onsdag 22 juli 2009

Venezuela planerar införa partnerskapsreform.

I Venezuela har parlamentet röstat ja till en partnerskapslag för samkönade par, juridiskt skydd mot diskriminering och att göra det enklare att "byta kön". Men förslaget ska nu debatteras igen i parlamentet innan de senare röstar om ett slutgiltigt lagförslag.

Det har stöd av landets president Hugo Chavez. Däremot har Venezuelan Episcopal Church offentligt fördömt förslaget vilket orsakat en debatt om homosexuellas situation i landet.

Från den brittiska HBT-siten Pinknews.

If passed, the 'Organic Law for Gender Equity and Equality' would criminalise discrimination, as well recognise the rights of co-habiting same sex couples and introduce civil unions.

The current wording states: "Every person has the right to exercise their preferred sexual orientation and identity freely and without any form of discrimination, and as a consequence, the state will recognise co-living associations [civil unions] constituted between two people of the same sex by mutual agreement."

The law would also allow gender reassignment surgery and to create framework to recognise a legal change of
identity between genders.

Det är ännu ett tecken på den kraftiga omsvängningen i positiv riktning i Latinamerika. Attityderna bland många människor har de senaste 10 åren förändrats radikalt när det gäller HBT-rättigheter.

Fram till 1990-talet var det en tradition av machokultur och HBT-fientlighet både bland högerpartier och vänsterpartier. Ett av de värsta exemplen är när kommunistdiktaturen på Kuba placerade många homosexuella i arbetsläger på 1960- och 1970-talet för att "bota" dem från den "borgerligt dekadenta" homosexualiteten.

Men idag är de flesta partier till vänster hyfsat homovänliga, även kommunistpartiet på Kuba planerar att införa en partnerskapslag där. Det blir då det första landet som är diktatur som säger ja till HBT-reformer, hittills har alla homovänliga länder varit demokratier.

Venezuelas socialistiske president Hugo Chavez är mycket kontroversiell. Vissa kallar honom för diktator. Men det är en orättvis anklagelse. Snarare bör han jämföras med ledare som Putin i Ryssland och Berlusconi i Italien när det gäller att försöka få kontroll över media samtidigt som folk kan rösta bort dem i demokratiska val. Inga jämförelser i övrigt.

Bland borgerliga partier i Latinamerika så är de flesta ännu negativa till HBT-reformer. En viktig orsak är att de ofta har mer nära samarbete med katolska kyrkan än vad vänstern har. Och katolska kyrkan är homofientlig.

Men även inom borgerligheten har en del ändrat åsikt. I länder som Colombia, Brasilien och Chile har borgerliga partier och politiker sagt ja till HBT-reformer.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar