tisdag 7 augusti 2012

Piratpartiet är HBT-vänligt men tyskar kan avgöra deras chanser att bli riksdagsparti.

Piratpartiet håller på att "bredda sin politik" och för nu debatter på sin hemsida. Även om reformer med direkt eller indirekt koppling till HBT-rättigheter. Det positiva är att de tydligen tar sina ideal om "öppenhet" på allvar. I många andra partier förs motsvarande debatter i slutna forum där det krävs lösenord. Jag har själv, trots att jag inte är sympatisör till Piratpartiet, deltagit i två debatter på hemsidan.

Piratpartiets ordförande Anna Troberg (själv öppet homosexuell) hade en debattartikel på Svt:s hemsida i lördags.
Positiv förändring är alltid möjlig, men det kräver ett långsiktigt och djupt engagemang. En vecka om året är inte nog. Några symbolfrågor är inte nog. Det krävs en helhetstanke. En politisk omtanke.
Det är i och för sig något hycklande från ett parti som tidigare värjt sig just mot "helheten" inom politiken och bara fokuserat på några få områden.Trots det är det välkommet att Piratpartiet nu ändrar sig och på allvar tar upp kampen med andra partier om vem som har den bästa HBT-politiken. I debattartikeln tar Anna Troberg och Piratpartiet tydligt ställning för lika rättigheter när det gäller adoptioner och inseminationer för samkönade och olikkönade par och emot tvångssteriliseringar av transsexuella. Som väntat gör partiet också vissa kopplingar till debatten om integritet och FRA.

Piratpartiet debatterar om "grupper" ska vara med i lagar mot diskriminering.

Jag mailade politiker i Piratpartiet för någon vecka sedan om vad de tycker om diverse HBT-reformer. Efter att folk från pp avslöjat det konstaterade jag följande.
Alright om man ska sammanfatta Piratpartiets HBT-politik verkar det som att ni är för i princip alla centrala reformer förutom möjligen några med koppling till lagar mot diskriminering och hatbrott. Där hoppas jag att ni i höst, oavsett vilken teknisk utformning ni vill ha av lagarna mot diskriminering och oavsett om ni vill avskaffa straffskärpningslagen för hatbrott eller lagen om hets mot folkgrupp eller inte att ni tar ställning för att så länge lagarna finns kvar och innehåller andra grupper ska de också samtliga ge explicit skydd när det gäller sexuell läggning och könsidentitet.
Piratpartiet debatterar nu internt bl.a. om grupper som kön, etnicitet, sexuell läggning, funktionshinder etc ska vara omnämnt i lagar mot diskriminering eller om det bara ska vara ett generellt förbud mot diskriminering. Jag har själv kommenterat den debatten i bloggposten Därför accepterar jag som liberal "grupplagar"..

Piratpartiet siktar på att bli riksdagsparti 2014 och behålla  den representation de fick i EU-parlamentet 2009. Hur är deras chanser? Nja, de har precis som Feministiskt initiativ och Sveriges pensionärers intresseparti en ordentlig uppförsbacke. Ska jag gissa idag blir det att inget av de tre partierna kommer in i riksdagen 2014. Man saker kan hända snabbt inom politiken. Ironiskt nog kan tyska valet 2013 avgöra Piratpartiets chanser 2014.

Tyska Piraten kan bli vågmästarparti 2013.

Granskar man senaste opinionsmätningarna i Tyskland är det tydligt att nuvarande borgerliga regering ser ut att förlora. Även om jag gillar delar av regeringens politik skulle jag välkomna en sådan förlust. Därför att kristdemokraterna och liberalerna tillsammans är emot EU-kommissionens direktiv mot diskriminering (förslaget betyder bl.a. att alla medlemsländer måste förbjuda diskriminering p.g.a. sexuell läggning inom i princip alla samhällsområden. Det är i praktiken Tyskland som ensamt blockerar förslaget idag inom EU (liberala regeringspartiet FDP är HBT-vänligt men argumenterar emot att EU-förslaget "förvärrar byråkratin" trots att partiet accepterat lagarna mot diskriminering i egna landet som skyddar HBT-personer). Socialdemokraterna och De gröna (som båda är för EU-kommisionens förslag mot diskriminering) vill bilda en ny regering men eftersom de tyska sossarna är antikommunister vill de inte ha vänstersocialistiska Linke som stödparti. Då återstår Piraten som idag får ca 7-8 % i opinionsmätningarna och kan bli vågmästarparti.

Om Piraten skulle floppa i Tyskland och inte klara 5 %-gränsen så bedömer jag att övriga "piratpartier" i Europa får det synnerligen svårt. Om däremot Piraten, som breddade sin politik för några år sedan och fick framgångar efter det, skulle hamna i tyska parlamentet och kanske t.o.m. i nästa regering så lär det bli en skjuts framåt för Piratpartiet i Sverige. Precis som när tyska Gröna kom in i parlamentet 1983 och Miljöpartiet 1988 blev riksdagsparti. Inte för att jag tror att Piratpartiet automatiskt får bra resultat 2014 men de lär inte vara uträknade i den situationen.


Uppdatering 1.

"Aki" lämnade en kommentar om att Anna Troberg inte är ordförande, däremot partiledare. För mig som utomstående blir det närmast som en strid om påvens skägg men efter att ha kollat Piratpartiets hemsida konstaterar jag att Aki har rätt om att Anna Troberg inte är ordförande i partiets styrelse och ingen annan heller, däremot någon som är "sammankallande". Det vore mig fjärran att blanda mig i Piratpartiets interna rutiner men jag får hoppas både för Annas och partiets skull att hon är adjungerad till partiets styrelsemöten. Men ni gör som ni vill piratpartister. :-)

8 kommentarer:

  1. Rättelse: Troberg är inte partiordförande, utan partiledare. Hon sitter inte i partiets styrelse.

    SvaraRadera
  2. Hej Aki!

    Vad menar du skillnaden är mellan partiordförande och partiledare. I de flesta partier används det som synonymer.

    Bengt

    SvaraRadera
  3. @Bengt Olika partier är uppbyggda olika. PP har en styrelse och en ledning, där ledningen leds av Troberg under posten partiledare, och där partiledaren inte är med i styrelsen men är ständigt adjungerande. Beskrivning från webbsidan: "Partiledningen är partiets operativa ledning. Den utför de uppdrag den får från styrelsen, leder partiet på en daglig basis, och representerar partiet internt och externt."

    Jag tolkar ordvalet "ordförande" som "styrelseordförande", men det kanske är jag som är överpetig. :)

    SvaraRadera
  4. jodå, Anna är per automatik Adjungerad till våra styrelsemöten :) och alla medlemmar har närvarorätt :)

    SvaraRadera
  5. Ja, i de flesta partier är partiledaren ordförande för partistyrelsen. Men bland annat Piratpartiet och Miljöpartiet har ett lite annat upplägg.

    Anna Troberg är självfallet adjungerad till styrelsemötena. :-)

    Tack för en trevlig bloggpost.

    Mvh.
    Torbjörn Wester

    SvaraRadera
  6. Aki

    "Jag tolkar ordvalet "ordförande" som "styrelseordförande", men det kanske är jag som är överpetig. :)"

    haha jag fattar din poäng men tycker också du faktiskt är överpetig. :-)

    Men bra Anna Troberg får vara med på mötena. Om inte annat kan det vara bra för henne och övriga styrelsen när hon ska skriva artiklar på Svt-debatt. :-)

    Det där med ordförande är annars intressant. Jag tror många tror att när oppositionspartier i riksdagen har möten så leds de av partiets ordförande eller språkrör. Men så är det inte. Det är partiernas gruppledare som leder mötena. Nu är ju inte sossarnas ordförande Stefan Löfven riksdagsledamot men det är värt att påminna om att när Mona Sahlin och Håkan Juholt var partiledare fick de sitta bland "de vanliga" riksdagsledamöterna när partiet höll sin gruppmöten, det var och är deras gruppledare i riksdagen som ger ordet till folk (inklusive partiordföranden) när de har sina partimöten. Samma sak i andra partier. I Vänsterpartiet är det öppet homosexuelle Hans Linde som är gruppordförande och ger Jonas Sjöstedt tillåtelse att yttra sig på mötena.

    För regeringspartierna spelar det här mindre roll eftersom partiernas ordförande inte fungerar som riksdagsledamöter. Men besöker Alliansens partiledare sin riksdagsgrupp är det gruppledarna som ger dem ordet om de har något att framföra.

    Bengt

    SvaraRadera
  7. I Tyskland finns det inte längre någon 5%-spärr i EU-valet. Det fanns förut (till 2009) men efter en dom i tyska författningsdomstolen är den nu borttagen.

    Tyskland har typ 99 mandat i EU-parlamentet, så utan småpartispärr innebär det i runda slängar att varje procentenhet i Tyskland ger ett mandat.

    Det gör att vi med säkerhet vet att det kommer komma ledamöter från tyska Piratenpartei till EU-parlamentet 2014.

    Jag hoppas få göra dem sällskap 2014, och fortsätta slåss för ett fritt internet i ett öppet och tolerant samhälle.

    SvaraRadera
  8. Hej Christian!

    Kul du som EU-parlamentsledamot vill kommentera.

    Jag förstår att ni i Piratpartiet, som andra partier utanför riksdagen, vill vara optimistiska. Men jag tror, vilket givetvis är min subjektiva bedömning, att Piratpartiet får svårt att behålla mandat i EU-parlament och inte kommer in i riksdagen 2014, båda valen hålls det året i Sverige för första gången. Som situationen är idag.

    Ni får alltså samma erfarenhet som Junilistan som precis som Piratpartiet skrällde i ett EU-val men sedan snabbt fick minskat stöd. Jag tror en del i Piratpartiet hade för stora förväntningar på hur enkelt det är att förändra saker i EU-parlamentet. Det är en trög process där, ofta ännu trögare än i riksdagen eftersom folk från olika länder ska enas. Det betyder givetvis inte att EU-parlamentsledamöter är maktlösa och ni har fått ökad makt genom Lissabonfördraget, ett föredrag jag är positiv till, en annan orsak till det är att diskriminering p.g.a. sexuell läggning är med i fördraget.

    Att tyska Piraten kommer med, säkert med flera ledamöter, i EU-parlamentsvalet 2014 när spärren är avskaffad betvivlar jag inte. Det kommer säkert ge viss uppmärksamhet i svensk media men EU-valen har inte samma "status" som riksdagsval. Det har inte bara ni i pp fått erfara. Folkpartiet skrällde i EU-valet 1999 och fick ca 13 % men när Sifo någon vecka efter valet fick frågan om vilket parti folk skulle rösta på till riksdagsvalet om det vore val då hamnade fp på ca 6 % (sedan ökade partiet rejält i valet 2002 men det hade inte med EU-valet att göra).

    Mitt tips är alltså att om svenska Piratpartiet ska få den skjuts framåt som krävs för att behålla mandat i EU-parlamentet och, vilket är ännu svårare, bli riksdagsparti 2014 krävs det att Piraten i Tyskland får en rejäl framgång i valet 2013 till tyska parlamentet, inte bara EU-parlamentet 2014. Skulle Piraten 2013 bli regeringsparti eller annars stödparti åt en ny regering tror jag det kan ge er en chans att få medvind vilket räcker till att kanske behålla mandat i EU-parlamentet och, om än svårare, bli riksdagsparti. Tyskland är det viktigaste landet i EU och i synnerhet inom det ekonomiska området, skulle Piratpartiet bli en del av en politisk majoritet i Tyskland skulle det betydligt öka legitimiteten även för pp i Sverige. Men givetvis är inget avgjort och ens om pp kommer med tyska parlamentet 2013,

    Det var invecklat kanske men jag hoppas ni fattar hur jag resonerar.

    Bengt

    SvaraRadera