torsdag 6 juni 2013

Svensk.

Därför ska jag idag besöka nationaldagsfirandet i Malmö.

1. Jag är ju egentligen internationalist och hoppas gränser får mindre betydelse i framtiden.

2. Är även en varm EU-anhängare och federalist.

3. Politiskt socialliberal och ogillar nationalistisk konservatism.

Kanske punkt 1 och 3 bidragit till att jag de flesta år inte deltagit vid nationaldagsfiranden. Men jag är ju också svensk. Min hemstad Malmö har blivit mångkulturell - på gott och ont. Just det där är nog en orsak till att jag idag kommer delta och fira Sverige. Vi svenskar (oavsett ursprung) behöver något som håller ihop landet. I USA som alltid varit mångetniskt har man för länge sedan fattat det (och där kan det verkligen gå till överdrift med nationalismen).

Vi har alla många identiteter.

Sedan krävs det givetvis mer för att hålla ihop ett land än en flagga. En politik som tar itu med diskriminerande strukturer som generellt gynnar medelålders etniskt svenska icke-funktionshindrade män som är cis-personer (icke-transpersoner). Eller där alla får hyfsat lika möjligheter (exakt lika lär de aldrig bli) oavsett om de bor i ett välbeställt villaområde eller i någon förort eller bruksort.

Men vi människor lever inte i ett vakuum. Inte heller vi som är liberaler (eller socialister, gröna etc). De flesta av oss har många identiteter (för min del världsmedborgare, EU-medborgare, svensk, Malmöbo, bög, liberal, discoälskare, arkitekturgillare etc). Men jag varken vill eller kan bortse från att jag har en svensk identitet. Därför kommer jag stå på Stortorget och kanske vifta ibland med en liten flagga om det finns sådana till salu.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar