels att forskare från USA visat att många som är negativa till samkönade relationer själv är smyghomo men inte erkänt det för sig själva. Det här ju i och för sig ingen nyhet, det har väl varit välkänt i flera decennier men nu finns det forskningstöd också för teorin.  DN har också flera artiklar om situationen i bl.a. Ryssland där staden St Petersburg infört absurda antihomolagar, i USA och Kina. .
6 kommentarer:

 1. Tankar:

  1. Jag är inte ens förvånad tyvärr. Det existerar så mycket fullständigt korkade åsikter kring homoföräldrar och transsexuellas situation. Personligen har jag fastnat i flera debatter kring ämnet de senaste månaderna och det är ruggigt uttröttande.

  2. Heteronormen är en till sådan där sak jag inte begriper. Har i dagarna stött på en bekant som haft problem med sina homokänslor. Han har "alltid" varit med tjejer och så, men han förstår inte varför. Nu kommer känslorna för killar fram och han vet inte vad han skall göra. Det är sanslöst att vissa inte vill begripa hur dåligt HBT-individer mår av att hela tiden bli förmodade att vara hetero. Har själv stött på detta "fenomen" i hela mitt liv.

  3. Kan bara beklaga att de visar sin brist på empati för en utsatt minoritet i det läget.

  4. Kontaktade i dagarna migrationsverket angående fallet med "Lita" (kolla pinknews) där hon blev utvisad ur Sverige trots risk för förföljelse i sitt hemland Ryssland.
  Så det sker ju sådana övergrepp även här i Sverige med gällande lagstiftning. Att SD beter sig så människofientligt i sin strävan efter att vara sina mer extrema väljare till lags är tråkigt men förståeligt ur politisk synpunkt tycker jag.

  SvaraRadera
 2. Nathaniel.

  Jag håller med dig. Som vanligt. :-)

  Bengt

  SvaraRadera
 3. Sd är inte vad de var tididigare, tyvärr. Gäller invandring och försvar och mycket mer.

  Men nu detta med kärnfamiljen. Jag anser att detta är det enda rätta oavsett det faktum att vissa föräldrar råkar vara tvivelaktiga. Ungefär som att förbjuda bilar pga att vissa krockar och kör onyktra eller varför inte förbjuda alkohol pga av att vissa blir våldsamma då de dricker.

  /Stolt och stark

  SvaraRadera
 4. Anonym

  Ditt argument kan dock lika väl används för att vara för att samkönade par ska ha samma rättigheter som olikkönade par när det gäller adoptioner och inseminationer. Bara för att vissa homoföräldrar, precis som en del heteroföräldrar, är olämpliga är det inget argument för att som sd vilja ta bort nuvarande lagar inom de områden.

  Bengt

  SvaraRadera
 5. Jag tror att de som är väldigt utåtriktade med sin sexualitet kan lida av samma problem som de starkt homofoba. De är bägge osäkra i sin egen sexualitet.

  SvaraRadera
 6. Anonym

  Du menar typ en kille och tjej som kysser varann på ett torg en sommardag killen klädd i shorts och tjejen i kjol, eller när samma par berättar vid en middag vad de gjorde förra helgen? Ja, en del av dem kanske är osäkra på sin heterosexualitet men inte alla av dem.

  Bengt

  SvaraRadera