lördag 19 augusti 2017

HBTQ-kultur. This is my life - Christer Lindarw och Christina Kellberg

Från presentationen av This is my life (2016) om Christer Lindarw berättat för Christina Kellberg.
.... I mer än fyrtio år har Christer Lindarw varit After Darks lysande stjärna på den svenska showhimlen. I sina memoarer skildrar han uppväxten i Eskilstuna med en ensamstående mor, hur hon stöttade honom i allt han ville göra: rita, sy sina egna kläder, sjunga och spela teater. Redan i slutet av 1970-talet visades After Darks shower på teve, och de fick tidigt en stor och bred publik. Christer Lindarw och hans artister tog in dragshow på den svenska scenen, utan att själva riktigt veta vad det var. Svenska folket lärde sig älska deras glamour och klädprakt, deras överraskningar och parodier på svenska artister. I de rikt illustrerade memoarerna tar han med läsaren bakom kulisserna. Han berättar också om de svåra åren på 1980-talet, då flera av hans vänner och kollegor dog i aids. »Det är först på senare år som jag har kunnat släppa fram sorgen«, säger han. »Mamma och jag bodde i ett rum och kokskåp, där vi hade möblerat med bäddsoffa, ett matbord och en bokhylla. Vi hade bara toalett, ingen dusch, inget badrum och gick till mormor och morfar när vi skulle bada. Som barn förstod jag inte riktigt hur knapert vi hade det. För mig var vårt liv lyxigt. Jag tyckte att jag fick allt jag ville ha, att vi hade det bra. Och mamma stöttade mig i allt.«....
F.d. statsministern Fredrik Reinfeldt (m) var personligen drivande för att genomföra en könsneutral äktenskapslag 2009. Vid ett tal i samband med det kommenterade han ungefärligen "Attityderna hos svenska folket har drastiskt ändrats senaste decennierna när det gäller samkönade relationer. Det började med dragshow-gruppen After dark i Stockholm". Ska man vara rättvis var Lindarw och hans kompanjoner inte först. Men att After dark nämndes i ett tal av Sveriges dåvarande statsminister var både berättigat och hedrande. I självbiografin förklarar Christer Lindarw sig vara socialdemokrat. Men det visar styrkan i att HBTQ-vänlighet idag omfamnas brett politiskt i Sverige.

Kitch är en sammanfattning av After dark.

Som självbiografi är This is my life medioker litterärt. Men bilderna är desto intressantare. Sällan har de spelat en så viktig roll i en bok. Det visas hur folk i "innekretsarna" såg ut på 1970-talet i Stockholm. Det sexualliberala Sverige möter den där ängsligheten om Stockholm verkligen blivit en viktig stad. Omslagsbilden från mitten av 1980-talet är närmast ikonisk. Och så håller det på i kapitel efter kapitel.

Kitch handlar om "too much is not enough". Och det kan också vara en sammanfattning av After dark.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar