tisdag 31 maj 2011

25 % av svenska folket tycker homsexuella relationer är "alltid fel".

Är homofobin värre än väntat i Sverige? Enligt en studie som National Opinion Research Center vid University of Chicago, med stöd av Williams Institute, genomfört avslöjas att befolkningen blivit mer positiva till homorelationer i de flesta av de länder de granskat. Något som jag kommenterade här på bloggen för någon dag sedan efter att tidningen DagenLänks haft en artikel om det.

Även brittiska HBT-siten Pinknews har kommenterat rapporten.
With support from the Williams Institute, a report by the National Opinion Research Centre (NORC) at the University of Chicago has presented new findings on the cross-national differences in attitudes towards homosexuality. Based on five rounds of surveys undertaken in different countries between 1988 and 2008, the report examined general trends and ranked countries regarding their attitudes towards homosexuality.

The conclusion was that “overwhelmingly, societies have become more accepting of homosexual behavior.” Thirty-one countries were identified with data relating to public opinion about LGB people. Of those, approval of homosexuality increased in 27 countries and decreased in only four: Russia, the Czech Republic, Cyprus, and Latvia.

The top five countries with the highest acceptance of homosexuality were the Netherlands, Denmark, Norway, Switzerland, and Belgium-Flanders, while the lower half of the list consisted of seven ex-Socialist states, four East Asian nations, three Latin American countries and Cyprus, South Africa, and Turkey.
Nu har jag hittat själva rapporten. Först gissade jag att Sverige inte var med bland de granskade länderna eftersom vi då väl borde hamnat bland de homovänligaste länderna när det gäller attityder. Men faktum är att vårt land är med, men hamnar först på sjunde plats. Här är det 51,2 % som tycker att homorelationer är "inte alls fel". Det som dock är förvånande, och tragiskt, är att 25,3 % tycker att homorelationer är "alltid fel". Var fjärde svensk. Det avslöjar att vi har många utmaningar kvar när det gäller att förändra attityder, även om andelen homonegativa förhoppningsvis har minskat något sedan enkäten gjordes 2008.

Här är det exakta siffrorna för Sverige. Första siffran är resultatet från 1994, andra från 1998 och tredje från 2008. Glädjande nog har andelen homopositiva typ fördubblats sedan 1994 medan andelen negativa minskat radikalt. Även andelen tveksamma har blivit lägre medan de som tycker homosexualitet är "nästan alltid fel" och "fel bara ibland" varit på en ganska stabil nivå. Sista raden anger antalet intervjuade.

Sweden

Always Wrong 44.6 30.9 25.3
Almost Always Wrong 4.7 6.2 6.1
Wrong Only Sometimes 4.6 6.7 6.2
Not Wrong at all 25.7 43.7 51.2
Don’t Know 20.3 12.5 11.2
1472 1182 1232

Sverige är det av de granskade länder där skillnaden mellan könen är störst när det gäller attityder till homorelationer. Andelen som tycker samkönade relationer är "inte alls fel" är 39,5 % bland män och 62,5 % bland kvinnor.

Högsta andel av befolkningen som tycker homorelationer är "inte alls fel" har Nederländerna, 69,5 %. Redan 1991 hade 56,5 % den attityden i landet, alltså en högre siffra än nästan alla länder inklusive Sverige 2008.

Frågan till folk har varit (i originalversion) "what about sexual relations between two adults of the same sex, is it always wrong, almost always wrong, wrong only sometimes, or not wrong at all?"

2 kommentarer:

  1. Oj!

    Jag är förvånad!

    Jag har alltid tyckt det har varit konstigt att så fort det kommer en hbt-positiv artikel i en tidning så har alltid negativa kommentarer dykt upp. Nu förstår jag helt varför. Det är rent löjligt att ett land som Sverige, som alltid stoltserar med att vara tolerant utåt, har en såpass stark anti-hbt sida som 25% av befolkningen.
    Min tro är att det beror på mycket av den pre-, och pubertala böghetsen som finns bland ungdomar i dagens skolor. Det första småbarnen tar till när de skall förolämpa är ju just "bög". Tyvärr verkar det ju existera vuxna som inte växer upp ordentligt, utan stannar i mognaden liknande en 10-15-åring med seriösa bögrädslor.

    SvaraRadera
  2. Nathaniel

    Jo, det är förvånande. Sedan är det viktigt att konstatera att det här inte betyder att 25 % hatar homosexuella. När man gör andra opinionsmätningar typ "skulle du acceptera bo granne med någon som är jude, homosexuell, svart, muslim etc. visar resultaten att Sverige brukar få bland de bästa resultaten alltså lägst andel som INTE vill bo bredvid någon av grupperna. En sådan opinionsmätning visade att "bara" 7 % av svenskar skulle ogilla att bo granne med någon som är homosexuell. Skulle man fråga om folk skulle acceptera att ha någon homosexuell som arbetskollega hade nog också betydligt färre än 30 % (ungefärlig andel som tycker homorelationer är alltid eller nästan alltid fel).

    Ofta blandar vi i debatten ihop respekt och tolerans. Men tolerans är egentligen något som vi inte gillar men accepterar trots det. Jag själv respekterar att folk är muslimer såväl som kristna(men jag förbehåller rätten att kritisera om de är homofientliga)

    Däremot tolererar jag kvinnor som är klädda i burka. Jag ogillar att de döljer ansiktet i ett extremt patriarkalt plagg men jag tolererar att de ska få vara klädda så i ett fritt samhälle. Jag tolererar även sd-möten och att grannen spelar hårdrocksmusik.

    Av samma orsak kan andra människor, ofta av religiösa orsaker, ogilla samkönade relationer utan att för den skulle vara negativ till att bo granne eller vara arbetskollega med någon som är homosexuell. Jag menar inte att man ska jämfört att två vuxna av samma kön frivilligt älskar varann med att dölja sig i burka eller hålla främlingsfienltiga möten. Poängen är att man kan ha en "live och let live"-atityd till olika saker.

    Tydligast är det kanske i USA där ännu 2008 ca 54 % tycker homorelationer är "alltid fel" men när man frågar människor där om homosexuella ska få jobba i försvaret, ha skydd av lagar mot diskriminering och hatbrott är det 70-80 % som svara ja och 64 % är för att samkönade par ska få ingå partnerkskap (om man slår ihop siffrorna för de som är för homoäktenskap och de som är för partnernskap).

    Det här ingen ursäkt för de typ konservativt kristna som brukar framföra att de "gillar homosexuella men inte deras relationer" men ett försök att nyansera hur attityderna är.

    Bengt

    SvaraRadera