onsdag 2 oktober 2019

HBT-kultur. BPM (beats per minute).
Från presentationen av BPM (beats per minute) (2017) regisserad av Robin Campillo.
.... Members of the advocacy group ACT UP Paris demand action by the government and pharmaceutical companies to combat the AIDS epidemic in the early 1990s....
Den här filmen har egentligen två delar. Första delen handlar om en radikal grupp som beter sig fånigt. Regissören tycker säkert att de förändrade saker, han var själv inblandad i rörelsen. Men det var kontraproduktivt. Jämförelsen med Act up i USA är också fel. Den socialdemokratiske presidenten Francoise Mitterand genomförde, i kontakt med gay-aktivister, 1985 en lag emot diskriminering p.g.a. sexuell läggning. Först i världen på nationell nivå. Konservative USA-presidenten Ronald Reagan var personligen inte homofob men försvarade av taktiska orsaker (det gällde hålla sig väl med högerkristna) förbudet för gay-personer att jobba inom försvaret. Men säkert hade Mitterand kunnat gjort mer.

Inga enkla svar.

Om första delen av filmen är något fånig blir den desto intressantare i andra delen där fokus är på mänskliga relationer. Sista halvtimmen är den bästa, skådespelarna är ypperliga, men också den mest fruktansvärda. En döende man i aids. Om ni tycker Torka aldrig tårar utan handskar var jobbig är det inget emot det här.

Och givetvis handlar det också om hur än välvilliga människor agerar emot sjukdomar som främst drabbar marginaliserade grupper.

Trailer till filmen.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar