torsdag 16 september 2010

17 HBT-kandidater har hyfsad chans bli riksdagsledamöter.

Riksdagen har idag 9 öppet homosexuella och bisexuella ledamöter, Olof Lavesson (m), Tomas Tobé (m), Fredrick Federley (c), Ulf Holm (mp), Börje Vestlund (s), Elisebeht Markström (s), Hans Linde (v), Marianne Berg (v) och Josefin Brink (v). I den borgerliga regeringen miljöminister Andreas Carlgren (c) och migrationsminister Tobias Billström (m).

Totalt 6 från Röd-gröna och 5 från Alliansen. De kandiderar alla i riksdagsvalet i höst, förutom Elisebeht Markström som lämnar riksdagen.

Hur många öppet HBT-ledamöter får då riksdagen efter valet på söndag? Det avgörs av flera saker. Dels valresultatet givetvis men också vilka ledamöter som hamnar i regeringen som ministrar och därmed får ersättare i riksdagen. Sedan har svenska folket möjlighet att personkryssa vilket kan ändra rangordningen från listorna för vilka som blir ledamöter.

Jag granskar här de människor som anmält sig som HBT-kandidater till Qx sammanställning och fokuserar då på de som har bäst chans att bli ledamöter från sin placering på listorna. Men teoretiskt kan vem som helst som är med på en riksdagslista bli ledamot tack vare personkryss.

Socialdemokraterna

Börje Vestlund har plats 6 i Stockholm stad. Även om partiet ser ut att få ett sämre resultat än 2006 enligt opinionsmätningarna är det är ganska säker plats eftersom s idag har 10 mandat i valkretsen. Men med reservationen att det inte är flera andra kandidater som blir inkryssade före Vestlund.

Linnea Björnstam har plats 13 i Stockholm stad. Det kan tyckas vara nästan omöjligt att bli riksdagsledamot i den situationen men om Socialdemokraterna skulle få samma resultat som i valet 2006 och Röd-gröna bildar regering i höst är det möjligt hon blir ledamot. Mona Sahlin, Veronica Palm och Ylva Johansson som är med på samma lista lär bli ministrar om det blir en sådan regering.

Hans Ekström har plats 1 i Södermanlands län. Partiet har 5 mandat från valkretsen så det lär vara en säker plats för honom.

Jonas Gunnarsson har plats 4 i Värmlands län. Partiet har 4 mandat från valkretsen. Om partiet får ungefär samma resultat som 2006 och ingen kryssar sig förbi blir han alltså ledamot. Om däremot nuvarande opinionssiffror blir resultatet kanske inte.

Moderaterna

Christoffer Järkeborn har plats 16 i Stockholm kommun. Partiet har idag 11 mandat från valkretsen men enligt opinionsmätningarna kan det blir fler. Fredrik Reinfeldt, Beatrice Ask och Lena Adelsohn-Liljerot som är med på listan lär bli ministrar om det blir en borgerlig regering även efter valet. I en sådan situation och om partiet får ett bra resultat kan Christoffer Järkeborn alltså bli riksdagsledamot.

Tobias Billström har plats 1 i Malmö kommun. Partiet har 3 mandat från valkretsen och det lär vara en säker plats.

Olof Lavesson har plats 3 i Malmö kommun. Det här är också en hyfsat säker plats om ingen kryssar sig förbi. Partiet har bra resultat i opinionsmätningarna.

Tomas Tobé har plats 1 i Gävleborgs län. Partiet har 2 mandat från valkretsen och det lär vara en säker plats.

Centerpartiet

Fredrick Federley har plats 3 i Stockholms kommun och plats 2 i Malmö kommun. 2006 fick partiet 2 mandat i Stockholms kommun. Sedan har dock Solveig Ternström lämnat partiet. Centerpartiet har inte något mandat från Malmö kommun. Federley lär få svårt att bli omvald om han inte blir inkryssad vilket givetvis inte är omöjligt.

Andreas Carlgren har plats 2 i Stockholms län. Eftersom partiet har 3 mandat och Carlgren är känd vilket gör att han nog får hyfsat många kryss lär det vara en säker plats.

Folkpartiet

Martin Andreasson har plats 7 i Stockholms län. Jan Björklund och Nyamko Sabuni som är med på listan lär bli ministrar om det blir en borgerlig regering även efter valet. Om partiet också får ett bättre resultat än i valet 2006 är det möjligt att Martin Andreasson blir ledamot.

Kristdemokraterna

Kristdemokraterna har inte någon kandidat som är öppet HBT och som har chans att bli ledamot utan att ha kryssat sig in. Partiet har visserligen en kandidat som är öppet homosexuell, Erik Slottner, men han har plats 10 i Stockholms kommun där partiet idag har ett mandat.

Vänsterpartiet

Josefin Brink har plats 2 i Stockholms kommun och plats 2 i Stockholms län. Partiet har 2 ledamöter från respektive valkrets och det lär vara en säker plats.

Hans Linde har plats 1 i Göteborgs kommun. Partiet har idag 2 mandat och det lär vara en säker plats.

Marianne Berg har plats 1 i Malmö kommun. Partiet har 1 mandat i valkretsen och det lär vara en säker plats om ingen kryssar sig förbi henne.

Miljöpartiet

Ulf Holm har plats 1 i Skåne läns södra och plats 16 i Skåne läns västra. I Skåne läns södra lär det vara en säker plats om ingen kryssar sig förbi honom. Partiet har idag ett mandat från den valkretsen. Mp har inte något mandat idag från Skåne läns västra.

Maria Ferm har plats 2 i Malmö kommun, plats 5 i Stockholms kommun och plats 5 i Värmlands län. Partiet har idag 1, 3 respektive 0 ledamöter från de valkretsarna. Men enligt opinionsmätningarna får partiet ett bättre resultat än 2006 och om det blir en Röd-grön regering lär Maria Wetterstrand bli minister, hon är med på listan för Stockholms kommun. Det är alltså möjligt att Maria Ferm i en sådan situation blir ledamot.

Cheryl Jones Fur har plats 1 Kronobergs län. Partiet har idag inget mandat från valkretsen men får partiet ett bättre resultat än 2006 är det möjligt för Cheryl Jones Fur att bli ledamot.

Sverigedemokraterna

Sverigedemokraterna har vad jag vet inte någon som är öppet HBT på sin riksdagslista.

Tillsammans är det 17 riksdagskandidater som är HBT och har hyfsad chans att bli ledamöter efter valet på söndag. Det betyder givetvis inte att det nog blir så många.

10 av dem är från Röd-gröna och 7 från Alliansen.

12 är män och 5 kvinnor. Alla från Alliansen är män. Från Röd-gröna är 5 män och 5 kvinnor.

Återigen vill jag förtydliga att vem som helst på riksdagslistorna kan bli riksdagsledamot efter att ha blivit inkryssade.


Uppdatering 1.

Novus presenterar en ny opinionsmätning idag som ger Alliansen egen majoritet i riksdagen om det skulle bli resultatet i valet på söndag. De två HBT-negativa partierna, kd och sd, får tillsammans 11 % jämfört med 9,5 % i riksdagsvalet 2006.

Ikväll debatterar riksdagspartiernas ledare i TV4 och imorgon i SVT. Ska bli intressant att kolla om någon av dem refererar något till HBT-rättigheter. Visserligen väljer de nog inte själva ämnena för debatterna men det är möjligt att inom flera områden att hänvisa till HBT-personers situation, familjepolitiken, diskriminering inom arbetsmarknaden, hatbrott inom rättspolitiken, HBT-rättigheter inom utrikespolitiken etc. Tyvärr saknas dock ofta viljan att göra sådana referenser i partiledardebatter. Däremot tävlar partierna om vem som är mest engagerade för HBT-rättigheter när det är Stockholm Pride.

En annan aspekt är att främst oppositionspartierna vid Stockholm Pride ofta kritiserar kd men sällan i den här typen av debatter.

Programmet Debatt i SVT har ikväll debatter mellan politiker från Sverigedemokraterna, Feministiskt initiativ och Piratpartiet. De möter vardera en politiker från något riksdagsparti, alltså tre debatter.

Är det någon som säger något om HBT i någon av partiledardebatterna i år? Följ dem ikväll i TV4 och imorgon i SVT.

Tider.

Torsdagen 16 september

TV4 partiledardebatt 21.00
SVT Debatt 22.00

Fredagen 17 september

SVT partiledardebatt 20.00.


Uppdatering 2.

Efter att ha följt en spännande, och ovanligt engagerad, partiledardebatt ikväll TV4 kan jag konstatera att det inte kommenterades något om HBT i själva sakdebatterna. Däremot i de sista minuterna av programmet när partiledarna fick i uppdrag att säga något positivt om någon från det andra blocket. Fredrik Reinfeldt (m) berömde Mona Sahlin (s) för hennes HBT-engagemang och hon kontrade senare med att ge samma eloge till Reinfeldt, bl.a. att han var den förste statsministern som besökt någon gaygala.

Det var välförtjänt beröm både för Reinfeldt och Sahlin. Och jag konstatera att det här hade varit en omöjlig situation i valdebatten 2002 när Göran Persson (s) och Bo Lundgren (m) var ordförande i s respektive m.

Man kan tycka att den här typen av artigt beröm mellan Reinfeldt och Sahlin inte har någon betydelse. Men det ger en signal till politiker i och sympatisörer till Moderaterna och Socialdemokraterna att rättigheter för HBT-personer är något viktigt. Även om man givetvis inte ska överdriva betydelsen kan det förändra attityder hos en del människor.

Även om HBT ännu inte syns tillräckligt i mainstreamdebatter har det trots allt blivit bättre de senaste åren.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar