tisdag 22 maj 2012

RFSL gör bort sig - igen.


Sedan jag startade min blogg Helds HBT-nyheter har jag haft en policy att framföra sakfrågor före personkonflikter. Eller annorlunda uttryckt, min blogg ska inte främst användas som ett verktyg för att slå i huvudet på människor jag personligen ogillar. Jag är stolt att jag i allt väsentligt kunnat hålla på den principen.

Den här bloggen är inte till för att föra personliga vendettor utan för att föra HBT-debatten framåt och ge information. Det är också orsaken till att jag inte kommenterade den konflikt jag hade med en del i RFSL på queerfilmfestivalen i Malmö för någon månad sedan. En festival jag t.o.m. gjorde reklam för och även informerade om festen hos RFSL-Malmö efteråt. Jag har ofta varit kritisk mot en del attityder (eller frånvaro att attityder) inom RFSL men föreningen är inte min "fiende". Tvärtom har RFSL historiskt spelat en viktig roll för rättigheter för HBT-personer och gör det ibland ännu idag.

RFSL:s styrelse i Malmö skickar absurt brev.

Idag har jag fått ett brev från "RFSL-Malmös styrelse.
Med hänvisning till upprepade tillfällen där medlemnmnar, besökare och styrelseledamöter ha känt sig illa bemötta utifrån Ert (kul att RFSL ännu niar folk, min kommentar) agerande på queerfilmfestival-minglet, telefonsamtalen samma kväll ni ni har ringt och hotat RFSL:s förbundsordförande och viec ordförande. Utifrån denna bakgrund har RFSL Malmös styrelse beslutat att från och med dagens datum 2012-05-11 porta dig, Bengt Held, från våra lokaler på Gasverksagatan 11 tills vidare. Skulle detta inte respekteras eller om ni vid fler tillfällen uppträder hotfullt och/eller störande kopplat antingen till RFSL_Malmö eller RFSL:s aktiviteter kommer RFSL_malmös stytrelse att överväga att utesluta er som medlem ur RFSL-Malmö med hävisning till följande. 
Och så blir det en hänvisning till en paragraf.
§ 4.3. Avdelningsstyrelsen kan utesluta medlem som allvarligt skadat avdelningens verksamhet och/eller dess anssende eller om annars skäl finns"
Min första reaktion var att det här kan inte vara sant, det är inte 1 april idag. Brevet är så fullt av fel att man kunde avfärdat som vara något för en sekt (nu finns det ju sekttendenser inom vissa delar av RFSL men det är en annan sak).

Anklagelser om att tysk HBT-rörelse är "islamofobisk".
Det här startade med att en kvinna på ett RFSL-mingel i samband med queerfilm festivalen hävdade att tysk HBT-rörelse är "islamofob" och eftersom jag vet att den är det frågade jag hur hon kunde kalla den det. Hon kunde inte lämna något konkret exempel och jag kallade då vederbörande antisemit (om hon slänger runt sig anklagelser skulle hon själv på känna av samma sak) varefter hon rusade ut ur lokalen. Sedare samma dag ringde jag för första gången någonsin till RFSL:s förbundsordförande Ulrika Westerlund och ville ha en ursäkt för att jag inte fick hålla ett föredrag vid Regnbågsfestivalen häromåret för att "min blogg sprider rasism" (vad jag hade gjort var att berätta fakta att alla muslimska samfund är homofientliga). Nu får jag veta att jag inte får besöka RFSL_Malmös cafe (som om jag någonsin skulle vilja göra det igen) och kanskk blir utesluten från RFSL (en förening jag inte varit medlem i på flera år, de har inte ens orkat kolla om jag är medlem, men kanske jag ännu är det formellt för att de ska få mer bidrag vilket i sig visar hur oseriösa de är). Så lågt i tak är det i RFSL mina vänner och det är avslöjande.

Jag kan också berättar hur det är på RFSL:s evenemang i Malmö. Jag har besökt dem ibland senaste åren, inte ofta men kanske totalt 15-20 gånger. Oftast kommer 3-4 besökare på hela kvällen. Det är svårt att få styrelseledamöter att åta sig att vara cafevärdar eftersom de vet att de riskerar ibland sitta 1-2 timmar i början av kvällen utan att någon kommer. Föreningens medlemmar känner tydligen inte de har något behov av det och styrelsemedlemmar säger då att de är "besvikna på medlemmarna för att de inte kommer hit och ser vad vi gör".

Tafatta ansvariga i styrelsen för RFSL-Malmö.

Men till sist är ju en föreningsstyrelse till för medlemmarna. Kommer inte folk till cafekvällar är det styrelsen som gjort något fel, antingen att arrangera aktiviteter som folk inte har behov av, eller arrangera aktiviteter som man inte brytt sig om att sprida information om. Ofta har jag gått till de där cafekvällarna bara för att jag tyckt synd om cafevärdarna som ska sitta där ensamma, jag ville ge dem moraliskt stöd. Men hur kul är det när det näst senast jag var i lokalen var vi två (2) stycken, cafevärden och jag. Vi hade iofs ett gemytligt samtal men trots att jag stannade drygt en timme kom ingen annan. 

Och så kom jag till den där kvällen när en tysk vänster-HBT-människa kallade tysk HBT-rörelse för "islamofober". Jag mindes hur jag själv inte fick hålla mitt föredrag vid Regnbågsfestivalen för några år sedan. Jag kände jag blev förbannad men försökte behålla lugnet, jag frågad hur är exakt tysk HBT-rörelse islamofob? Jag följde själv tysk HBT-debatt noga då. Det blev inget svar. Och så håller det ofta på. Och det är sanktionerat av RFSL:s förbundsordförande Ulrika Westerlund.

Hon beter sig ungefär som imamerna som mötte Janne Josefsson. Officiellt inför journalister får folk fritt framföra kritik men när hon inte tror det är kameror i närheten så vill hon inte diskutera med folk som är kritiska mot henne och föreningen.


Uppdatering 1.

Jag har ikväll mailat RFSL:s kansli, föreningens ordförande, vice ordförande och ledamöterna för styrelsen för RFSL-Malmö.

Hej!

Jag heter Bengt Held, driver bloggen Helds HBT-nyheter och har sedan 1998 gjort rapporter om partiers HBT-politik, alltså rättigheter för homosexuella, bisexuella och transpersoner.

I det här mailet

Vill jag avslöja att jag igår publicerade en ny bloggpost. http://bengtheld.blogspot.se/2012/05/rfsl-gor-bort-sig-igen.html.

Det är patetiskt för det första att ni köper Ulrika Westerlunds lögner. Jag har inte hotat henne men när jag ville prata i telefon med henne en lördagkväll la hon på luren efter ungefär en minut. Jag svarade med att ringa upp viceordföranden och han räckte sin mobil till Ulrikea Westerlund. Någon annan kontakt hade jag inte med Christian Antoni Möller den kvällen. Anklagelsen om att jag "hotat" Christian blir därför extra absurd. Men även Ulrika har ljugit om "hotet". Det jag framförde i ett telesvarsmeddelande till henne var att jag är fruktanvärt envis och kommer fortsätta kritisera henne igen och igen för hennes undfallenhet mot att alla muslimska samfund enligt islamologer från Lunds universitet är emot samkönade relationer.

Farsen fortsätter med att Thiina Sundin, mer känd för sina smycken i ansiktet än för sin förmåga att föra ut HBT-politiken i Malmömedia och Anders Andersson, som varit ordförande för SLM-Malmö som visar grov pornografi men som också är politiker för Vänsterpartiet som är totalt emot porr (något han aldrig i offentligt debatt protesterat emot, då kanske han förlorat sina politiska poster) börjar berätta att jag inte får besöka RFSL-Malmös cafeställen (som om jag någonsin igen skulle vilja besöka de cafekvällar som ofta bara haft några få gäster). Men inte nog med det, man framför att jag kanske ska bli utesluten som medlem. De orkade inte ens kolla i medlemsregistren att jag inte betalt någon avgift till föreningen de senaste 5 åren och medvetet avstått från att förbli medlem. Så seriösa var de.

Men fortsätt på samma strategi. Kanske Anders Andersson kan göra en porrfilm där han och Thiina Sundin fistar varandra i varandras rövhål och även i Thiinas fitta. Det lär säkert bli en hit på SLM-Malmö där Anders Andersson är porrpositiv och kanske också kan visas för Vänsterpartiets styrelse. Jag vill förtydliga att alla kommentarer via mail ni skriver förbehåller jag mig rätten att publicera på min blogg. Även det här mailet har publicerat där. Egentligen vill jag inte nå er låga nivå men jag bedömer att det är enda metoden att lära er en läxa. Ert beteende är ynkligt. Att Maria Sundin, som kallar sig kvinna men beter sig som värste manspampen (för vissa går ränderna inte ur) inte är emottaglig för kritik har avslöjats innan men att övriga i lokalstyrelsen köpte det är tragiskt.

Med bästa hälsningar

Bengt Held

3 kommentarer:

 1. RFSL SPRIDER HOMOFOBI

  Hej Bengt!

  RFSL har i olika sammanhang gett uttryck för en så långtgående undfallenhet inför islamisk homofobi att man kan tala om RFSL-homofobi, samtidigt som man i andra sammanhang har gjort riktigt bra uttalanden. Det är därför inte förvånande att de beskyller dig för rasism, när du kritiserar islamiskt homoförakt.

  För några år sedan deltog exempelvis RFSL Ungdom i det s k arm i arm-projektet "Vem är din fiende?" tillsammans med bl a den homofobiska organisationen Sveriges Unga Muslimer. Projektet gick ut på att visa på "goda föredömen" i kampen mot fördomarna. Jag tillskrev RFSL Ungdom och frågade dem hur de bildligt talat kunde gå arm i arm med homofober, och framställa ett förbund av sådana som ett bra föredöme. Något svar hade de inte.

  På HBT-festivalen 2011 hävdade Ulrika Westerlund att det är fel att säga att någon religion är mer homofobisk än någon annan. Jon Voss på QX hade tidigare sagt det samma, liksom RFSU:s förra ordförande Lena Lennerhed. Detta uppgav de trots att det veterligen inte finns en enda imam i vårt land som välsignar homopar, medan rader av kristna präster gör det. Sveriges Imamförbund har t o m förordat att homosexuella ska dödas! Men Ulrika och hennes meningsfränder ser ingen skillnad! De visar prov på strutsmentalitet, vilket jag skrev i en tråd på QX. De gör sig också skyldiga till kulturrelativism, eftersom de uppenbarligen bedömer islamisk och kristen homofobi efter olika måttstockar.

  För några år sedan arrangerade den islamiska organisationen TUFF, Troende Unga Framtida Föredömen, en konferens i Göteborg, där huvudtalaren var Bilal Philips, en kanadensisk imam som har förordat mord på homosexuella. Konferensen tillämpade könsapartheid; män var åhörare en dag, kvinnor en annan. Philips fortsatte sedan sin föredragsturné till Danmark, och där möttes han av kraftfulla protester och demonstrationer, inte minst från den danska hbt-organisationen. Även i Sverige fick han stark kritik. Dock hördes inte ett kritiskt ord i media vare sig från RFSL eller RFSL Göteborg!

  Det är lika avslöjande som det är beklämmande!

  SvaraRadera
 2. VISSA RFSL-AVDELNINGAR BEDRIVER RELIGIÖS PROPAGANDA

  Till saken hör att RFSL i praktiken inte är ett religiöst obundet förbund, eftersom vissa avdelningar håller gudsjänst, och förbundsledningen accepterar detta, trots att det strider mot stadgarna. RFSL är alltså delvis ett kristet förbund, som bedriver religiös propaganda. Följaktligen har man ibland svårt att göra oberoende bedömningar av religiös homofobi. Och partiskheten till kristendomens förmån kan "spilla över" på islam.

  Jag tror att det är en rätt viktig orsak till RFSL-homofobin.

  SvaraRadera
 3. Lars

  Jag håller helt med dig i din kritik.

  Bengt

  SvaraRadera