tisdag 27 september 2016

HBTQ-kultur. Att raka en zebra - Håkan Lindgren.


Från presentationen av Att raka en zebra (2015) av Håkan Lindgren.
..... Victors värld rasar när hans flickvän lämnar honom efter nästan tjugo år tillsammans. När han kokande av svartsjuka spionerar på henne hamnar han oväntat i en ny relation, så långt ifrån hans tidigare verklighet att han bara vill springa. Jacob går från förhållande till förhållande, i ständig jakt på den stora kärleken. Har han äntligen hittat den? Men hans drömprins ställer ultimatum om att skaffa barn för att de ska flytta ihop. Jacob säger att han blivit vaccinerad mot barn, men prinsen ger inte upp. Hur långt är han beredd att gå? En dag får Jacob ett samtal som talar om att hans bästa vän och hans fru blivit mördade. När han får veta att de i sitt testamente önskar att Jacob ska ta hand om deras tvåårige son blir allting riktigt komplicerat … Att raka en zebra är en relationsthriller, ett drama där känslorna till en början kan tyckas klassiska, men som utvecklas till besatthet....
Alla har vi väl ibland fått presenter och julklappar där paketen varit vackra men där innehållet varit sämre än våra förväntningar. Att kalla Att raka en zebra för en thriller är ungefär som att hänvisa till f.d. statsministern Carl Bildt som en bra sångare (han har faktiskt sjungit inför media på 1980-talet, men hellre än bra). Den här boken är inte spännande. "Thriller-delen" borde plockats bort direkt, i synnerhet som att det blir en annan bok den sista fjärdedelen. Personporträtten är sällan trovärdiga. Det finns många upprepningar av teman, hälften av den här boken kunde reducerats bort utan påverkan på innehållet.

Ibland är hanteringen av svenska språket mästerlig.

Trots det ska öppet homosexuelle författaren Håkan Lindgren inte avfärdas. För när det gäller hantering av svenska språket är han bra - ibland mästerlig - trots att han sedan länge bor i Frankrike. Miljöskildringarna av Paris kanske inte är perfekta litterärt men de ger en känsla att man är i staden. Bäst är han i detaljerna - de där sakerna som vi människor känner igen. Saker i vardagen som vi gillar och ogillar.

Men det är som om Att raka en zebra är ett projekt som inte riktigt vet sin inriktning. Trots att Lindgren är lika duktig på svenska språket som Jonas Gardell. Inramningen. Men bra form måste följas av bra innehåll inom litteraturen. Precis som ett vackert present-paket förtjänar ett fint innehåll.

3 kommentarer:

 1. Tack Bengt för din recension. Både ris och ros och jag tar till mig båda, njuter av det sistnämnda och försöker lära mig av det första. Förhoppningsvis blir uppföljaren Moscow Baby bättre ;-)
  Allt gott,
  Håkan

  SvaraRadera
 2. Hej Håkan!

  Kul du ville lämna en kommentar och är emottaglig även för kritik.

  Som jag skrev är du formidabel på att hantera svenska språket, tror inte det fanns ens något grammatisk fel i boken.

  Men dina rollfigurer måste bli mer trovärdiga och nyanserade samt att redigera bort upprepningar av ungefär samma saker.

  Bengt

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Bengt,

   Tack än en gång. Jag hoppas att du vill läsa min uppföljare som kommer nästa år ;-)

   Trevlig helg!
   Håkan

   Radera