fredag 19 april 2019

Intressant dokumentär om HBTQ-negativa sd.


På 1970- och 80-talet när "kalla kriget" höll på utbildade USA:s arme en del officerare i marxism. Det kan tyckas vara en paradox. Men det handlade om att om man förstod hur motståndaren resonerade skulle det bli lättare att bekämpa den. Då var det Sovjetunionen.

Sd är givetvis inget diktaturvurmande parti. Men av samma orsak rekommenderar jag Svt:s dokumentär om Mattias Karlsson och Sverigedemokraterna. Ett HBTQ-negativt, främlingsnegativt och EU-negativt parti. Inget parti har nog någonsin varit så transparent för en journalist om interna diskussioner.  Jag är själv en del av det "vänsterliberala etablissemang" som sd är emot. För västerländsk demokrati, emot utvecklingen i bl.a. Ungern.

Till sist är det individens frihet som är det centrala.

I en betydelse har konservativa rätt. Vi liberaler har ibland haft en för atomiserad syn på människan. Att det bara är individen som gäller. Men i princip alla känner olika typer av grupptillhörigheter. Och det finns givetvis ett svenskt kulturarv värt att bevara. Det måste finnas några saker som håller ihop ett land.

Sverigedemokraternas nationalism och ultra-konservatism leder dock inte framåt. Nationalismen har varit och är främst en destruktiv kraft. Inte heller konservativ nostalgi är positivt.

Jag har påpekat det tidigare och gör det igen. Kommer rekommendera övriga riksdagspartier att föra en informell dialog (inte förhandlingar) med sd om partiet skärper till sig.

De flesta av oss behöver grupptillhörigheter. Men till sist är det individens frihet som är det centrala.

Jag önskar mina bloggbesökare glad påsk.


Uppdatering 1.

"Vi kan inte ha något samtalsförbud emot sd" har Ulf Kristersson (m) meddelat. I princip håller jag med. Men ska l och c följa samma policy bör sd först skärpa till sig. Ännu ramlar skeletten ur garderoben igen och igen.

Sd har varit en "outsider" i svensk politik i många år. Nu måste de förhålla sig till svensk borgerlighet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar