torsdag 30 september 2010

Europakonferens om transpolitik startar i Malmö idag.

Idag startar 3rd European Transgender Council i Malmö. Ansvarig för konferensen, som håller på till söndag, är TransGender Europe. Man skulle kunna kalla evenemanget för någon typ av motsvarighet till Europride men givetvis med skillnaden att man här helt fokuserar på transpolitik. På lördag deltar folk från konferensen i Regnbågsparaden som RFSL-Malmö arrangerar.

Och gästlistan är inte dålig. Förutom en videohälsning från Thomas Hammarberg, Europarådets kommissionär för mänskliga rättigheter talar bl.a. Nicolas Beger (ansvarig för Amnesty Internationals kontor i Bryssel, där folk lobbar emot EU)), Vladimir Luxuria (f.d. ledamot i parlamentet i Italien för kommunistpartiet), Katri Linna (DO), Lars-Erik Holm (generaldirektör för Socialstyrelsen).

Qx har en artikel om konferensen. Där bl.a. följande är med.
Organisatörer från svensk sida är RFSL och RFSL-Ungdoms förbund och Malmöavdelningar, transvestitföreningen FPES och Intersexuellas organisation Inis.

Varför blev det just Malmö som står värd i år?

- Det var ett val som gjordes på ett transpolitiskt möte på Malta förra hösten, berättar RFSLs förbundsordförande
Ulrika Westerlund. Malmö presenterade sin ansökan och alla tyckte det lät intressant. En orsak är nog att Sverige är ganska synliga i transpolitiska frågor så man tyckte det var passande.

Konferensen består dels av en mer öppen del dit intresserade kan komma för att delta i workshops och dels ett mer sedvanligt årsmöte för TGEU, där styrelse väljs. Senast konferens hölls var 2008 i Berlin och den första genomfördes i Wien.
TransGender Europa startade som förening 2005 och samlar idag 22 medlemsföreningar från 15 länder.

Katri Linna från DO har för övrigt en debattartikel i Sydsvenska Dagbladet idag. Hon argumenterar där för att regeringen bör tillsätta en ny utredning om unga transpersoners situation.
Därför bör regeringen tillsätta en särskild utredning för att säkerställa att unga transpersoners behov tillgodoses, i lagstiftning såväl som i praktiken, på bästa möjliga sätt. Det är inte minst viktigt med tanke på de problem som många transbarn och transungdomar möter i skolan.
Vi i Sverige har ofta en självbild av att vara progressiva när det gäller kön, sexualitet och könsidentitet. Och generellt är det sant. Vi har de bästa lagarna i världen när det gäller homosexuella och bisexuella.

Inom transpolitiken är situationen mer varierad. Visserligen är Sverige ett av få länder i världen som förbjuder diskriminering p.g.a. könsidentitet inom bl.a. arbetsmarknad, utbildning och vid försäljning av varor och tjänster. Men vår könstillhörighetslag (lagen om "könsbyten") är bland de mest konservativa i Västeuropa med bl.a. krav att vara steriliserad, ogift och svensk medborgare.


Uppdatering 1.

Även RFSL skriver om konferensen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar