fredag 18 augusti 2017

HBTQ-kultur. Väntar tills natten kommer - Christoffer Holst.


Från presentationen av Väntar tills natten kommer (2017) av Christoffer Holst.
.... Efter ett års distansförhållande är det dags: tonårskillarna Lukas och Sam ska äntligen få en hel sommar för sig själva, i en fiskestuga vid Vänerns kant som de får hyra i utbyte mot lite enklare renoveringsjobb. Men det blir inte helt som de tänkt sig Vad är det egentligen för ljussken som syns över sjön, varför känns allt som står i den gamla dagboken så bekant, och är det något mer än ensamheten som hemsöker Lukas? Väntar tills natten kommer är en nervkittlande spökhistoria om obesvarad kärlek, hämnd och att börja om från början. Christoffer Holst är sedan tidigare författare till flera feelgood-romaner för vuxna. Detta är hans första rysare, och även den första delen i en serie fristående sommarskräckisar för unga vuxna....
Inom musiken finns det något som heter pop-tjuvar. Man kan tro det handlar om kritik men det är menat som beröm. Att egentligen inte göra något originellt men att inspireras av tidigare låtar och få det till något nytt utan att det blir en dålig kopia. Christoffer Holst är en deckar-tjuv. Det är få saker i Väntar tills natten kommer som är verkligt innovativa. Men Holst är skicklig att förvalta "tjuveriet". Det börjar lugnt men blir i slutet till ett rafflande drama. Att det är samkönat par är inte en central del av berättelsen. Bra så - det avslöjar en "normalisering" av homorelationer inom deckargenren.

Dubbelmoral förr kopplas ihop med öppenhet idag.

Inom skräckfilmer i USA har det i decennier handlat om att anspela på skuld och skam. De som drabbas är inte sällan "gränsöverskridande" (även om det ibland räcker att en kille och en tjej har sex före äktenskapet). Föräldrarna till Lukas dog i en bilolycka. Båda var kraftigt berusade. När Sams mamma förklarar att han inte ska skämmas för det skickar hon egentligen den motsatta signalen.

För några år sedan recenserade jag en annan bok av Christoffer Holst, ett romantiskt drama. Den var relativt medioker litterärt om än inte ointressant. Det är tydligt att han därefter har utvecklats som författare. Väntar tills natten kommer är inte perfekt. Men ibland är det som självaste Alfred Hitchcock har inspirerat till berättelsen i Dalsland. Den där känslan om något är dröm eller verklighet. En viktig del handlar om vad som hände vid platsen på 1950-talet. Då var nästan alla heterosexuella - officiellt. Holst kopplar skickligt ihop dubbelmoralen då med attityderna idag.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar