lördag 2 mars 2013

Drömmar.

Ibland så lämnar jag dagspolitiken och nyheterna och fokuserar på.... känslor.... relationer....filosofi....det där vi människor har att hantera. Varenda en av oss.

Låt de gamla drömmarna dö (2011) av John Ajvide Lindqvist är inte någon bok som egentligen har koppling till HBT. Därför recenserar jag den inte officiellt. Men jag förhåller mig till den. En recension av mig blev det däremot av hans Låt den rätte komma in eftersom den hade ett tydligt queertema. Från min recension.
Jag vill varna er bloggbesökare för en sak. Boken "Låt den rätte komma in" är en förfärlig bok. Hemsk. Men också vacker. Empatisk. Nyanserad. Som livet självt. Köp den. Eller låna den på ditt närmaste bibliotek. Det är en av de allra bästa böckerna jag läst.
Och mitt omdöme om boken håller än. Låt  de gamla drömmarna dö är mer medioker generellt, den är en samling av noveller. Visst har John Ajvide Lindqvist en begåvning att skriva om "skräck" men boken lyfter först i den novell som gett den dess titel. En uppföljare av Låt den rätte komma in. Där vi får veta var huvudpersonen Oskar och hans transiga kompis (som är vampyr) finns "idag" flera decennier efter händelserna som utspelade sig i en Stockholmsförort i början av 1980-talet.

Blandar konsum med kaos.

Men det intressantaste är när det blir en förklaring varför novellen fått sin titel. Från sid 281, Stefan har just fått veta att han har en dödlig cancer och bara har ett år kvar att leva.
När han fimpat sa han: "Vet du vad det värsta är?. Det är inte att man ska dö. Det är alla drömmar man har haft. Som måste dö. Som aldrig kommer bli av". Å andra sidan, Stefan såg på Karins hand som vilade på bordet "Å andra sidan är det så många som gått i uppfyllelse. Så det kanske inte spelar så stor roll"
Jag vet exakt var jag var när jag läste det här. Det var på Triangeln i Malmö. Låt mig berätta vad det är för ställe för er som inte känner till det. Det är ett köpcentrum från 1980-talet. Jag satt på en av plastmöblerna utanför toaletterna för att ta en paus och läsa något en stund. Någon har hävdat att John Ajvide Lindqvist "förenar det vardagliga med det skräckfyllda, konsum är granne med kaos". Och platsen var verkligen typ "konsum" där jag var.

Min Facebook-vän Steve Sjöquist (idag diakon i Svenska kyrkan) var med i ett radioprogram häromåret. Jag kan ännu höra hans röst från det. Han berättar hur han fått hiv på 1980-talet. Han var så sjuk att han till sist var medvetslös. Samtidigt hade det kommit en ny "medicin" som vissa trodde skulle kunna göra att hiv-positiva fick leva. Men det hade gjorts många sådana försök tidigare. Som inte fungerat. Det hade varit lätt för ansvariga läkare att hävda att Steve var så dålig att han inte borde få medicinen. Men de gav honom medicinen (som idag kallas bromsmediciner) och som ett mirakel började Steve återigen vakna till liv.

Blivit medlem i EKHO.

En discogrupp, Van, gjorde i slutet av 1990-talet discoversioner av gamla låtar men också nyskrivna. En av dem senare var Count Dracula. Förutom sången är det en man som ofta säger följande i låten.
From life to death. And death to life.
Man kan bortförklara det med att det bara är kommersiellt. Om vampyrer (vilket är intressant i sig eftersom det blir en koppling till John Ajvide Lindqvist).  Och det är givetvis det till viss del. Men jag förstår ju också att det handlar om min fascination för Jesus. Att liv blir död är tydligt. Men hur blir död till liv som i uppståndelsen för Jesus?

Igår betalade jag medlemsavgiften till EKHO-Skåne. En förening för kristna HBTQ-personer. Det var verkligen med tvekan, t.o.m när jag skulle klicka på knappen på mitt Nordeakonto tvekade jag. Egentligen är jag ju bara Christian light som jag halvt på skämt, halvt på allvar brukar skriva. Jag har  aldrig utträtt ur Svenska kyrkan. Men att bli medlem i EKHO är ett aktivt ställningstagande.

När jag satt där bland plastmöblerna på Triangeln blev det tydligt att just ett budskap om död är att drömmarna måste dö. Men det blev också tydligt att det är drömmarna och hoppet som håller oss människor levande och gör att vi orkar ännu en dag.

Från sid 284 (sista sidan i novellen Låt de gamla drömmarna dö) i boken.
Låt de gamla drömmarna dö. Vi drömmer nya.
Jag önskar mina bloggbesökare en trevlig helg.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar