lördag 28 september 2019

HBTQ-kultur. Fundamentalisterna - Annika Hamrud.Från en presentation av Fundamentalisterna (2018) av Annika Hamrud.
Fundamentalisterna är en unik och viktig bok om hbt-personer som riskerar att glömmas bort och kan förhoppningsvis bli en väckarklocka för dem som aningslöst stödjer hat.” BTJ Najjuma hör skottsalvorna runt sig, men hon ser inte var de träffar. Hon ligger intill den stora bardisken där hon brukar stå och servera öl. Mansröster skriker, de springer fram och tillbaka i Najjumas och Miriams bar. Plötsligt vrålar någon: ”Var är Miriam? Hon ska dö.” ”Kill the gays bill” väckte debatt över stora delar av världen när parlamentet i Uganda skulle rösta fram en lag om dödsstraff för homosexualitet. Då hade en nyväckt kristen rörelse, sponsrad av starka amerikanska intressen, drivit en kampanj mot homosexuella sedan aidskrisen på 1980-talet. De utmålades som fiender till kärnfamiljen, kristendomen och hela samhället. I Fundamentalisterna får vi följa de som drabbas av den nya vågen av homofobi, men också predikanter och aktivis­ter på vardera sida om lagen. Journalisten Annika Hamrud följer pengarna: vilka tjänar på att sprida konspirationsteorier och att välja ut en grupp att demonisera? Hon hittar även svenska evangelikala grupper med mycket nära band till dem som sprider det dödliga hatet. Det är inte bara Najjuma och Miriam som blir måltavlor, hbtq-personer i Uganda lever ständigt med risken att trakasseras, miss­handlas, fängslas och mördas. Efter femtio år av framgångsrik kamp sker nu en utveck­ling åt motsatt håll: religiösa konservativa som kriminali­serar homosexualitet.
Syftet är detsamma.

Att HBTQ-fientligheten i Uganda är vanlig är ingen nyhet. Men om berättelserna stämmer (vilket jag inte har någon orsak att betvivla) är det något värre än jag trodde. Det finns inget formellt dödsstraff (det drogs tillbaka som förslag efter internationella påtryckningar) för samkönade relationer som i Iran eller Saudiarabien. Istället blev det livstids fängelse. Men i praktiken är syftet detsamma. Bland de 10 länder som oftast förföljer HBTQ-person mest är nästan alla muslimska, men kristna Uganda finns också där.

Den som tiger samtycker.

Hamrud visar på kopplingar till extrema högerkristna i USA (med budskap som "vi i väst har förlorat till liberalerna, gör inte samma misstag"). Kopplingarna når även till vissa evangeliska grupper i Sverige.  Någon kan givetvis vara konservativt kristen, vara emot homoäktenskap. Det är tok-fel men hen kan trots det vara emot förföljelse. Men att ha officiella samarbeten med homohatande samfund är helt oacceptabelt. Kristna samfund i Sverige kan inte vara tysta om det här i internationella kontakter.

Det finns ett svenskt ordspråk, "den som tiger samtycker.".

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar