fredag 5 oktober 2012

Storm.


Ibland så lämnar jag dagspolitiken och nyheterna och fokuserar på.... känslor.... relationer....filosofi....det där vi människor har att hantera. Varenda en av oss.


För någon vecka sedan sprängdes en bomb vid entrén till Judiska församlingen i Malmö. I min hemstad där antisemitiska trakasserier blivit ett vanligt problem. Nästan alla tar avstånd från dådet. Men hur kunde det hända? Två gamla svenska ordspråk är centrala (för oss alla som bor här idag oavsett etniskt ursprung). Men vi börjar med filmen Änglagård. Som blev en något oväntad succé och som gjorde Rikard Wolff (i huvudrollen som Zac) till kändis och gjorde att han tydligt och offentligt avslöjade att han är intresserad av män sexuellt.

I filmen har Per-Ove Ågren (spelad av Jan Mybrand) en lanthandel där han ofta kollar på porr tillsammans med sin bäste kompis Mårten Flogfält (Jakob Eklund, till vänster på bilden). De umgås också tillsammans med Mårtens föräldrar Axel (Sven Wollter till höger på bilden) och Rut (Viveka Seldahl i mitten på bilden). Dubbelmoralen på landsbygden i Västergötland avslöjas obarmhärtigt (men också nyanserat) i filmen. Trots att många i trakten ägnar sig åt porr och tillfälliga (hetero-) sexuella förbindelser betraktas bisexuelle Zac och hans älskarinna Fanny (Helena Bergström) och deras följe av alla möjliga "udda" människor som något suspekt. I deras bekantskapskrets finns t.o.m. transpersoner vilket inte var lätt för en del att acceptera i den konservativa byn.

Per-Ove Ågren sätter i slutet av filmen eld på Änglagård. Han bränner bokstavligt upp både gården och ägorna. Han börjar med att hälla ut bensin i en något som närmast är en vansinnesattack. Sedan sätter han eld på åkrarna. Resultatet blir han nöjd med. Men inte polisen och många andra. Men det intressantaste i filmen är egentligen dialogen när det konservativa paret Axel och Rut möter Per-Ove. Det här är en ungefärlig beskrivning av dialogen, det är många år sedan jag kollade filmen.

Axel (Sven Wollter), förfärad: Vad är det du har gjort människa? Du har satt fyr på en gård och förstört den?
Per-Ove (Jan Mybrand) ledsen men också stridsberedd: "Men ni sa ju själva om Änglagård att någon borde sätta eld på huset för att få bort de sjuka människorna härifrån"
Rut (Viveka Seldahl), förtvivlad: Men det fattar du väl att att vi inte menade egentligen?

Samtliga dessa exempel är påhittade men kan vara sanna.

Sverige 2012. I Rosengård i Malmö.

Pappan. Vad är det du gjort människa? Du har placerat en bomb vid synagogan? Och nu är polisen ute efter dig.
En 18-åring. Ja, ska jag gå till polisen och erkänna det? Vill ni kasta mig i fängelse? Vi såg på TV förra veckan om Palestina och såg hur människor blev förnedrade på Västbanken. Ni sa ju själva "Jag blir så arg. Judar sprider bara förstörelse. Om Allah är rättfärdig så skickar han någon att placera en bomb bland sionisterna vid synagogan här i stan så att det får veta hur våra bröder och systrar blir behandlade i Palestina".
Mamman: Men det fattar du väl att vi inte egentligen menade?

Sverige 2012. I Danderyd i Stockholm.

Pappan. Vad är det du gjort människa. Polisen kommer hit och berättar du kastat en sten genom moskén på Södermalm och släppt in en gris där.
En 18-åring. Ni sa ju själva att ni "inte har något emot att folk från andra länder kommer hit. Att vissa, som japaner och folk från USA, kan anpassa sig men det kan inte de förbannade araberna som bara orsakar problem. Vissa grupper får faktiskt skylla sig själva om de förblir fattiga. Någon borde släppa in en gris i moskén på Södermalm så att de lär sig att här i Sverige äter vi fläskkött".
Mamman: Men det fattar du väl att vi inte egentligen menade?

Sverige 2012. I Jönköping.

Pappan. Vad är det du gjort människa. Polisen är ute efter dig för att du vandaliserat RFSL:s lokal i stan.
En 18-åring: Vi promenerade förbi deras lokal och kastade en sten genom glasrutan. Men ni sa ju själva  för några dagar sedan när ni läste i Jönköpingsposten att RFSL fått bidrag till att informera unga "nu ska homosexperversiteterna också läras ut i skolan. Och RFSL får fritt tillträde till att förföra våra unga. Någon borde kasta en sten i deras lokal. Jesus är tydlig, ingen människa ska skadas, men en markering vore bra. Om någon kastar en sten genom fönsterrutan när ingen är där. Vi älskar människorna men hatar deras synd"
Mamman: Men det fattar du väl att vi inte egentligen menade.

Det finns två klassiska svenska ordspråk som är aktuella i debatten.
Som de gamla sjunga, så kvittra de unga.
När hatbrott genomförs är det nästan alltid folk yngre än 30 år som är ansvariga. Men deras intolerans har de fått från äldre. Och är det ett socialdemokratiskt kommunalråd i Malmö som "sjunger" lovar jag att en del unga "kvittrar",

Men det viktigaste ordspråket är kanske följande. Det har sitt ursprung i en svensk kultur där byar och städer ofta hade en rivalitet. Den som började sprida illasinnade rykten och uppmaningar till våld kunde ibland konstatera att konflikterna blev värre än väntat.
Den som sår vind, skördar storm
Jag önskar mina bloggbesökare en trevlig helg.

2 kommentarer:

 1. Det var en tankevärd krönika om hur en mans ord kan bli en annan mans våld, Bengt!

  Detta har ju faktiskt inspirerat flera filmer i historien, att någon göder hat och våld i en annan person. Hur någon släpper lös någon större kraft som hen trodde den skulle kunna hantera och styra.
  Min liknelse går till X-Men: the last stand, faktiskt. Där Magneto i slutet släpper fram Phoenix (Jean Grey) för att tillintetgöra det så kallade botemedlet till mutationerna, efter att ha hävdat att det enda som människorna vill är att utrota mutanterna. När han ser förödelsen som Phoenix skapar; nyktrar han till:
  "What have I done?"
  Kanske inte det du tänkte på men den scenen dök upp i mitt huvud :)

  Trevlig helg på dig med.

  SvaraRadera
 2. Hej Nathaniel!

  Nej, du är nog mer intresserad av den typen av filmer än jag. Men jag fattar din poäng. :-)

  Bengt

  SvaraRadera